την-αναπτυξιακή-ατζέντα-προτάσσει-το-420331
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 21.05.2018 | 10:23

Την αναπτυξιακή ατζέντα προτάσσει το Μαξίμου – Γρίφος το χρέος

Μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας η κυβέρνηση επιχειρεί φυγή προς τα μπρος ώστε να απαλλαγεί από τη «μετρολογία» και να δώσει «αναπτυξιακά» χαρακτηριστικά στο δημόσιο διάλογο. Έτσι στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρουσιάζεται από τον Πρωθυπουργό το Growth Strategy, δηλαδή η αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μετά την έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο.

Παράλληλα εν όψει και του Eurogroup της Πέμπτης επιχειρείται να προωθηθεί το θέμα του χρέους που είναι και μια βασική παράμετρος της όλης επιχείρησης εξόδου από το μνημόνιο. Βέβαια στα ζήτημα αυτό το όλο παιχνίδι «παίζεται» μεταξύ των μεγάλων της ΕΕ και ου ΔΝΤ με τη Γερμανία να έχει τον πρώτο ρόλο καθώς αποτελεί και το μεγαλύτερο χρηματοδότη του ESM. Έτσι το Βερολίνο προωθεί μια διαδικασία αυστηρής εποπτείας αποκρούοντας τις γαλλικές ιδέες, που υποστηρίζονται κι από το Ταμείο για αυτοματοποιημένες διαδικασίες απομείωσης, που δίνουν μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων στην Αθήνα.

Τούτων δοθέντων η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να σπρώξει ψηλά το αναπτυξιακό ζήτημα καθώς εκτιμά ότι ο ρόλος της στη συζήτηση για το χρέος είναι σε δεύτερο πλάνο έστω κι αν και η ίδια αναγνωρίζει ακόμη και μέσα στο κείμενο για το αναπτυξιακό σχέδιο ότι: «Κρίσιμη παράμετρος αποτελεί το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, η οποία εξάλλου θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας η οποία έχει ήδη διαφανεί.»

Το περίγραμμα

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει για πρώτη φορά επίσημα το Growth Strategy, για το μέλλον της χώρας ένα «manual της επόμενης μέρας για την Ελλάδα» όπως αναφέρεται σχετικά.

«Το κείμενο αποτελεί την αποτύπωση μιας ολιστικού χαρακτήρα, στρατηγικής για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας. Δεν είναι απλώς ένα σχέδιο στο οποίο απαριθμούνται αναπτυξιακοί στόχοι. Είναι ένα συνολικό πλάνο το οποίο περιλαμβάνει αφενός τους σκοπούς στους επιμέρους τομείς του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι και αφετέρου τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις για την επίτευξη αυτών των σκοπών» αναφέρουν σχετικά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Σχέδιο, συνιστά την συμπύκνωση μιας συλλογικής εμπειρίας των τελευταίων ετών και αποτύπωση αυτής σε επεξεργασίες που προέκυψαν από τα επιμέρους Υπουργεία. Παράλληλα όμως, περιλαμβάνει και μια σειρά από τα συμπεράσματα που παρήγαγε μια ευρύτατη διαδικασία διαβούλευσης με το σύνολο των παραγωγικών φορέων της χώρας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 11 μηνών μέσα από τα Περιφερειακά Συνέδρια για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Δεσμεύσεις

Αξίζει να σημειωθεί περιλαμβάνει δεσμεύσεις, που όπως αναφέρεται, «είναι πρωτίστως έναντι του κοινωνικού συνόλου, των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής.

Των δυνάμεων δηλαδή εκείνων οι οποίες καλούνται να παίξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή και φυσικά να γίνουν οι υλοποιητές αυτής της στρατηγικής η οποία αποτυπώνεται στο σχέδιο.»

Στήριξη της παραγωγής – Επένδυση στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πλήρωσε ακριβά τη δημιουργία και τη διόγκωση ενός άναρχου παραγωγικού μοντέλου, χωρίς προσανατολισμό και με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών σχεδίων μιας κρατικοδίαιτης ελίτ» αναμενεται να σημειώσει ο Πρωθυπουργός δίνοντας το παραγωγικό στιγμα τιυ σχεδιου.

Στο Σχέδιο γίνεται ρητή αναφορά στους τομείς στους οποίους εντοπίζονται δυνατότητες σημαντικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της χώρας στο διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό.

Πρόκειται για τους τομείς της μεταποίησης, της βιομηχανίας,του αγροδιατροφικού τομέα, του τουρισμού, της ναυτιλίας, του φαρμάκου, των logistics, της καινοτομίας, των start-ups, των υποδομών, της ενέργειας.

Όλα τα παραπάνω, οπως αναφερεται , συνδέονται και με την ισχυροποίηση του τομέα των εξαγωγών, ο οποίος ήδη από το αδύναμο 19% του 2009, έχει φτάσει σήμερα στο 33%, με στόχο το 50% το 2025.

Στο κείμενο, παρουσιάζονται τα δεδομένα για κάθε κλάδο καθώς και οι προοπτικές του, με τρόπο αναλυτικό και με συγκεκριμένη αναφορά στα βήματα για την ανάπτυξη του καθώς και τους μετρήσιμους στόχους για τον καθένα ξεχωριστά.

Επιπλέον το Σχέδιο αναφέρεται στις δύο καθοριστικές συνισταμένες.

– Τις θεσμικές αλλαγές.

– Τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στο πρώτο σκέλος γίνεται εκτενής αναφορά στις σημαντικές τομές που έχουν ήδη γίνει στη χώρα στο επίπεδο της νομοθεσίας όσον αφορά τις επιχειρήσεις.

Από τον Αναπτυξιακό Νόμο και τις ειδικές μέριμνες του για τη στήριξη του κυττάρου της ελληνικής οικονομίας, που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέχρι τις αλλαγές που διευκολύνουν την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, την καθιέρωση συγκεκριμένων αναπτυξιακών κινήτρων για τις νέες επιχειρήσεις, το νέο πλαίσιο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις και η taskforceστην οποία προϊσταται ο Πρωθυπουργός και συνολικά όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες που κινούνται γύρω από τον άξονα:

Απλοποίηση – Διαφάνεια – Αποτελεσματικότητα – Επιτάχυνση

Στο δεύτερο σκέλος βρίσκεται το κρίσιμο ζήτημα των πόρων. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τροφοδοτήσουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της παραγωγής.

Η χώρα, σημειώνουν από το Μ. Μαξίμου, έχει πλέον στη διάθεση τηςόχι μόνο τους πόρους από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ στο οποίο για τρία συναπτά έτη παραμένει η χώρα με τη μεγαλύτερη απορρόφηση πανευρωπαϊκά, αλλά και από το πακέτο Γιούνκερμε επενδύσεις αξίας 8 δις, την ΕΙΒ με επενδύσεις που θα αποφέρουν συμφωνα με την τράπεζα έως και 20 δις την επόμενη τριετία καθώς και 2,5 δις αρχικά από την ΕBRD.

Τα παραπάνω, τονίζουν, , σε συνδυασμό με τις επιμέρους πρωτοβουλίες και την ίδρυση ταμείων για την ενίσχυση της καινοτομίας, των νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συγκροτούν ένα συνεκτικό σχέδιο.

Κοινωνική Δικαιοσύνη – Ενίσχυση και προστασία της εργασίας

Το ένα πόδι της στρατηγικής για την επόμενη μέρα είναι η ενίσχυση της παραγωγής, το δεύτερο είναι η κοινωνική δικαιοσύνη αναφέρουν σχετικα από την κυβέρνηση.

Το Σχέδιο αναφέρεται στις πρωτοβουλίες στήριξης τόσο του Τομέα της Δημόσιας Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν τα ζητήματα της εργασίας, με κύρια σημεία:

-Το εθνικό σχέδιο με ορίζοντα τριετίας, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας

-Την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τα παραπάνω σημεία, έρχονται να συμπληρώσουν τη στρατηγική για τη δημιουργία όχι μόνο νέων θέσεων εργασίας, αλλά και καλύτερων θέσεων εργασίας.

Οι πρωταγωνιστές αυτού του Σχεδίου:

Επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη νέα γενιά

Το Σχέδιο , οπως αναφερεται, περιλαμβάνει τους στόχους, τα μέσα αλλά και τους υλοποιητές του. Στο επίκεντρο λοιπόν αυτής της μεγάλης προσπάθειας είναι οι άνθρωποι αυτής της χώρας.

Και ειδικότερα, οι νέοι και οι νέες που τα χρόνια της κρίσης, αντιμετωπίστηκαν ως πλεονάζον προσωπικό σε επιχείρηση υπό εκκαθάριση. Αυτοί οι άνθρωποι με τις ικανότητες και τη διάθεση τους, θα κρίνουν εν τέλει και την επόμενη μέρα της χώρας.

Το Σχέδιο, περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες ώστε να διευκολυνθούν οι νέοι και οι νέες της χώρας να ζήσουν και να δημιουργήσουν εδώ και φυσικά, όσοι έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια να βρουν ξανά κίνητρα ώστε να επιστρέψουν

Γιωργος Αλεξάκης