Δήμος Φλώρινας: «Απαιτούμε να μην κλείσει κανένα σχολείο»

«Κερδίσαμε την πρωτιά και το χρυσό μετάλλιο πανελλαδικά. Ένα στα τρία νηπιαγωγεία μας βάζει λουκέτο. Το ποσοστό 30%, το μεγαλύτερο σε όλη τη χώρα. Κλείνουν 40 δημοτικά στο νομό μας, σε ποσοστό 40%, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα της χώρας. Ο νομός Φλώρινας, για μία ακόμη φορά καλείται να υποστεί μια κατάφωρη αδικία, συγκρινόμενος με τα ίδια μέτρα με άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά σε ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις των σχολείων, ενώ αναφερόμενο στο διάλογο που είχε ξεκινήσει για το θέμα από το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για «στάχτη στα μάτια των συναρμόδιων φορέων, της εκπαιδευτικής κοινότητας, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Το δ.σ. Φλώρινας καταδικάζει την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις και σημειώνει πως οι μαθητές του νομού «καθημερινά θα αναγκάζονται να κάνουν πολλά χιλιόμετρα, σε δύσκολες καιρικές συνθήκες με τον βαρύ χειμώνα, σε ένα άσχημο οδικό δίκτυο της περιοχής».

Κατηγορεί, δε, το υπουργείο πως στην πραγματικότητα έχει ξεκινήσει την πορεία της «παραπέρα διάσπασης του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, της διαφοροποίησης του προγράμματος σπουδών, της ταξικής διαφοροποίησης. Είναι ένας ακόμα τρόπος για την κατάλυση εργασιακών δικαιωμάτων, την ελαστικοποίηση της εργασίας του εκπαιδευτικού. Σε τοπικό επίπεδο, δε λαμβάνεται καν πρόνοια, ούτε καν για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών (ακόμα και νηπίων), ούτε διατίθενται ρητώς συγκεκριμένα κονδύλια για το σκοπό αυτό».

Τα μέλη του δ.σ. της Φλώρινας δηλώνουν «απερίφραστα και κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι της πολιτικής της κυβέρνησης», καλούν την αρμόδια πολιτική ηγεσία του υπουργείου «να επανεξετάσει το όλο θέμα και οι όποιοι υποβιβασμοί, συγχωνεύσεις και καταργήσεις να γίνουν όντως με αμιγώς παιδαγωγικά κριτήρια ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία, αφού ληφθούν σοβαρά υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης των παιδιών του ελληνικού λαού» και απαιτούν:

«Να μην κλείσει κανένα σχολείο, σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, καμία τάξη με πάνω από 20 μαθητές, να δικαιολογηθούν ειδικότητες σε όλα τα σχολεία, να εξασφαλισθούν όλες οι προϋποθέσεις ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών με δημόσια σχολικά λεωφορεία, συνοδηγούς και να διαθέτουν όλες τις προδιαγραφές».

Περισσότερα για το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου της Φλώρινας μπορείτε να διαβάσετε, κάνοντας κλικ εδώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ