Άνδρος: Η χωματερή κλειστή, τα σκουπίδια στη θάλασσα

Από νησί των εφοπλιστών και των παλαιών καπεταναίων, από νησί με ιδιαίτερη ταυτότητα, μνημεία, πράσινο και απέραντο γαλάζιο σε νησί των σκουπιδιών. Ο λόγος για την Άνδρο, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα αναζητεί… χωματερή, μετά το κλείσιμο της μίας και μοναδικής αλλά παράνομης που υπήρχε στο νησί.

Τα απορριμματοφόρα της νήσου παραμένουν γεμάτα εδώ και εβδομάδες, ο δήμος ζητεί από τους δημότες να μην κατεβάζουν σκουπίδια, ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει και διαιωνίζεται, καθώς υπολογίζεται πως περισσότεροι από 250-300 τόνοι σκουπιδιών έχουν ήδη συσσωρευτεί στους κάδους, αλλά και στα νοικοκυριά του νησιού. Με δεδομένο την απαγόρευση μεταφοράς απορριμμάτων από το νησί, η δημοτική Αρχή προχώρησε σε μια προσωρινή λύση, δεματοποιώντας και αποθηκεύοντας τα σκουπίδια.

Ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Γλυνός αναζητεί τρόπους επίλυσης του θέματος, καθώς οι δύο περιοχές που είχαν εγκριθεί προς αντικατάσταση της παράνομης κρίθηκαν ακατάλληλες για περιβαλλοντικούς λόγους. Από την άλλη πλευρά, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος σημειώνουν πως τα κονδύλια υπάρχουν, αλλά το όλο ζήτημα κολλάει στις αντιδράσεις των κατοίκων που δεν τις θέλουν, οι οποίοι ωστόσο, σύμφωνα και με παλαιά ανάρτηση της aftodioikisi.gr, κάνουν λόγο για κώφευση των τοπικών αρχόντων λόγων επιχειρηματικών και οικονομικών συμφερόντων (βλ. σχετικό θέμα κάνοντας κλικ εδώ)

Το υπόθεση με τη χωματερή

Το πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη χωματερή στην Άνδρο δεν είναι καινούργιο, «ανθεί» από τη δεκαετία του ’70, όπως καινούργιες δεν είναι εξάλλου και οι αντιδράσεις των κατοίκων που επί 20ετίας, με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προσπαθούσαν να αναστείλουν τη λειτουργία της. Όπερ και εγένετο το 2010, καθώς με την 293/2010 απόφαση του ΣτΕ κατάφεραν να αντικρούσουν απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για παράταση της λειτουργίας της και να κηρυχθεί παράνομη.

Σημειώνεται ότι η παράνομη χωματερή λειτουργούσε στην περιοχή της Σταυροπέδας, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Στρόφυλα-Σταυροπέδας-Αγίου Γεωργίου Παντουκίων, σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από τον νεολιθικό οικισμό του Στρόφυλα (4.500-3.500 π.Χ.), του παλαιότερου οικισμού της Ευρώπης.

Μπάνιο με τα σκουπίδια

Στις αρχές του περασμένου μήνα το πρόβλημα με την παράνομη λειτουργία της κορυφώθηκε, όταν εξαιτίας μιας βροχής τόνοι σκουπιδιών παρασύρθηκαν και κατέληξαν στην παραλία του Σχοινιά στην Άνδρο, με αποτέλεσμα τόνοι σκουπιδιών και χώματος να επιπλέον στο θαλάσσιο χώρο της παραλίας, θάβοντας κυριολεκτικά την ακτή και ρυπαίνοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Για του λόγου το αληθές, βλέπετε το σχετικό βίντεο της aftodioikisi.gr ή κάνετε κλικ εδώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ