Άνδρο-Μύκονο-Κω-Ρόδο με βάρκα το… πλαστικό μπουκάλι

Μέχρι τα Δωδεκάνησα και τη Ρόδο έχουν φτάσει τα σκουπίδια από την παράνομη χωματερή του Δήμου Άνδρου, που κατέπεσε από τις βροχές, με αποτέλεσμα τόνοι σκουπιδιών να διασκορπιστούν στη θάλασσα, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών «Αρχιπέλαγος».

Σύμφωνα με το «Αρχιπέλαγος», με τους ανέμους που επικρατούν στο Αιγαίο, «τα σκουπίδια διασκορπίζονται σε όλη την παράκτια ζώνη του Αιγαίου, ενισχύοντας τους τόνους πλαστικού που έχουν καταλήξει στις παραλίες από άλλες πηγές ρύπανσης (παράνομες χωματερές, απορροές ποταμών κ.λπ.)».

Ενημέρωση και βραδυπορία

Το πρόβλημα, όπως είναι γνωστό, υπάρχει εδώ και δύο μήνες. Μάλιστα, ο Δήμος Άνδρου, παρά το ότι κλείστηκε η χωματερή επειδή χαρακτηρίστηκε ως παράνομη, συνεχίζει να ρίχνει τα απορρίμματα στη χωματερή του νησιού, στη θέση Στρατοπέδα (βλ. βίντεο).

Το Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» μιλά για «βραδυπορία που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς», που «δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος » και σημειώνει πως «ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, τον αρμόδιο Εισαγγελέα Περιβάλλοντος -και πρόσφατα- τον επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ και την επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων Μαρία ∆αμανάκη, ζητώντας την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ