Δ. Καλαμάτας: Στις καλένδες ο ΓΠΣ για Βέργα και Μικρή Μαντίνεια (;)

Αναδιπλώθηκαν η δημοτική Αρχή και το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας όσον αφορά στο γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό (ΓΠΣ) που αφορά στις περιοχές Βέργας και Μικρής Μαντινείας. Δήμος Καλαμάτας και κάτοικοι τις περιοχής ερίζουν για το ΓΠΣ που επρόκειτο να εφαρμοστεί, καθώς ο πρώτος σε μελέτη του χαρακτηρίζει ημιορεινή την περιοχή (άρα μη οικοδομήσιμη), με αποτέλεσμα στην περιοχή, που έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, να επιτρέπεται να κτίζονται μόνον… στάβλοι! 

Το δ.σ. της πόλης, έπειτα και τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, που είχαν εκδηλωθεί και σε προηγούμενο δ.σ. (βλ. σχετικό θέμα της aftodioikisi.gr, κάνοντας κλικ εδώ, αλλά και σχετικό παρασκήνιο, πατώντας εδώ), υπαναχώρησε στον αρχικό του σχεδιασμό και αποφάσισε να: αναγνωρίσει την αξία και τη σημασία του ΓΠΣ, υποβάλλει αίτημα συνέχισης της διαδικασίας διαλόγου για επαναδιατύπωση της Β2 φάσης του για τυπικούς λόγους (μη οριστική παραλαβή) και για μια σειρά ουσιαστικούς λόγους (εισηγήσεις παρατάξεων, φορέων, τοπικών συμβουλίων/αποφάσεις φορέων/διαβούλευση) και να ζητήσει, στην περίπτωση που δεν υπάρξει διάλογος λόγω αρνήσεως κάποιου από τους εμπλεκόμενους φορείς, τη μη κύρωση του ΓΠΣ, την αναπομπή και την αρχειοθέτησή του.

Για το θέμα αυτό, δε, συγκρότησε επιτροπή, αποτελούμενη από το δήμαρχο Καλαμάτας Π. Νίκα, τους αντιδημάρχους Χρ. Ριζά και Αν. Καραγιάννη, τους επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, τον πρόεδρο ΝΕ Μεσσηνίας του ΤΕΕ, τους προέδρους συμβουλίων Καλαμάτας, Βέργας, Μ. Μαντίνειας και Ελαιοχωρίου, στην οποία μπορεί να συμμετέχουν και οι λοιποί πρόεδροι και εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων, καθώς και τους εκπρόσωπους από τις τοπικές κοινωνίες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ