τι-συζήτησαν-για-τον-tap-ο-αντιπεριφ-αν-μα-184886
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 19.01.2015 | 17:36

Τι συζήτησαν για τον TAP ο αντιπεριφ.Αν. Μακεδονίας-Θράκης και οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας

Την πάγια θέση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη δημιουργία τουλάχιστον έξι σημείων λήψης φυσικού αερίου κατά μήκος της διέλευσης του Διαδριατικού Αγωγού (Trans Adriatic Pipeline AG – TAP) από την περιοχή, αλλά και για την άμεση ίδρυση Εταιρείας Παροχής Αερίου (Ε.Π.Α.), επανέλαβε σήμερα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Δημήτρης Πέτροβιτς, στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους της κοινοπραξίας του έργου. Παράλληλα, διεκδίκησε την εξασφάλιση ανταποδοτικών τελών για τις τοπικές κοινωνίες, κατά τα εφαρμοζόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να μη θίγεται το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.

Μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας ενημέρωσαν τον κ.Πέτροβιτς σχετικά με την πολιτική αποζημιώσεων των θιγόμενων -από τη διέλευση του ΤΑΡ- περιουσιακών στοιχείων των κατοίκων της περιοχής καθώς και για τις βασικές τιμές αποζημιώσεων ανά εδαφική περιοχή στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. “Τα στελέχη της κοινοπραξίας δεσμεύτηκαν ότι μέσω του διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες, θα εξασφαλιστεί η ανώτερη δυνατή αποζημίωση ανά αγροτεμάχιο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Πέτροβιτς, ενώ πρόσθεσε ότι η σημερινή συνάντηση είχε τον χαρακτήρα ενός πρώτου “τροχιοδεικτικού” για τις προθέσεις της κοινοπραξίας.

Τα στελέχη της Trans Adriatic Pipeline AG επισήμαναν ακόμη ότι ενόψει της έναρξης της κατασκευής του έργου, η οποία τοποθετείται χρονικά στον Οκτώβριο του 2016, θα πραγματοποιηθούν διαδοχικές συναντήσεις με δήμους και φορείς, ώστε να εξασφαλιστούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία.

‘Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τότε, θα επιδιώξουν να διευθετήσουν οποιαδήποτε αδικία τυχόν διαπιστωθεί σε βάρος της κοινωνίας’ σημείωσε ο κ.Πέτροβις και πρόσθεσε ότι βασικός στόχος της περιφέρειας είναι η περιοχή να απολαύσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από τη διέλευση του TAP και αυτός να μην αποτελεί απλά έναν διερχόμενο αγωγό χωρίς αναπτυξιακό αντίκτυπο για την ανατολική Μακεδονία και Θράκη.