τι-προβλέπει-το-ν-σ-του-υπουργείου-οικο-38368
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 26.05.2017 | 18:34

Τι προβλέπει το ν/σ του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή

Αυτό που ξεχωρίζει στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή είναι εξαίρεση των αγροτεμαχίων από το Συμπληρωματικό Φόρο του ΕΝΦΙΑ για μια ακόμα διετία.

Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι πρέπει να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους φορολογούμενους, προκειμένου να ελέγξουν τους δασικούς χάρτες και να προβούν σε διορθώσεις.

Όπως σημειώνει ο Γ. Παππούς στο iefimerida.gr, το προφανές είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποφύγει το μπάχαλο με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά λόγω λαθών, που προκάλεσαν πέρσι νευρικό κλονισμό και έντονες αντιδράσεις στην επαρχία. Έτσι , τα αγροτέμαχια θα εξαιρεθούν από το Συμπληρωματικό Φόρο και για το 2017 και για το 2018, με δημοσιονομικό κόστος που υπολογίζεται στα 460 εκατ. Ευρώ.

Νέα πρόστιμα για φοροδιαφυγή

Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο, με το οποίο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο και η Οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, συμπεριλήφθηκαν και νέες φορολογικές παραβάσεις με τα συνοδευτικά πρόστιμα. Συγκεκριμένα, για όσους δεν εκδίδουν λογιστικά αρχεία ή εκδίδουν ή λαμβάνουν ανακριβή λογιστικά αρχεία (παραστατικά), για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., καθώς και για όσους διακινούν αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης, επιβάλλεται εφεξής πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που τηρούνται απλογραφικά βιβλία και 1000 ευρώ για διπλογραφικά. Στην πραγματικότητα, με αυτή τη διάταξη καλύπτεται “κενό” 2 ετών, καθώς γιατροί και εκπαιδευτήρια, που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ, δεν είχαν το παραμικρό πρόστιμο για μη έκδοση αποδείξεων, αφού τα νέα πρόστιμα υπολογίζονται στο 50% του αναλογούντος ΦΠΑ. Επίσης, για όσους δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών για αγαθά ή υπηρεσίες άνω των 500 ευρώ, το πρόστιμο ορίζεται στα 100 ευρώ ανά παράβαση.

Με άλλες διατάξεις, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ μπορεί να ορίζει κατηγορίες φορολογούμενων, οι οποίοι υποχρεούνται να παρέχουν αυτομάτως πληροφορίες για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ενώ τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο π.χ. δικηγόροι υποχρεούνται, πλέον, να παρέχουν πληροφορίες όχι μόνο για τις οικονομικές συναλλαγές τους με τον υπό έλεγχο φορολογούμενο, αλλά για όλες τις συναλλαγές που γνωρίζουν.

Με άλλες διατάξεις ορίζεται ότι οι νέοι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, μπορούν να διορίζονται, κατόπιν προκηρύξεων, σε προσωπαγείς θέσεις, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, με σκοπό την παρακολούθηση προγράμματος υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης. Γι’ αυτό το χρονικό διάστημα λογίζονται ως δόκιμοι υπάλληλοι και με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης τους θα καταλαμβάνουν κενές οργανικές θέσεις της ΑΑΔΕ.

Με το νομοσχέδιο παρέχονται ακόμη φορολογικά κίνητρα σε όσους παράγουν και εμπορεύονται είδη σίτισης, ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στην προσπάθεια καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας και της επισιτιστικής ανασφάλειας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, που οφείλεται στη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Συγκεκριμένα θεσπίζεται απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ που αναλογεί και έχει εκπέσει ως φόρος εισροών των ειδών σίτισης που διατίθενται άνευ ανταλλάγματος για την εξυπηρέτηση σίτισης μαθητών σχολικών μονάδων στο πλαίσιο αντιμετώπισης προβλημάτων ανθρωπιστικής κρίσης.

Με άλλη διάταξη δεν απαιτείται πλέον η προσκόμιση στις Δ.Ο.Υ δικαιολογητικών και σχετικών βεβαιώσεων ηλεκτροδότησης για ακίνητα με άδειες ανέγερσης που εκδόθηκαν μέχρι 31.12.1994.

Παράλληλα, ενισχύονται τα πρόστιμα προς τις επιχειρήσεις για πώληση αγαθών ή υπηρεσιών που υπερβαίνουν συνολικά σε αξία τα 500 ευρώ, χωρίς τη χρήση καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Για τις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, όταν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 1.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού φορολογικού συστήματος.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται διατάξεις που ενισχύουν την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αφορούν ιδιαίτερα τις περιπτώσεις εκ των προτέρων συμφωνιών ενδοομιλικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά κράτη-μέλη.

Τέλος, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η παραχώρηση δημόσιων κτημάτων άνευ ανταλλάγματος στους δήμους Αγράφων, Χερσονήσου, Οιχαλίας, Ιθάκης και Νέστου και στο υπουργείο Εσωτερικών για τη στέγαση υπηρεσιών τους ή πολιτικών δραστηριοτήτων τους.

Επίσης, παραχωρείται άνευ ανταλλάγματος στο δήμο Σπετσών του νομού Αττικής η κυριότητα δημόσιου ακινήτου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Παιδικού Σταθμού Σπετσών.

Η παραχώρηση αυτή γίνεται υπό τον όρο κάλυψης και στεγαστικών αναγκών του Πολυδύναμου Ιατρείου Σπετσών σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Στο δήμο Ρόδου παραχωρούνται χωρίς αντάλλαγμα τα ακίνητα που συνθέτουν το συγκρότημα «Ροδιακή Έπαυλη» για την εξυπηρέτηση πολιτιστικών και κοινωφελών σκοπών του δήμου.