θεσμοί-δημόσιο-και-δικαιοσύνη-οι-μεγ-420185
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 21.03.2018 | 15:52

Θεσμοί: Δημόσιο και δικαιοσύνη οι «μεγάλοι ασθενείς» της μεταμνημονιακής εποχής

Κλειδί για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της ομαλής πορείας της χώρας μετά το μνημόνιο είναι η καλή λειτουργία του δημοσίου και της δικαιοσύνης σύμφωνα με όσα ανέφεραν αξιωματούχοι της Επιτροπής εν όψει της διαδικασίας έναρξης της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.

«Η Ελλάδα είναι σε σωστή διαδικασία εξόδου. Η πρόκληση είναι να δούμε πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα σε μεσοπρόθεσμη βάση. Η επιτυχής έξοδος είναι εφικτή αλλά μια βιώσιμη διαδικασία δεν έχει διασφαλιστεί ακόμη, Σε μεγάλο βαθμό έχουν διορθωθεί ανισορροπίες αλλά υπάρχει σημαντικό στοκ ακόμη όπως δημόσιο χρέος, κόκκινα δάνεια. Πολλά έχουν νομοθετηθεί αλλά μερικώς έχουν υλοποιηθεί. (αδειοδότηση επιχειρήσεων, περιβάλλον ανεξαρτησία θεσμών κτλ)» τόνισε αξιωματούχος της Επιτροπής και προσέθεσε:

«Το πιο σημαντικό είναι ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης οι αλλαγές στη δικαιοσύνη είναι τα πιο σημαντικά. Ακόμη και με αυτά τα πλεονάσματα θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, με τις αλλαγές στις συντάξεις, στην επάρκεια της φορολογικής διοίκησης κτλ.»

Πηγές της Επιτροπής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να μην υπάρξει επιστροφή σε παλαιοκομματικές συμπεριφορές

Όπως τονίζουν μετά το πρόγραμμα οι προκλήσεις είναι εξής:

1. Το θέμα είναι η εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί, καθώς υπάρχουν αδυναμίες στη δημόσια διοίκηση.

2. Επίσης πρέπει να επιδειχθεί ικανότητα να αντισταθεί κάποιος στις ομάδες συμφερόντων και στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

3. Να κλειδώσει η αναπτυξιακή διαδικασία

Τα σημεία που κρίνουν την ανάπτυξη

Επιπλέον στην Κομισιόν τονίζουν ότι οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη είναι οι εξής:

– Μείωση κόκκινων δανείων

– Βελτίωση της δημόσιας διοίκησης πχ ο διορισμός των μόνιμων ΓΓ

– Να γίνει πιο φιλικό το φορολογικό περιβάλλον αλλά και οι δαπάνες να έχουν αποτύπωμα στην ανάπτυξη και την κοινωνία (πχ να γίνει διόρθωση με τις εισφορές).

Για το χρέος 

«Δε χρειαζόμαστε να τα αποφασίσουμε όλα τώρα, αλλά να διαμορφώσουμε ένα μηχανισμό. Δε χρειάζεται να τιμωρούμε την Ελλάδα αν έχει μεγάλη ανάπτυξη, αλλά μέρος της ανάπτυξης να πηγαίνει για το χρέος.

Επίσης προβλέπεται να υπάρξουν παρατάσεις στις ωριμάνσεις και ανταλλαγή των ομολόγων των EFSF.

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ESM (υπάρχει δυνατότητα για 27δισεκ.) για να αλλάξει το προφίλ του χρέους πχ τα χρήματα από το ΔΝΤ που είναι ακριβά (4% σε σχέση με το 1% του ESM). Η δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας και η ελέφρυνση του χρέους είναι τα πιο βασικά θέματα για τις αγορές . Επίσης η επιστροφή των SMPs είναι ένα επιπλέον όπλο αλλά κι ένα κίνητρο για την Ελλάδα να παραμείνει σε τροχιά. Αυτά χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις αντί για την εξυπηρέτηση του χρέους.