Δ. Αθηναίων: Συνάντηση του Γ. Καμίνη με τον Β. Ντομπρόβσκις

Το αναπτυξιακό σχέδιο του δήμου Αθηναίων για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την κοινωνική οικονομία και την τουριστική προβολή της Αθήνας, παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας.

Ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. επισκέφθηκε τον Κόμβο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας INNOVATHENS της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων, που χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους, και αφού ο δήμαρχος Αθηναίων τον ξενάγησε στον Κόμβο που λειτουργεί τα δύο τελευταία χρόνια στο Γκάζι, έπειτα συζήτησαν διεξοδικά για το αναπτυξιακό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων.

Η κοινωνική επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, οι δράσεις προώθησης της Αθήνας στον τομέα του Τουρισμού και τα έργα ανάπλασης της πρωτεύουσας, έτσι όπως περιλαμβάνονται πρόγραμμα «Έργο Αθήνα», παρουσιάστηκαν στον κ. Ντομπρόβσκις από τον δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος τόνισε στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν ότι στρατηγικός στόχος του είναι η συνεργασία και η αξιοποίηση όλων των πηγών χρηματοδότησης, δημοσίων και ιδιωτικών, για την οικονομική και κοινωνική ανάταξη της πόλης της Αθήνας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλει ο δήμος της Αθήνας στη διαχείριση του κύματος των προσφύγων που φτάνουν στην πρωτεύουσα και στη συνεργασία με την κεντρική διοίκηση, σημειώνοντας ότι για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της Ευρώπης.

Ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις συνοδευόταν από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα κ. Πάνο Καρβούνη, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη η πρόεδρος της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων κυρία Μαρία Λογοθέτη, και ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης, στην οποία ανήκει το INNOVATHENS, κ. Κωστής Μπιτζάνης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση οι κ.κ. Ντομπρόβσκις και Καμίνης προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Β. ΝΤΟΜΠΡΟΒΣΚΙΣ: «Ευχαριστώ κύριε δήμαρχε για την υποδοχή. Αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία να διαπιστώσουμε το πως η Ελλάδα προωθεί την καινοτομία, το πως η Ελλάδα δουλεύει στο να φέρει κοντά την ακαδημαϊκή με την επιχειρηματική κοινότητα, να δουλέψουν από κοινού σε νέα σχέδια, να αναπτύξουν νέες ιδέες και τελικά να διευκολύνουν την δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

Κύριε δήμαρχε, επίσης δράττομαι της ευκαιρίας να υπογραμμίσω τη σημασία της στρατηγικής ανάπτυξης της Αθήνας και είμαι έτοιμος να ενθαρρύνω από την πλευρά μου την προσπάθεια της Αθήνας προς την επίτευξη του σκοπού αυτού. Είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως τη συγκεκριμένη του Ιnnovathens που έγινε με κονδύλια της Ε.Ε. και αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό μέρος των συζητήσεων μας και με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης.

Συζητήσαμε τι απαιτείται για να γίνει πραγματικά αποτελεσματική χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, και ένα από τα θέματα που έθεσε ο δήμαρχος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, κάτι το οποίο εξετάζουμε με προσοχή μέσω των υπηρεσιών της Κομισιόν. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις ελληνικές υπηρεσίες στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να δούμε πως ο τρόπος διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων μπορεί να εξορθολογιστεί, ώστε να επιτευχθεί πιο αποτελεσματική και γρήγορη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ήδη έχω υπογραμμίσει χθες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τα όργανα της Ε.Ε. και τους θεσμούς. Ανέφερα την πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής να παράσχει μια επιπλέον οικονομική ενίσχυση για την Ελλάδα του συνολικού ποσού 2 δις ευρώ, από τα οποία 875 εκ. ευρώ έχουν ήδη διατεθεί. Ελπίζουμε ότι αυτή η οικονομική ενίσχυση θα διευκολύνει την Ελλάδα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της. Για μια ακόμη φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους οικοδεσπότες της εκδήλωσης αυτής, του Ιnnovathens, για την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση και ελπίζουμε σε μια επιτυχημένη συνεργασία και στο μέλλον».

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή που υποδεχθήκαμε στον Kόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων, στο Innovathens της Τεχνόπολης, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Ντομπρόβσκις.

Τον ενημερώσαμε για τις δράσεις του δήμου σε ό, τι αφορά τη διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με έμφαση φυσικά στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η οικονομική ανάπτυξη της πόλης και της χώρας και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Μιλήσαμε για τον σχεδιασμό του δήμου Αθηναίων για την επόμενη προγραμματική περίοδο, όπου αντλώντας εμπειρίες από το παρελθόν προχωράμε σε πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις στο θέμα της τοπικής οικονομίας. Προωθούμε διαρκώς τη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, των παραγωγικών φορέων με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.

Μου δόθηκε ευκαιρία να τονίσω στον κ. Ντομπρόβσκις ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει παράλληλα και έκτακτες κρίσεις, όπως τώρα με το προσφυγικό ζήτημα. Μεριμνούμε για την καθημερινότητα της πόλης, φροντίζοντας να την κρατάμε σε μια κανονικότητα και εξασφαλίζοντας πόρους, χτίζουμε την Αθήνα του αύριο, προετοιμάζουμε την Αθήνα του μέλλοντος.

Όταν η κρίση παρέλθει, πρέπει από αυτή να βγούμε αλλαγμένοι. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κύριο αντιπρόεδρο για την επίσκεψή του. Χαίρομαι που μου δόθηκε η ευκαιρία να τον ενημερώσω για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε εδώ στο δήμο της Αθήνας».