τηλεδιάσκεψη-κυβέρνησης-θεσμών-για-475518
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 18.06.2018 | 18:01

Τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης – Θεσμών για τα προαπαιτούμενα με φόντο το Eurogroup

Τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, έχουν αυτήν την ώρα οι υπουργοί κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Λιάκος και Γιώργος Χουλιαρακης, ενόψει την έκθεσης συμμόρφωσης για τα προαπαιτούμενα, η οποία θα υποβληθεί στο κρίσιμο Eurogroup την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.

Ειδικότερα, ενόψει του επικείμενου Eurogroup , οι πληροφορίες για το πακέτο βραχυπρόθεσμης διευθέτησης του χρέους δεν δικαιολογούν μέχρι στιγμής την προσδοκία ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορέσει να φορέσει τη γραβάτα στην οποία έχει ο ίδιος αποδώσει το συμβολικό περιεχόμενο της μείωσης του χρέους.

Τα σημεία της συμφωνίας σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές θα περιλαμβάνουν τα εξής:

Η επιμήκυνση του δανείου των 130 δισεκατομμυρίων του EFSF δεν θα είναι αυτή που προεβλέπε το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 δηλαδή 15 έτη. Στην καλύτερη περίπτωση η επιμήκυνση θα φτάσει τα 7 έτη.

Τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ύψους 11 δις, δεν θα εξαγοραστούν πλήρως με λεφτά από τον ESM, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα μπορεί να γίνει είναι απορροφηθεί το μισό ποσό ώστε να διατηρεί την έκθεση του το ΔΝΤ στη χωρα ως ελεγκτής στην μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια διευθέτησης του χρέους επικεντρώνεται στο επόμενο βραχυμεσοπρόθεσμα διάστημα τριών ως πέντε ετών και δεν αγγίζει τον μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα της διευθέτησης.

Πιο απλά με το δεδομένο ότι Ελλάδα δεν μπορεί να αντλήσει αυτή τη στιγμή κεφάλαια από τις αγορές λόγω των υψηλών αποδόσεών των ομολόγων της η φιλοσοφία της παρέμβασης είναι να μην χρειάζεται να βγει στις αγορές καθώς θα γίνει μετακύλιση των υποχρεώσεων της τα επόμενα 3-5 έτη.

Η πολύ περιορισμένη αυτή λύση είναι και ο λόγος που ακούγεται ότι το λεγόμενο γαλλικό κλειδί για το χρέος δεν θα ισχύει άμεσα και αν τελικά μπει κι αυτό στο μείγμα των μέτρων θα φορά μια περίοδο μετά από 20 χρόνια.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι επιστροφές από τα ΑNFAS που φτάνουν τα 4,5 δις και θα μπορούν να δίδονται στην Ελλάδα τμηματικά αν και εφόσον εκπληρωνονται οι μεταρρυθμίσεις.