τχσ-δώστε-ρευστό-στις-μικρομεσαίες-ε-240220
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 25.11.2013 | 13:54

ΤΧΣ: «Δώστε ρευστό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Ασφυκτικές πιέσεις ασκεί στις 4 συστημικές τράπεζες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς με οδηγία του ζητά να ανοίξουν οι στρόφιγγες για την παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και, κυρίως, να επιταχυνθεί η υλοποίηση των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά ταμεία, με στόχο την ενίσχυση ζωτικών κλάδων της οικονομίας και τη βελτίωση των δεικτών της απασχόλησης.

Μάλιστα, το ΤΧΣ έχει θέσει 3μηνιαίους ποσοτικούς στόχους για τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε καθεμία από τις συστημικές τράπεζες, ανάλογα με τη ρευστότητα που οι ίδιες διαθέτουν.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι, μετά την ολοκλήρωση των stress tests και εφόσον κριθεί ότι δεν απαιτείται από τις τράπεζες να αντλήσουν νέα κεφάλαια, οι πιέσεις θα ενταθούν προς την ίδια κατεύθυνση, αφού οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θεωρείται ότι αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» μιας οικονομίας.

Έμμεσο όφελος από αυτή την κυβερνητική πολιτική θα έχουν και οι ίδιες οι τράπεζες, καθώς εκτιμάται ότι αφενός θα βελτιώσουν τα έσοδα από τόκους και αφετέρου η αύξηση των συνολικών δανείων θα μειώσει τα ποσοστά τους σε «κόκκινα» δάνεια και θα βελτιώσει τη συνολική εικόνα των χαρτοφυλακίων τους.

Σημειώνεται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) καταγράφουν «ρεκόρ» στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες και αυτός είναι ο λόγος που τα κριτήρια με τα οποία δανείζουν πλέον οι τράπεζες είναι κατά πολύ αυστηρότερα απ’ ό,τι προ κρίσης. Αυτό επιτάσσουν και οι οδηγίες της τρόικας, που μέσω επιτρόπων, ελέγχει όλη τη διαδικασία των χορηγήσεων.

Συγκεκριμένα για τις ΜΜΕ, οι τράπεζες προχωρούν στη χορήγηση νέων δανείων μόνο όταν κριθεί ότι μία επιχείρηση είναι βιώσιμη και μόνο με εξασφαλίσεις που αντιστοιχούν στο συνολικό ποσό που αντιστοιχεί το δάνειο.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης σε βιώσιμες επιχειρήσεις θα ξεπαγώσει επενδυτικά σχέδια, κάτι που θα αυξήσει και το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.

Ετσι θα μπορέσει να αυξηθεί η απασχόληση και θα δοθεί η δυνατότητα τακτοποίησης των υποχρεώσεων των πολιτών, που από την άλλη πλευρά θα αυξήσει και τα έσοδα του κράτους, θα βελτιώσει τη «θέση» των ασφαλιστικών ταμείων και θα ενισχύσει την κατανάλωση.

Σε αυτή την περίπτωση, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η ζήτηση παραγωγής προϊόντων, που με τη σειρά της θα αυξήσει περαιτέρω τη ζήτηση για δάνεια και θα παρουσιαστούν περισσότερες ευκαιρίες για να αναπτυχθούν συγκεκριμένοι τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: Έθνος