αθήνα-η-πόλη-που-δεν-μπορείς-να-βρεις-ο-201730
ΔΗΜΟΙ | 15.09.2014 | 13:00

Αθήνα: Η πόλη που δεν μπορείς να βρεις ούτε… παγκάκι – Αντιστοιχεί μόλις ένα για 140 δημότες!

Παγκάκι το απλό: Είδος υπό εξαφάνιση! Μια από τις πιο χαρακτηριστικές ενδείξεις για την ανισορροπία που επικρατεί στο…αστικό βασίλειο της Αθήνας είναι η έλλειψη μέχρι εξαφάνισης ενός στοιχείου που άλλοτε υπήρχε στον στάνταρ εξοπλισμό για μια πόλη που σέβεται τον πολίτη και ειδικά τον περαστικό-πεζό.

Στον Δήμο Αθηναίων των 700.000 πολιτών-ψηφοφόρων, των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων-επισκεπτών και των εκατομμυρίων τουριστών, βρίσκονται εγκατεστημένα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών μόλις 5.000 παγκάκια (που σημαίνει ότι κάθε παγκάκι αναλογεί σε 140 Αθηναίους). Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου έχουν ευθύνη μόνο για τα καινούρια παγκάκια που τοποθετούνται. Αντιθέτως, για τη συντήρηση των υφισταμένων είναι αρμόδια η Διεύθυνση Πρασίνου η οποία όμως καλείται και να αναπληρώσει όσα παλιά παγκάκια καταστρέφονται ή εξαφανίζονται (διότι και αυτό συμβαίνει συχνά…).

Σύμφωνα λοιπόν με τους αρμόδιους στη Διεύθυνση Πρασίνου, τα 5.000 παγκάκια που έχουν απομείνει βρίσκονται διάσπαρτα σε 1.330 μικρούς και μεγάλους χώρους πρασίνου. Εάν οι χώροι αυτοί ήταν κάποιες μικρές πλατείες, η αναλογία μπορεί να ήταν και ικανοποιητική αφού σε κάθε μία θα βρίσκονταν περίπου τέσσερα παγκάκια. Ομως, ανάμεσα στους 1.330 χώρους πρασίνου περιλαμβάνεται και ο Εθνικός Κήπος ο οποίος από μόνος του διαθέτει περίπου 300 παγκάκια εκ των οποίων ορισμένα είναι και μικρά κομψοτεχνήματα. Η αναλογία πέφτει κατά συνέπεια δραματικά και το συμπέρασμα είναι ότι στην Αθήνα μπορεί να υπάρχει πολύς ήλιος αλλά για μια θέση κάτω από αυτόν, ο περαστικός θα πρέπει είτε να σταθεί όρθιος είτε να καταφύγει στις υπηρεσίες των τραπεζοκαθισμάτων που απλώνουν τα μαγαζιά στους κοινόχρηστους χώρους.

Οι φθορές στα παγκάκια θεωρούνται φυσιολογικές καθώς είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες αλλά και τις ενίοτε βανδαλιστικές διαθέσεις ορισμένων. Πόσα λοιπόν είναι εκείνα που επισκευάστηκαν για να τοποθετηθούν σε χώρους όπου ήδη υπήρχαν αλλά καταστράφηκαν; Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πρασίνου, ο αριθμός ήταν 470 για το έτος 2011 για να κατακρημνιστεί στο 70 το 2012. Για το διάστημα που ακολούθησε δεν υπάρχουν στοιχεία αλλά κοινή είναι η εκτίμηση ότι με τα διαθέσιμα κονδύλια και προσωπικό, τα περιθώρια εργασιών είναι ελάχιστα.

Από πλευράς Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου τώρα, διευκρινίζεται ότι καινούρια παγκάκια τοποθετούνται μόνον όταν γίνονται έργα ανάπλασης σε κάποια πλατεία, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ καθώς άλλοι πόροι δεν υπάρχουν. Μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα έγινε και η αναπλαση στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, τα παγκάκια της οποίας προκάλεσαν την περασμένη εβδομάδα πλήθος σχολίων και αντιδράσεων. Την αφορμή έδωσε το σχέδιο που δέχθηκε ο Δήμος Αθηναίων για τα παγκάκια, το οποίο περιλαμβάνει χαμηλά σιδερένια χερούλια που όμως δεν είναι τοποθετημένα στις άκρες του καθίσματος.

Πρακτικά, το αποτέλεσμα είναι να περιορίζεται ο διαθέσιμος χώρος για καθημένους. Τέθηκε όμως το ερώτημα εάν αυτό έγινε για να εμποδίζονται οι άστεγοι να ξαπλώνουν και αυτό, προκάλεσε την οργισμένη απάντηση του Δήμου. Ανεξαρτήτως των αντιδράσεων πάντως, παράγοντες του Δήμου παραδέχονται ότι το συγκεκριμένο σχεδιαστικό εύρημα ήταν άστοχο και αναζητούν τρόπο να το διορθώσουν. Τεχνικοί παράγοντες επέμεναν, εξάλλου, ότι η επιλογή σαφώς δεν έγινε για να διώχνει τους αστέγους αλλά μόνο και μόνο διότι δεν ήταν ενάντια στις προδιαγραφές…Η αλήθεια θα φανεί όταν έρθει η ώρα να τοποθετηθούν κάποια νέα παγκάκια εκεί που γίνονται ή σχεδιάζονται αναπλάσεις όπως στις πλατείες Πάφου, Μάχης Αναλάτου και Βαρνάβα.

Οι υποψίες ότι τα χερούλια μπήκαν για να διώχνουν αστέγους δεν είναι πάντως εντελώς…αβάσιμες. Αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι στο τελευταίο διάστημα είναι περισσότερα τα αιτήματα των κατοίκων που ζητούν να απομακρυνθεί κάποιο παγκάκι παρά εκείνα για νέες τοποθετήσεις. Τέτοια αιτήματα απομάκρυνσης φθάνουν στον Δήμο με διάφορες αιτιολογίες: Συγκεντρώνονται άστεγοι. Μετανάστες. Νεαροί που τα βράδια ενοχλούν με τις ομιλίες τους περιοίκους. Οι υπηρεσίες του Δήμου απορρίπτουν σε κάθε περίπτωση τέτοια αιτήματα, γνωρίζοντας ότι συχνά είναι ο καταστηματάρχης από κάποιο διπλανό καφέ που προσπαθεί να αποφύγει τον ανταγωνισμό από τη…δωρεάν φιλοξενία στο παγκάκι. Αυτό όμως δεν αλλάζει την εξέλιξη των πραγμάτων καθώς το παγκάκι στέκει εκεί μόνο και ανυπεράσπιστο. “Αρκεί να μετρήσετε πόσα παγκάκια μπήκαν στο αυτοσχέδιο πάρκο της Κύπρου-Πατησίων και να σκεφθείτε από πού μπορεί να απομακρύνθηκαν”, λέει υπηρεσιακός παράγων.

Διόλου άσχετη με τη σημερινή κατάσταση δεν είναι και η κατάληξη μιας προσπάθειας που υποτίθεται πως έγινε προκειμένου η Αθήνα να αποκτήσει σύγχρονα παγκάκια. Ο λόγος για τον διαγωνισμό βιομηχανικού σχεδίου “Athens Bench Mark” που οργανώθηκε το 2010. Στο διαγωνισμό εκείνον κατατέθηκε πλήθος σχεδίων για το “παγκάκι της Αθήνας”, ώστε να βγει το πρώτο βραβείο και να το ακολουθήσουν οι χορηγοί που θα πλήρωναν για να εγκαταστεθούν παγκάκια με αντάλλαγμα την αναγραφή του ονόματός τους. Ο νικητής αναδείχθηκε τον Ιούλιο του 2010. Μοιράστηκε έπαθλο 10.000 ευρώ μαζί με τον δεύτερο και τρίτο. Η τότε δημοτική αρχή Κακλαμάνη και η επόμενη Καμίνη μίλησαν για 1.000 νέα παγκάκια αλλά το μόνο που απέμεινε είναι τα δύο και μοναδικά που τοποθετήθηκαν στην πλατεία Κεραμεικού με χορηγία δύο τραπεζών…

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος – Ρεπορτάζ: Άρης Χατζηγεωργίου