χρέος-και-πλεονάσματα-οι-κρίσιμες-ο-48904
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 10.04.2017 | 09:50

Χρέος και πλεονάσματα οι «κρίσιμες» ουρές της συμφωνίας της Μάλτας

«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Αυτό συνηθίζεται να λέγεται μετά από μια συμφωνία όπου τα γκρίζα σημεία είναι πολλά και επιτρέπουν πολλαπλές ερμηνείες. Στην περίπτωση της συμφωνίας της Μάλτας, πάντως, οι «λεπτομέρειες» έχουν να κάνουν με θέματα ουσίας, που δεν είναι άλλα από τα πλεονάσματα μετά το 2018, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εκεί άλλωστε κρύβεται και η πολιτική διαχείριση του προσυμφώνου της Μάλτας που προβλέπει έξτρα μέτρα 3,6 δισεκ από το 2019 και μετά.

Ήδη το σχετικό μήνυμα έστειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κύρια με αποδέκτες το εσωκομματικό πεδίο, αλλά και το Βερολίνο, τονίζοντας ότι μέτρα δεν εφαρμόζονται χωρίς πακέτο λύσης για το χρέος.

Είναι προφανές ότι το όλο θέμα θα τεθεί στη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ σήμερα αλλά καις τη Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21/4. Ωστόσο με δεδομένες τις ενστάσεις του Βερολίνου το όλο θέμα εξελίσσεται σε δυσεπίλυτο πάζλ.

Επιπλέον κρίσιμο για την πορεία της χώρας είναι το τι πλεονάσματα ζητηθούν για μετά το 2018. Το Βερολίνο και πάλι για λόγους οικονομικούς (αποπληρωμές χρέους, και πιέση για ιδιωτικοποιήσεις) και κυρίως πολιτικούς (περιφερειοποίηση του Νότου και πειθαρχία των άλλων κρατών μελών) ζητεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για μία πενταετία.

Η διαπραγμάτευση στο σημείο αυτό αναμένεται σκληρή, με την Ελλάδα να επιθυμεί να μειώσει το χρόνο με τις θηλιές των υπέρογκων πλεονασμάτων στο ελάχιστο δυνατό (τριετία;) που και πάλι φαίνεται ανέφικτο αν συνυπολογίσει κανείς την οικονομική ιστορία και τη συγκυρία. Χαρτί στα χέρια της Αθήνας αναμένεται να είναι η δημοσιονομική εικόνα του 2016. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΓΛΚ, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 διαμορφώθηκε τελικά σε 3,8% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5%. Κι αν δεν είχε δοθεί το βοήθημα στους συνταξιούχους, θα ξεπερνούσε το 4%. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του ΓΛΚ, από αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα των 6,8 δισ. ευρώ, τα 4,5 δισ. περίπου ή 2,5% του ΑΕΠ είναι επαναλαμβανόμενο, δηλαδή οφείλεται στην απόδοση μέτρων μόνιμου χαρακτήρα.

Κομβικός, πάντως, αναμένεται να είναι εκεί και ο ρόλος του Ταμείου και της νέας διοίκησης Τραμπ που καλείται να διαμορφώσει νέες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Το Ταμείο επιμένει ότι υπέρογκα πλεονάσματα δεν είναι εφικτά οπότε στη Σύνοδο του Απριλίου με ενδιαφέρον θα φανεί το «πού θα κάτσει η μπίλια».

Τεχνικά ζητήματα ουσίας

Βέβαια μένουν και πολλά τεχνικά ζητήματα που όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν.

Πιο συγκριμένα ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι «υπάρχουν ακόμα κάποιες διαφορές στο πως βλέπουν την ελληνική οικονομική ανάπτυξη το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, κάτι που οδηγεί σε αντικρουόμενα στοιχεία».

Πριν την έλευση των θεσμών μετά την Κυριακή του Θωμά, πάντως, θα γίνει επεξεργασία του βασικού κορμού του επικαιροποιημένου μνημονίου με την Κομισιόν (SMoU) αλλά και του νέου μνημονίου με το ΔΝΤ (MEFP) αλλά και τα χρονικά ορόσημα της όλης συμφωνίας.

Γιώργος Αλεξάκης