1η-ημερίδα-ερασιτεχνικού-ποδοσφαίρου-274214
ΔΗΜΟΙ | 20.11.2012 | 15:54

1η Ημερίδα Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου στο Δήμο Βόλβης

Προτάσεις και σκέψεις για το παρόν και το μέλλον του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στη χώρα μας, διατυπώθηκαν στην 1η Ημερίδα Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου που οργάνωσε ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΟΠΑΠ) του Δήμου Βόλβης. Βετεράνοι ποδοσφαιριστές όπως ο Κούλης Αποστολίδης και ο Μάκης Σεντελίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας Ευάγγελος Γραμμένος, εκπρόσωποι προπονητών, διαιτητών, φυσικοθεραπευτών και καθηγητών φυσικής αγωγής, ανέπτυξαν προβληματισμούς, θέσεις και προτάσεις μπροστά σε ακροατήριο αποτελούμενο από στελέχη και εκπροσώπους ερασιτεχνικών σωματείων, εκφράζοντας την ευχή να μετατραπεί σε θεσμό η πρωτοβουλία του δημάρχου Βόλβης Δημήτρη Γαλαμάτη.

Κεντρικό θέμα αποτέλεσε η προσαρμογή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στην υπάρχουσα συγκυρία με υποστηρικτές και ενάντιους της άποψης για τη δημιουργία μιας δυνατής ομάδας ανά καλλικρατικό δήμο, αλλά και η αλλαγή της νοοτροπίας σε πιο αθλητικά πλαίσια για την προστασία των νεαρών αθλητών που παίζουν στις ερασιτεχνικές ομάδες.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΟΠΑΠ) του δήμου Δημήτρη Βασιλάκη, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο για το δήμο Βόλβης, όπου δραστηριοποιούνται σήμερα 19 σωματεία με τμήματα ποδοσφαίρου και λειτουργούν 10 ακαδημίες με 550 παιδιά, την ώρα που υπάρχουν 20 ποδοσφαιρικά γήπεδα και 11 5Χ5, καθώς και 4 κλειστά γυμναστήρια με 220 αθλητές να γυμνάζονται σχεδόν καθημερινά σε αυτά. Εξέφρασε την ελπίδα η 1η Ημερίδα Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου να γίνει θεσμός.

Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης χαρακτήρισε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ως το «υγιέστερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, λόγω της τεράστιας προσφοράς τους στη νεολαία μας, ενώ επισήμανε ότι η γραφειοκρατία εμποδίζει με την πληθώρα των υπογραφών τις προσπάθειες αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών.

Από την πλευρά του ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Κούλης Αποστολίδης, συμφώνησε ότι το ποδόσφαιρο -και μαζί του δήμοι, Ενώσεις και ΕΠΟ- πρέπει να προσαρμοσθούν στις νέες συνθήκες ώστε να μην οδηγηθούν στη δική τους χρεοκοπία. Πρότεινε και αυτός τη δημιουργία μιας δυνατής ομάδας ανά δήμο, με τις υπόλοιπες ομάδες να αποτελούν τους πυλώνες της., και κάλεσε την αυτοδιοίκηση να προσαρμοσθεί στα τοπικά χαρακτηριστικά προσφέροντας νέες διεξόδους, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία τουρνουά beach soccer στις παραθαλάσσιες περιοχές με τουριστική κίνηση.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης τόνισε ότι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο εκτός από τις δυο σημαντικές προσφορές του ως μέσο αποτροπής της νεολαίας από βλαβερές συνήθειες και ως κύτταρο ανάπτυξης του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου ειδικότερα, σήμερα αποκτά και μια τρίτη αποστολή: «να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή στα χωριά, κρατώντας ενωμένο τον κοινωνικό ιστό γύρω από τον πυρήνα της ομάδας». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις στρεβλώσεις του παρελθόντος από την πλευρά της αυτοδιοίκησης, με τις επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις ομάδων , που οδήγησε πολλές φορές σε μια άτυπη συναλλαγή, όπου ο δήμαρχος έδινε λεφτά και το σωματείο ανταπέδιδε με ψήφους. «Πρέπει να δώσουμε μάχες», σημείωσε, «ώστε να σπάσει το δίκτυο της συναλλαγής και να διαμορφώσουμε ένα νέο πλαίσιο μέσα στις υπάρχουσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, όπου ο δήμος μπορεί α) να παρέχει διευκόλυνση στη μετακίνηση των αθλητών, β) να ενισχύσει τις ευρηματικότητες, γ) να συντηρεί τους αθλητικούς χώρους και δ) να αξιοποιήσει-ενεργοποιήσει τον ανθρώπινο παράγοντα εντός κι εκτός δήμου». Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα δημιουργίας ενός φιλανθρωπικού ταμείου από το χώρο του αθλητισμού με έσοδα από αγώνες βετεράνων ποδοσφαιριστών, όπου υπάρχει ανάγκη.