ΑΘΗΝΑ: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

Με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν ότι η διαδικασία στερείται νομιμότητας λόγω και να απέχουν, ψηφίσθηκε αργά το απόγευμα ο προϋπολογισμός του Δήμου Αθηναίων για το 2011. Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό στην ιστορία του δήμου που λόγω της  κατάληψης του δημαρχιακού μεγάρου της πλατείας Κοτζιά από συμβασιούχους, συζητήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας (στο «Athens Imperial»).

Στη συνεδρίαση έλαβαν μόνο η πλειοψηφούσα παράταξη «Δικαίωμα στην πόλη» του δημάρχου Γιώργου Καμίνη, οι δημοτικοί σύμβουλοι της οποίας (28) υπερψήφισαν και του Γιώργου Αμυρά «Επιμένουμε Αθήνα» (1) που καταψήφισε.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ότι η διαδικασία «είναι απολύτως νόμιμη», προσθέτοντας ότι  «δυστυχώς η διαδικασία αυτή διεξήχθη εκτός του δημαρχιακού μεγάρου καθώς αυτό τελεί υπό κατάληψη και ως εκ τούτου δεν υπήρχαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ούτε για την ασφάλεια των δημοτικών συμβούλων ούτε για την ελεύθερη διατύπωση γνώμης και ψήφο».

Κατηγόρησε δε τις άλλες παρατάξεις ότι «επέλεξαν τον εύκολο δρόμο της αποχής και του δωρεάν λαϊκισμού», ενώ επίθεση εξαπέλυσε προσωπικά κατά του πρώην δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, που «μετά από μια καταστροφική διαδρομή στο δήμο, επιλέγει σήμερα την αποχή προβάλλοντας αβάσιμες διαδικαστικές ενστάσεις».

Κακλαμάνης: Αμφίβολη η νομιμότητα της διαδικασίας

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα με ανακοίνωση του ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Πόλη της Ζωής μας», οι δημοτικοί σύμβουλοι της οποίας προσήλθαν κανονικά το μεσημέρι στο δημαρχιακό μέγαρο της πλατείας Κοτζιά για η συνεδρίαση του δ.σ., αμφισβήτησε τη νομιμότητα της συνεδρίασης, λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Ας ψηφίσουν μόνοι τους -με αμφίβολη τη νομιμότητα της συνεδρίασης-τον προϋπολογισμό «μαϊμού» του 2011 για το δήμο της Αθήνας»*

«Ανοιχτή Πόλη»: Θεσμική εκτροπή

Για «θεσμική εκτροπή» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η «Ανοιχτή Πόλη», τονίζοντας ότι η ενέργεια της δημοτικής αρχής να αλλάξει τον τόπο διεξαγωγής του σημερινού δημοτικού συμβουλίου «αντιβαίνει κάθε έννοια νομιμότητας».

«Η Ανοιχτή Πόλη θεωρεί ότι η πορεία της δημοτικής πλειοψηφίας, τόσο όσον αφορά το ζήτημα των εργαζομένων, όσο και ζητήματα θεσμικής λειτουργίας, έχει εκτραπεί σε αυταρχικούς μονοδρόμους. Είχαμε ζητήσει από τον δήμαρχο κ. Καμίνη, την Παρασκευή 25/3, να υπάρξει διαβούλευση με όλες τις δημοτικές παρατάξεις, ώστε να συμβάλουν στην επίλυση των δίκαιων αιτημάτων των συμβασιούχων και στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Η δημοτική αρχή θεώρησε ότι δεν χρειάζεται αυτή τη συνεννόηση με την αντιπολίτευση. Διαβουλεύτηκε με τα σωματεία και τις επιτροπές των εργαζομένων με βάση μόνο τη δική της θέση, η οποία παρέμεινε αδιάλλακτη και έτσι ήρθε, για ακόμα μία φορά, σε ρήξη με τον αγώνα τους», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η «Ανοιχτή Πόλη».

Ανάλογες ενστάσεις σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας εξέφρασαν οι επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκος Σοφιανός καθώς και του συνδυασμού «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου.

Μειωμένος κατά 172 εκ. € ο προϋπολογισμός

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του δήμου Αθηναίων για το 2011, ανέρχεται στα 899 εκ. ευρώ και είναι μειωμένος κατά 172 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον περσινό, ενώ
το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου (υπερψηφίσθηκε επίσης με 28-1), είναι ύψους 19 εκατ. Ευρώ και πρώτη θέση σε αυτό έχουν τα έργα οδοποιίας, προϋπολογισμού 3.6 εκ. ευρώ. Ακολουθούν έργα σε κοινόχρηστους χώρους (3,2 εκ. ευρώ) και έργα συντήρησης σχολικών κτιρίων (2.66 εκ. ευρώ).

Για να διαβάσετε προηγούμενο σχετικό θέμα κάντε κλικ εδώ

*http://www.aftodioikisi.gr/dhmoi/dimos_athinaion/10762

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Αφήστε μια απάντηση