Δ. Πατρέων: Αποκλεισμός διοδίων για τα σκουπίδια

Άμεση ήταν η αντίδραση πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και της δημοτικής Αρχής της Πάτρας για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο νομό. Αφορμή η επίπληξη της υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεοδώρας Τζάκρη στο δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά για τη στάση που κρατά στη μονάδα επεξεργασίας στερέων αποβλήτων.

Έτσι, ο Δήμος Πατρέων, ανοίγοντας έναν κύκλο δυναμικών κινητοποιήσεων και μέτωπο σύγκρουσης με την υφυπουργό Εσωτερικών, προχωρά το Σάββατο σε δίωρο αποκλεισμό των διοδίων Ρίου, από τις 11:00-13:00, και έπεται συνέχεια.

Η απόφαση πάρθηκε -όπως προαναφέρθηκε- από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, καθώς οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά του αποκλεισμού. Μάλιστα, κατηγόρησαν το δήμαρχο πως ενεργεί από μόνος του, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη άλλων δήμων και φορέων της περιοχής, και θέτει σε κίνδυνο ένα έργο-πνοή για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας στην περιοχή, έργο που έγινε με διαφάνεια και είναι σε ωριμότητα 99%.

Να σημειωθεί πως σε συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ των αυτοδιοικητικών, αιρετών και μη, της Αχαΐας η κυρία Τζάκρη είχε υπογραμμίσει αφενός την απόφαση της κυβέρνησης να κατασκευαστεί η μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, αφετέρου την επίσπευση και επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στην κατασκευή της, με ορατό τον κίνδυνο απώλειας της χρηματοδότησης του έργου λόγω της άμεσης λήξης εντός του Μάιου της σχετικής πρόσκλησης της ενδιάμεσης διαχειριστικής Αρχής τής Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Μάλιστα, είχε καλέσει το δήμαρχο Πατρέων «να αναλάβει τις ευθύνες του και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει το έργο και να μην ακυρωθεί», καθώς «η περαιτέρω καθυστέρηση από την πλευρά του δήμου των ελάχιστων εναπομενουσών εργασιών για τη διενέργεια του ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, που προτείνεται από τον περιφερειακό σχεδιασμό και αποτελεί τη μοναδική οριστική λύση για το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Αχαΐα, θέτει σε κίνδυνο το ίδιο το έργο, εξαιτίας της άμεσης λήξης της πρόσκλησης ένταξης του έργου και την επικείμενη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ


Αφήστε μια απάντηση