από-τη-βουλγαρία-στην-πάτρα-ο-ιερός-π-129728
ΔΗΜΟΙ | 16.01.2016 | 14:33

Από τη Βουλγαρία στην Πάτρα – Ο Ιερός Πόλεμος της καύσης νεκρών

Τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων. Το ΚΑΝ θα δημιουργηθεί στο χώρο του ΒΙΟΠΑ Γλαύκου Παρών και η δημοτική αρχή είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αναζήτηση χρηματοδότησης, μόλις το έργο πάρει το “πράσινο φως” και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

AdTech Ad

Ο Δήμος Πατρέων με την εισαγωγή του θέματος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο για την έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος, εκφράζει τη θέλησή του να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του έργου. Για την υλοποίηση και λειτουργία του ΚΑΝ ο δήμος Πατρέων έχει ξεκαθαρίσει πως είναι ανοικτός σε συνεργασίες και με άλλους δήμους.

Σύμφωνα με σχέδια της διοίκησης του δήμου, ο χώρος στον οποίο θα εγκατασταθεί το ΚΑΝ παρέχει τη δυνατότητα υψηλής φύτευσης με δύο και τρεις σειρές δέντρων πλάτους 12 ή 15 μέτρων έναντι των 5 μέτρων που απαιτούνται από τις κείμενες διατάξεις. Ακόμα, ο χώρος είναι πλήρως διαμορφωμένος με ασφαλτοστρωμένους δρόμους, πεζοδρόμια και εγκαταστάσεις όλων των δικτύων (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροφωτισμό, τηλεπικοινωνίες). Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην εγκατάσταση θα πρέπει να συμπεριληφθούν δύο κλίβανοι αποτέφρωσης, ψυκτικός χώρος για την παραμονή των σορών, χώρος τελετών, χώροι γραφείων και άλλοι βοηθητικοί χώροι.

Η απόφαση του δήμου να προχωρήσει στη δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών στο βιοτεχνικό πάρκο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατοίκων που θεωρούν ότι υποβαθμίζεται η περιοχή. Αντιδράσεις υπάρχουν φυσικά και από τον μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, ο οποίος έστειλε επιστολή στον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη. Η Μητρόπολη της Πάτρας ευθυγραμμίζεται με την Ιερά Σύνοδο η οποία είναι αντίθετη με την καύση νεκρών.

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανέφερε στη συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής του δήμου που διεξήχθη για το θέμα: “Ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα διαθέσει το σώμα του”, προσθέτοντας ότι “η δημοτική αρχή σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του λαού μας και δεν κάνει διαχωρισμό με βάση αυτό το κριτήριο”.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν κάτοικοι των νότιων συνοικιών, οι οποίοι υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι “η περιοχή μας συνεχώς υποβαθμίζεται και στο τέλος θα μας μετατρέψουν σε πολίτες τρίτης κατηγορίας”. Ακόμη, πρόσθεσαν ότι το κέντρο αποτέφρωσης θα κατασκευαστεί σε απόσταση 200 μέτρων από νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο και κατοικίες.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος τονίζει ότι “είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε στην κατασκευή κέντρου, διότι είναι αίτημα πολλών πολιτών οι οποίοι έχουν απελπιστεί, αφού οι εξαγγελίες άλλων δήμων της χώρας δεν υλοποιούνται”.

Το NEWS 247 επικοινώνησε με τον κ. Στάμου, προσπαθώντας να διερευνήσουμε περαιτέρω το θέμα. Σημειώνουμε πως ο δήμος Πατρέων είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που προχωρά ενεργά στην κατασκευή αποτεφρωτήριου, έχοντας βρει δικό του χώρο. Ο δήμος Αθηναίων έχει εκδηλώσει επίσης ενδιαφέρον.

“Ξεκινούμε τη διαδικασία αναζητώντας χρηματοδότηση. Μέσα στον μήνα, στην επόμενη συνεδρίαση θα εγκριθεί το έργο και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το έργο το κοστολογούμε με αρκετή ακρίβεια, γύρω στα 2.200.000 ευρώ. Ευελπιστούμε ότι το έργο θα ενταχθεί στα ΣΕΣ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και προτάσεις χρηματοδότησης και από τράπεζες, τις οποίες θα εξετάσουμε αν δεν υπάρξει δυνατότητα ένταξης είτε στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, είτε σε χρηματοδοτήσεις από το αρμόδιο υπουργείο. Πιστεύουμε πως η απόσβεση θα είναι άμεση. Με τα δεδομένα που έχουμε πιστεύω πως σε τρία ή τέσσερα χρόνια είναι δυνατή η απόσβεση από οποιαδήποτε πηγή”, αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πατρέων.

Πόσο θα κοστίζει η καύση;

Όπως μας αναφέρει ο κ. Στάμος, το κόστος θα είναι αρκετά χαμηλότερο σχετικά με το αντίστοιχο που προβλέπεται στη γειτονική μας Βουλγαρία.

“Το κόστος θα είναι μικρότερο σε σχέση με το πόσο στοιχίζει η καύση νεκρού στη γειτονική μας Βουλγαρία στην οποία μεταβαίνουν όσοι θέλουν να αποτεφρώσουν τον οικείο τους. Πιστεύω πως θα είναι εδώ χαμηλότερο από το αντίστοιχο που ισχύει για τη Βουλγαρία που είναι γύρω στα 600 ευρώ, αλλά και χαμηλότερο από το ποσό που προβλέπεται στα περισσότερα κράτη στα οποία γίνεται η καύση νεκρών”.

Αυτή τη στιγμή το συνολικό κόστος της καύσης στη Σόφια, μαζί με έξοδα μεταφοράς, ανέρχεται στα 1.900 ευρώ περίπου.

Πότε όμως θα είναι έτοιμο;

“Το έργο αναμένουμε να είναι έτοιμο σε ενάμιση με δύο χρόνια. Αν υλοποιηθεί, η Πάτρα θα είναι η πρώτη που θα έχει αποτεφρωτήριο μιας και η Αθήνα ακόμα αναζητά τον χώρο. Εμείς εδώ έχουμε βρει τον χώρο χωρίς να έχουμε προβλήματα να αντιμετωπίσουμε σε ό,τι αφορά τις χρήσεις γης και τα διατάγματα ως προς το αν είναι σε εντός σχεδίου, περιοχή. Πρόκειται για χώρο εντός σχεδίου που ανήκει στον δήμο”.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις από κατοίκους και Εκκλησία, ο κ. Στάμος δηλώνει στο NEWS 247:

“Υπάρχουν αντιδράσεις αλλά προκύπτουν από λειψή πληροφόρηση. Δεν πρόκειται για έργο που υποβαθμίζει το περιβάλλον. Οι προδιαγραφές είναι σύννομες με τα ισχύοντα διατάγματα και γι’ αυτό εντάσσεται στις μηχανολογικές εγκαταστάσεις μικράς όχλησης από τον ίδιο τον νόμο. Νομικά είναι καλυμμένο το έργο. Η συγκεκριμένη θέση του προβλεπόμενου χώρου ΚΑΝ απέχει πολύ περισσότερο των 1.000 μέτρων από εγκαταστάσεις πρόνοιας και περίθαλψης, που απαίτηση είναι τα 500 μέτρα.

Υπάρχουν και αντιδράσεις από την τοπική Μητρόπολη που αναφέρει ό,τι και η Εκκλησία. Με επιστολή του ο Μητροπολίτης προτρέπει να μην προχωρήσουμε στην κατασκευή. Δεν νομίζω ότι αφορά την Εκκλησία αυτό. Πέραν από τους Χριστιανούς Ορθόδοξους που σεβόμαστε την θέληση της Εκκλησίας και τους πιστούς, υπάρχουν και μια σειρά συνάνθρωποι μας που είτε δεν είναι Χριστιανοί, είτε είναι Χριστιανοί αλλά επιλέγουν αυτόν τον τρόπο, διαφορετικό από την ταφή. Είναι μια αναγκαιότητα αυτή, για όλη την Ελλάδα που πρέπει να λάβουμε υπόψη”.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Πατρέων καταλήγει τονίζοντας πως η εν λόγω αναγκαιότητα επιβεβαιώνεται και από τους απόλυτους αριθμούς που καταδεικνύουν το κοινωνικό αίτημα που ενδυναμώνεται. Υπογραμμίζει δε, πως ο δήμος Πατρέων είναι ανοιχτός σε διαδημοτικές συνεργασίες.

“Σαφώς και θα υπάρχουν οικονομικά οφέλη για τον δήμο, αλλά είμαστε ανοιχτοί για διαδημοτικές συνεργασίες, δεν θέλουμε την αποκλειστική εκμετάλλευση ενός θέματος που αφορά όχι μόνο την πόλη μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αποτέφρωσης μας ανέφερε πως μέσα στον περασμένο χρόνο, περίπου 4.000 μετέβησαν μετά θάνατον στη Βουλγαρία για αποτέφρωση, με ταλαιπωρία και περαιτέρω επιβάρυνση των οικείων τους”.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως στη χώρα μας η δυνατότητα στους ΟΤΑ να δημιουργούν και να λειτουργούν ΚΑΝ παρέχεται με νόμο από το 2006. Με τη θεσμοθέτηση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την ίδρυση – λειτουργία και χωροθέτηση των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών δίνεται πλέον η δυνατότητα εναλλακτικής χωροθέτησης εκτός των υφιστάμενων κοιμητηρίων και σε άλλη θέση στην περιαστική ζώνη.

Στην Ευρώπη άλλωστε η αποτέφρωση καταγράφει υψηλά ποσοστά στη Μεγάλη Βρετανία (75%), στην Τσεχία (70%), ενώ στη Γερμανία το ποσοστό φτάνει το 55%.

Αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στο Ποτάμι και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με αφορμή το θέμα της καύσης των νεκρών

Ανοικτή στήριξη στον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη εξέφρασε το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη και αποδοκιμάζει την στάση της τοπικής Εκκλησίας.

Το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του, ανέφερε πως: “Είναι δικαίωμα κάθε πολίτη να διαθέτει το σώμα του όπως αυτός επιθυμεί στη ζωή και το θάνατο. Κάτι για το οποίο δεν έχει λόγο ούτε το κράτος, ούτε η Εκκλησία. Το δικαίωμα αυτό πρέπει να γίνεται απολύτως σεβαστό και είναι αδιανόητο σε μια ευρωπαϊκή χώρα να μην υπάρχουν αποτεφρωτήρια. Άλλο η κοινωνία, άλλο το ποίμνιο. Είναι ντροπή να καταφεύγουν πολίτες στη Βουλγαρία προκειμένου να γίνει σεβαστή η επιθυμία για αποτέφρωση. Το Ποτάμι έχει επανειλημμένα αναδείξει την ανάγκη να δοθεί αρωγή στην τοπική αυτοδιοίκηση να δημιουργήσει τους κατάλληλους χώρους αποτέφρωσης νεκρών. Χαιρετίσαμε τις αποφάσεις των κυρίων Καμίνη και Μπουτάρη να διαμορφώσουν παρόμοιους χώρους στους δήμους τους εντός του 2016. Εκφράζουμε τη στήριξή μας στον δήμαρχο Πατρέων κ. Πελετίδη που αποφάσισε να προωθήσει τη δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης. Η απόφαση του τοπικού Μητροπολίτη να καλέσει τους κατοίκους της Πάτρας σε συγκέντρωση εναντίον του αποτεφρωτηρίου μας θυμίζει άλλες, σκοτεινές εποχές”.

Η απάντηση των ΑΝΕΛ

“Είναι φανερό ότι το Ποτάμι θέλει να εξοβελίσει οτιδήποτε σχετίζεται με την Ορθοδοξία, τον Ελληνισμό και τις παραδόσεις του λαού μας” σημείωσε σε σχόλιό της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, για να συνεχίσει: “Με κάθε τρόπο επιδιώκει να αποκοπεί ο ελληνικός λαός από τις ρίζες του στο όνομα του νεφελώδους ψευδοπροοδευτισμού και του “δήθεν”. Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη συμπλήρωσε ότι “το εθνομηδενιστικό Ποτάμι επιδιώκει να ξεριζώσει τις αξίες στις οποίες ακουμπά διαχρονικά ο ελληνικός λαός. Δεν θα τα καταφέρει. Έτσι όπως …ρέει το Ποτάμι, όμως, θα καταλήξει σε αποξηραμένη κοίτη”, κατέληξε η ανακοίνωση που εξέδωσε το στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Μήνυμα Ιερώνυμου για την καύση νεκρών

“Ο βασικός κανόνας της Ορθοδοξίας είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει αυτό που θέλει, αλλά αναλαμβάνει και την ευθύνη γι’ αυτό που κάνει”, τόνισε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σχετικά με το θέμα καύσης των νεκρών.

“Καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του για την καύση νεκρών, αλλά δεν γίνεται να θέλεις να είσαι λίγο ορθόδοξος”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Αναλυτικά η δήλωσή του έχει ως εξής: “Η Εκκλησία έχει έναν τρόπο ζωής και δεν μπορεί ο καθένας, όποτε θέλει να έρχεται να προσθέτει αυτά που επιθυμεί. Ωστόσο, η ζωή είναι αυτή που τρέχει. Ο βασικός κανόνας της Ορθοδοξίας είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει αυτό που θέλει. Αλλά, αναλαμβάνει και την ευθύνη για αυτό που κάνει. Έτσι, λοιπόν, εάν άνθρωπος ζητήσει – και όχι να του το φορτώσουμε εμείς- να το ζητήσει γραπτώς, ότι εγώ θέλω το σώμα μου όχι να ταφεί, αλλά να καεί, είναι δική του η επιλογή, αλλά είναι δική του και η ευθύνη. Δε μπορεί, όμως, αυτός ο άνθρωπος να ζητήσει να είναι και λίγο ορθόδοξος. Να θέλει να ψαλεί και νεκρώσιμος ακολουθία. Ή να θέλει να γίνει το αποτεφρωτήριο μέσα στο κοιμητήριό μας. Όσοι, λοιπόν, θέλουν είτε ως πρόσωπα την καύση, είτε ως φορείς, δήμαρχοι παραδείγματος χάριν και άλλοι φορείς, θα βρουν ένα κτήμα, θα αγοράσουν μια έκταση και θα κάνουν το αποτεφρωτήριο. Από εκεί και πέρα, ο καθένας θα αποφασίζει για τον εαυτό του και θα αναλαμβάνει και την ευθύνη του”.

Πηγή: news247.gr