η-δίκη-για-την-παγία-προκαταβολή-του-63158
ΔΗΜΟΙ | 02.02.2017 | 09:09

Η δίκη για την «Παγία Προκαταβολή» του Δ. Θεσσαλονίκης -Κατάθεση Αν. Τσεμπερά

Για ένα δαιδαλώδες παράνομο σύστημα καταγραφής των εξόδων από το ταμείο της παγίας προκαταβολής του δήμου, μίλησε η οικονομική επιθεωρήτρια στην πρώτη ημέρα της κατάθεσής της στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, που ανέλαβε τις σημαντικότερες υποθέσεις ελέγχου του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως είναι η υπεξαίρεση και η παγία, στην κατάθεσή της στην 9η ημέρα της δίκης της παγίας προκαταβολής και απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου, δεν δίστασε να μιλήσει για σκόπιμη επινόηση των παρανόμων διαδικασιών. «Με το τρικ δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα πλήρωναν. Είδαμε δαπάνες για διόδια και ταχυφαγεία», σημείωσε. Μάλιστα τόνισε πως αυτός ήταν και ο λόγος που δεν τηρούνταν τα βιβλία που απαιτούνταν «για να μην γίνονται οι διασταυρώσεις».

Η κυρία Τσεμπερά απάντησε για τις ευθύνες υπάλληλων των τμημάτων, στρέφοντας τα πυρά κυρίως στο τμήμα προμηθειών, εξηγώντας στο δικαστήριο τι ακριβώς συνέβαινε με τις δαπάνες της παγίας προκαταβολής, παρά τις αντίθετες προβλέψεις του νόμου. Απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις «κάρφωσε» και τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, λέγοντας πως έπρεπε να ζητάει ο ίδιος κάθε μήνα το βιβλίο του ταμείου, ενώ απαντώντας στον ισχυρισμό της ανάθεσης αρμοδιοτήτων στους αντιδημάρχους, ανέφερε πως «ο δήμαρχος παρέμεινε βασικός διατάκτης, οι αρμοδιότητες που έδωσε αφορούσαν δευτερεύουσες αρμοδιότητες». Αντίθετα για τους τρεις πρώην αντιδημάρχους που κατηγορούνται, επανέλαβε, όπως και ανακριτικά, πως ήταν δύσκολο να αντιληφθούν τι συνέβαινε, εάν δεν έψαχναν τις λεπτομέρειες των οικονομικών εκθέσεων.

Οι ερωτήσεις πάντως της προέδρου του δικαστηρίου επικεντρώθηκαν και στις δαπάνες, αλλά και στην τύχη των 1.930 εξαφανισμένων τιμολογίων της τριετίας 2004 – 06. Η κυρία Τσεμπερά υποστήριξε πως δεν καταχωρήθηκαν πουθενά αυτά τα τιμολόγια, αμφισβητώντας δαπάνες που έγιναν. «Στόχος τους ήταν να εξασφαλίζουν κονδύλια χωρίς έλεγχο», κατέληξε.

Πριν την έναρξη της κατάθεσης Τσεμπερά, οι συνήγοροι του κατηγορούμενου πρώην προϊσταμένου της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου ζήτησαν να μην καταθέσει η επιθεωρήτρια, με το σκεπτικό πως εκτέλεσε προανακριτικά καθήκοντα. Το δικαστήριο ύστερα και από σύμφωνη πρόταση του εισαγγελέα της έδρας δεν έκανε δεκτή την ένσταση ακυρότητας που υποβλήθηκε. Αντίστοιχη ένσταση είχε υποβληθεί και στη δίκη της υπεξαίρεσης και απορρίφθηκε επίσης.

Ωστόσο, αντιδράσεις προκάλεσε σε μερίδα των συνηγόρων η αναφορά του εισαγγελέα της έδρας, σχετικά με τη συγκεκριμένη ένσταση, πως έχει ήδη απορριφθεί για την υπεξαίρεση και από τον Άρειο Πάγο, όπου έχει δικαστεί η αίτηση αναίρεσης, όμως δεν έχει εκδοθεί ακόμη η απόφαση. Οι συνήγοροι ρώτησαν από πού πηγάζει αυτή η πληροφόρηση, για να λειτουργήσει πυροσβεστικά η πρόεδρος του δικαστηρίου, λέγοντας πως πρόκειται για την πρόταση που έχει ήδη υποβληθεί.

Η δίκη διακόπηκε και συνεχίζεται με την κατάθεση της επιθεωρήτριας.

Να σημειωθεί, ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται συνολικά 16 άτομα και η βασική κατηγορία που τους αποδίδεται είναι αυτή της απιστίας στην υπηρεσία. Εκτός από τον τέως δήμαρχο, για την υπόθεση κατηγορούνται ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας, τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών και 11 υπάλληλοι οικονομικών υπηρεσιών του δήμου. Η ζημιά που προέκυψε για το Δημόσιο -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ.

Πηγή: εφημερίδα «Μακεδονία»