μπουτάρης-θέλουμε-μεγαλύτερη-διοικη-463843
ΔΗΜΟΙ | 28.03.2018 | 21:47

Μπουτάρης: Θέλουμε μεγαλύτερη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια

Εμείς ξέρουμε πού χωλαίνουμε και πού έχουμε ελλείψεις. Όχι η κεντρική κυβέρνηση», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ.Μπουτάρης στάθηκε στις θεσμικές αλλαγές που είναι απαραίτητες να γίνουν από την κυβέρνηση και πρέπει να αφορούν «μεγαλύτερη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, δυνατότητα αξιοποίησης δημόσιων εκτάσεων και κτηρίων μέσα στα όριά τους που μένουν αναξιοποίητα και πραγματική Μητροπολιτική Διοίκηση».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε πως «αρκετές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών είναι σε σωστή κατεύθυνση. Πρέπει όμως απαραιτήτως να συμπληρωθούν με τις απαραίτητες και μεγάλες θεσμικές τομές. Για να αποκτήσουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που να σέβεται το όνομα και το ρόλο της. Για να μπορούμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας».

Εμφανίστηκε ικανοποιημένος διότι «επιβεβαιώθηκε ότι οι πόροι που θα κατευθυνθούν στους δήμους το 2018, θα είναι για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης ελαφρώς αυξημένοι. Έχουμε φυσικά πολύ δρόμο να διανύσουμε για να επανέλθουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά κάτι είναι κι αυτό».

Για το νέο εκλογικό σύστημα, είπε χαρακτηριστικά πως η δημοτική του παράταξη, η «Πρωτοβουλία», είναι «από τις λίγες που έχουν στη ιδιοσυστασία τους την πολυμορφία, το διάλογο και τη συναινετική διάθεση. Ένας αναλογικότερος εκλογικός νόμος ευνοεί τέτοιου είδους παρατάξεις. Παρατάξεις που μπορούν να συνάψουν συμμαχίες. Πρέπει σταδιακά να καλλιεργήσουμε μια περισσότερο συναινετική πολιτική κουλτούρα. Και ένας αναλογικότερος εκλογικός νόμος, θα μας βοηθήσει ελπίζω, να ωριμάσουμε και να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Μπουτάρης δεν παρέλειψε να κάνει κριτική στις κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών. «Η ανασφάλειά μου πηγάζει από την προηγούμενη εμπειρία μου: από την εμπειρία όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας, ανεξάρτητα από το ποια κόμματα τις αποτελούσαν. Φαίνεται πως παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες των κομμάτων, οι κυβερνήσεις γίνονται φοβικές όταν διαχειρίζονται την εξουσία. Φοβούνται μήπως χάσουν κάποιο κομμάτι διαχείρισής της. Δεν εξηγείται αλλιώς».