Αθήνα: Κάτοικοι-φορείς σταμάτησαν τις εργασίες για πάρκινγκ στο Α’ Νεκροταφείο

Με την παρέμβαση των κατοίκων, φορέων της δεύτερης δημοτικής κοινότητας και δημοτικών συμβούλων απετράπη τα ξημερώματα η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του 4ώροφου υπόγειου γκαράζ στην πλατεία Α’ Νεκροταφείου.

Από νωρίς το πρωί φορτηγά και εργάτες της κατασκευάστριας εταιρείας έφτασαν στο χώρο, βρίσκοντας ωστόσο τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων που εμπόδισαν ό,τι αφορούσε στις εργασίες. Στέλεχος του υπουργείου Υποδομών πήγε στο σημείο για να δώσει εντολή να προχωρήσουν τα έργα, ωστόσο και πάλι εμποδίστηκε η έναρξη, καθώς σε παρέμβαση των δημοτικών συμβούλων τονίστηκε ότι το οικόπεδο ανήκει στο Δήμο Αθηναίων και μόνον εκείνος μπορεί να δώσει άδεια και εντολή για τις όποιες εργασίες.

Μάλιστα, η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», με ανακοίνωσή της, ζήτησε «να σταματήσουν όλες οι εργασίες και να τεθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με εισήγηση να ακυρωθούν οριστικά τα έργα στην πλατεία Α’ Νεκροταφείου, στην Κύπρου και Πατησίων, καθώς και σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις έργων κατασκευής υπογείων χώρων στάθμευσης κάτω από πάρκα, πλατείες και άλλους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους» (βλ. τη σχετική ανακοίνωση, πατώντας εδώ).

Υπ. Υποδομών: Το «μπαλάκι» στο Δ. Αθηναίων για το πάρκινγκ

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με δελτίο Τύπου, καθιστά σαφές πως μόνον μετά από θετική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθήνας θα προχωρήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του εν λόγω σταθμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, οι καθυστερήσεις στο έργο οφείλονται σε προσφυγές ακυρότητάς του που είχαν καταθέσει κάτοικοι της περιοχής, προσφυγές ωστόσο που απορρίφθηκαν από τα αρμόδια όργανα.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται στο δελτίο Τύπου, «στις 27/09/2010 κοινοποιήθηκε στις υπηρεσίες του υπουργείου από την Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγγραφο με το οποίο η ειδική γραμματέας διαβιβάζει στη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας υπόμνημα 157 κατοίκων της περιοχής Μετς για ανάκληση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, καθώς και τις θετικές γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών για τις κυκλοφοριακές συνδέσεις του γκαράζ, ισχυριζόμενοι ότι δεν έχει προηγηθεί ολοκληρωμένη πολεοδομική και κυκλοφοριακή μελέτη στην περιοχή.

»Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα πραγματικά στοιχεία, καθώς και από την 08/07/2010 τεχνική έκθεση του συμβούλου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, η υλοποίηση του υπόγειου χώρου στάθμευσης θα γίνει σύμφωνα με την εγκεκριμένη ΜΠΕ, όπου οι θέσεις εισόδων-εξόδων έχουν μελετηθεί και σχεδιαστεί έτσι ώστε η κυκλοφορία να γίνεται χωρίς περιπορείες και επιβάρυνση του τοπικού οδικού δικτύου, σύμφωνα με τις υφιστάμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της περιοχής, με αποτέλεσμα κυκλοφοριακό και περιβαλλοντικό όφελος της περιοχής».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το δελτίο τύπου, πατήστε εδώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ