γρεβενά-διεθνές-αστρονομικό-πάρκο-στ-265856
ΔΗΜΟΙ | 26.02.2013 | 07:55

Γρεβενά: Διεθνές Αστρονομικό Πάρκο στο όρος Όρλιακα

Στη δημιουργία διεθνούς εκπαιδευτικού αστρονομικού πάρκου στην περιοχή Όρλιακα προχωρεί ο Δήμος Γρεβενών, έργο που για τα ελληνικά επαρχιακά δεδομένα ενδεχομένως να φάνταζε ίσως εξωπραγματικό και ακατόρθωτο.

Συγκεκριμένα το Πάρκο θα απλωθεί σε έκταση περίπου 11 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει τρία τηλεσκόπια. Το μεγαλύτερο από αυτά, τελευταίας τεχνολογίας και  με διάμετρο 1,60 μέτρα, θα προορίζεται για ερευνητική χρήση ακόμα και μέσω διαδικτύου, ενώ τα άλλα δύο θα εξυπηρετούν εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς και θα χρησιμοποιείται από μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικά ιδρύματα και μεμονωμένους ερασιτέχνες αστρονόμους.

Στο Πάρκο, ανάλογα με τις περιστάσεις, θα πραγματοποιούνται ειδικές εκδηλώσεις για παρατήρηση φαινομένων όπως εκλείψεις, διελεύσεις κομητών και σύνοδοι πλανητών. Η υλοποίηση του θεματικού αυτού Πάρκου καρπώνεται στον καθηγητή αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου Θανάση Οικονόμου, ο οποίος κατάγεται από το Ζιάκα Γρεβενών και είχε οραματιστεί τη δημιουργία του από το 2007, όταν και τιμήθηκε σε εκδήλωση της νομαρχίας Γρεβενών.

Η επιλογή της τοποθεσίας ναι μεν έχει συναισθηματική αξία για τον καθηγητή, πληροί ωστόσο στο έπακρο και όλα τα επιστημονικά κριτήρια χάρη στη μηδενική φωτορύπανση, την απόλυτη σκοτεινότητα και τις μετεωρολογικές συνθήκες που κρατούν καθαρό τον ουρανό στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Ειδικότερα το Πάρκο θα περιέχει:

 Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

Αίθουσα χωρητικότητας 130 ατόμων. Στην αίθουσα αυτή θα γίνονται μαθήματα, παρουσιάσεις, διαλέξεις αλλά και εκδηλώσεις που θα διοργανώνει το Αστεροσκοπείο ή άλλοι φορείς (Νομαρχία, Δήμος, Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, ΜΚΟ, κλπ). Στο κέντρο της αίθουσας θα βρίσκεται Ηλιακή Τράπεζα η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης του Ηλιακού δίσκου και πραγματοποίησης πειραμάτων Οπτικής Φυσικής.

 Εκπαιδευτικό Τηλεσκόπιο

Το εν λόγω τηλεσκόπιο μεγέθους 40 cm θα φέρεται επί βάθρου ώστε να είναι αφ’ ενός ορατό εσωτερικά από κάθε σημείο της αίθουσας και αφ’ ετέρου να μπορεί να κάνει παρατηρήσεις του ουρανού, ξεπροβάλλοντας τον οπτικό του σωλήνα πάνω από το επίπεδο της ταράτσας του κτιρίου. Πάνω από το τηλεσκόπιο θα βρίσκεται και θα το καλύπτει περιστρεφόμενος /ανοιγόμενος θόλος.

Ερευνητικό Παρατηρητήριο

Το κτήριο αυτό θα στεγάζει το μεγάλο τηλεσκόπιο του αστρονομικού πάρκου, διαμέτρου της τάξεως του 1.2-1.3 μέτρων. Το κτίριο θα διαθέτει το κλασικό κυλινδρικό σχήμα αστρονομικού παρατηρητηρίου με περιστρεφόμενο και ανοιγόμενο ως προς ένα κατακόρυφο τομέα του θόλο. Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου αυτού θα είναι 150 τμ, διανεμημένα σε τρεις ορόφους 50 τετραγωνικών μέτρων έκαστος.

Οι προδιαγραφές του συγκεκριμένου τηλεσκοπίου θα το καθιστούν «πολλαπλών χρήσεων» καθότι, λόγω των τεχνολογιών αιχμής που θα διαθέτει, θα προσφέρει σημαντικό ερευνητικό έργο, ενώ θα χρησιμοποιείται παράλληλα για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το εκπαιδευτικό και επιδεικτικό έργο θα παρέχεται είτε με επιτόπου επίσκεψη (θα υπάρχει κατάλληλη διαμόρφωση και στα τρία επίπεδα του κτιρίου) είτε με απομακρυσμένη παρατήρηση από σχολεία είτε με συγκομιδή δεδομένων για εκπόνηση εργασιών από φοιτητές πανεπιστημίων.

«Το Πάρκο ήταν μία ιδέα που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2007 στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γρεβενιώτη αστροφυσικού της Nasa, Θανάση Οικονόμου. Ακολούθησαν μετρήσεις για την καταλληλότητα της περιοχής και αποδείχτηκε ότι η κορυφή του Όρλιακα ήταν η ιδανικότερη επειδή έχει έναν από τους καθαρότερους ουρανούς της Ευρώπης και δεν έχει κανένα ίχνος φωτορύπανσης. Έπειτα προχωρήσαμε με τη βοήθεια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου», τόνισε σε δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης.

Συμπλήρωσε, δε, ότι «στο δρόμο μας αντιμετωπίσαμε πολλά εμπόδια που αφορούσαν κυρίως σε περιβαλλοντικά θέματα, όμως κατορθώσαμε να τις ξεπεράσουμε. Ως εκ τούτου υλοποιείται ένα οραματικό έργο με παγκόσμια ακτινοβολία και διεθνείς συνεργασίες όπως το πανεπιστήμιου του Σικάγο, θα φέρει σε ξεχωριστή θέση τη Δυτική Μακεδονία και τα Γρεβενά. Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, παίρνουν σάρκα και οστά. Μία σύγχρονη ερευνητική μονάδα παρατήρησης θα είναι στη διάθεση των πολιτών και θα φέρει μία άνευ προηγουμένου ανάπτυξη στην περιοχή».