βόλος-επιλογή-ευθύνης-κατά-δήμου-δ-289825
ΔΗΜΟΙ | 04.11.2017 | 17:00

Βόλος -«Επιλογή Ευθύνης» κατά Δήμου: «Δεν θα επιβάλουν ιστορική αμνησία»

Με αφορμή το γεγονός ότι για μια ακόμη χρονιά «ξεχάστηκε» η επέτειος της απελευθέρωσης του Βόλου από τους Τούρκους (2 Νοεμβρίου), από την παράταξη «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ-ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η επέτειος της απελευθέρωσης του Βόλου από τους Τούρκους (2 Νοεμβρίου 1881) πέρασε, για μια ακόμη χρονιά, με σβηστά φώτα. Η προσπάθεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής να αναδείξει τη σημασία του σπουδαίου αυτού ιστορικού γεγονότος, δυστυχώς δεν είχε συνέχεια. Αναμενόμενο, αφού τα τελευταία χρόνια επιχειρείται μεθοδικά στην πόλη μας να επιβληθεί ιστορική αμνησία. Να ξεχάσουμε ότι η πόλη έχει ιστορική ταυτότητα, ότι «κουβαλάει» μνήμες, αξίες, συναίσθημα, αγώνες, πολιτισμό, ανθρώπινες σχέσεις, βιώματα.

Η  ημερομηνία της απελευθέρωσης  αποτελεί ορόσημο για τον Βόλο, δεδομένου ότι η ενσωμάτωση της πόλης στο Ελληνικό κράτος έδωσε ώθηση στη ραγδαία ανάπτυξή της. Ο Βόλος κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε και εξελίχθηκε γρήγορα σε σύγχρονο αστικό κέντρο. Σήμερα, χωρίς να παραβλέπουμε λάθη, παραλείψεις και χαμένες ευκαιρίες, είναι μια πόλη με ισχυρές αστικές λειτουργίες και υποδομές, που δύσκολα συναντώνται σε άλλες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας. Αλλά και μια πόλη που πλήρωσε και πληρώνει πολύ ακριβά την κρίση, λόγω και της ιδιαίτερης παραγωγικής της φυσιογνωμίας.  Η βιομηχανία, η βιοτεχνία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα στα χρόνια αυτά, με την ανεργία κυριολεκτικά να καλπάζει.

Έχοντας πλέον μπει στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι σκληρός ανταγωνισμός δεν υπάρχει μόνο στην οικονομία, αλλά και ανάμεσα στις πόλεις και τις περιφέρειες. Η πόλη, στη νέα εποχή, μετασχηματίζεται και αποκτά εντελώς νέο, πρωταγωνιστικό αναπτυξιακό ρόλο. Αυτή ακριβώς τη νέα αντίληψη για την πόλη και την αυτοδιοίκηση προσπαθεί να εκφράσει η παράταξή μας. Αυτή την αντίληψη προσπάθησε να εκφράσει και η «Πρωτοβουλία των 5 δημάρχων».

Το θέμα, συνεπώς, στην εποχή μας δεν είναι απλά το αν θα γίνουν σε μια πόλη κάποια έργα, λιγότερα ή περισσότερα. Σε όλες τις πόλεις θα γίνουν κάποια έργα, αφού υπάρχουν οι πόροι του ΕΣΠΑ. Αυτό ισχύει ακόμη και σε ακραίες περιπτώσεις, όπως αυτή του Δήμου Βόλου, όπου, αν η τρέχουσα δημοτική περίοδος είχε τη διάρκεια της προηγούμενης, θα τελείωνε χωρίς να έχει ξεκινήσει ούτε ένα νέο έργο από το ΕΣΠΑ!  Έτσι εξηγείται άλλωστε και η προσπάθειά τους να εμφανίσουν τον Βόλο περίπου σαν τριτοκοσμική πόλη. Ώστε και το έργο όσων διαχρονικά εργάστηκαν, για να γίνει ο Βόλος μια ζηλευτή πόλη να εκμηδενίσουν, και κλίμα χαμηλών προσδοκιών στην τοπική κοινωνία να καλλιεργήσουν, προκειμένου ακόμη και το πιο ασήμαντο έργο να προσλαμβάνεται σαν έργο που αλλάζει την πόλη. Οι πόλεις, ωστόσο, που θα ξεχωρίσουν θα είναι εκείνες που θα μπορέσουν να σταθούν ανταγωνιστικά στο νέο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Σε αυτόν τον ανταγωνισμό,  ο Βόλος τα τελευταία χρόνια χάνει δυστυχώς καθημερινά έδαφος.

Διαχρονικά, ο Βόλος υπήρξε μια πόλη με αυξημένο ειδικό βάρος. Με τον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό που είχε εκπονηθεί κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, σε  συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και όλους τους βασικούς παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, έμπαιναν οι βάσεις, ώστε στη μεταμνημονιακή Ελλάδα η πόλη μας να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει και τον ρόλο που της ανήκει, ως ένα δυναμικό περιφερειακό κέντρο, με ανοιχτούς  ευρωπαϊκούς και διεθνείς ορίζοντες. 

Η προοπτική αυτή, ωστόσο, ανακόπηκε. Σε μια περίοδο όπου η παρατεταμένη κρίση  διέβρωνε τα πάντα, μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας πίστεψε στον εύκολο δρόμο της οργής και της απαξίωσης της πολιτικής. Μέχρι που ήλθε η διάψευση. Η ζημιά, όμως, έχει προχωρήσει, και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Γιατί με το τοξικό κλίμα που συστηματικά καλλιεργούν στην πόλη, μέρα με τη μέρα αλλοιώνεται το «οικοσύστημα» της τοπικής κοινωνίας και δημοκρατίας. Και, όπως καλά γνωρίζουμε, ένα καμένο δάσος θέλει χρόνια για να επανέλθει. Είναι σίγουρο όμως ότι θα επανέλθει, όσες δυσκολίες και αν υπάρξουν. Και ο Βόλος σύντομα, ανανεωμένος σε ιδέες και πρόσωπα, θα ξαναπιάσει το νήμα με την ιστορία  του και θα ξαναβρεί την ταυτότητά του ως μια πόλη δυναμική και εξωστρεφής, μια πόλη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του πολιτισμού και του κοινωνικού ριζοσπαστισμού. Η παράταξή μας είναι βέβαιο πως θα κάνει  και πάλι το χρέος της.».