θα-γίνει-η-ελλάδα-το-πειραματόζωο-το-151416
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 23.08.2015 | 16:00

Θα γίνει η Ελλάδα το “πειραματόζωο” του Bitcoin;

Τέλη Ιουνίου, με κλειστές τις τράπεζες οι Έλληνες αναστέναζαν στις ουρές των ATM. Σήμερα τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα στον τραπεζικό τομέα αλλά αναμφισβήτητα “το γυαλί έχει ραγίσει” και η εμπιστοσύνη των καταθετών και των επιχειρηματιών έχει κλονισθεί. Το σημαντικότερο είναι ότι η επιβολή του capital control συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στις εμπορικές συναλλαγές κυρίως με το εξωτερικό στην πλειοψηφία των μεσαίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον όλοι ψάχνουν για εναλλακτικές λύση και κάποιοι είναι πρόθυμοι να τους τις προσφέρουν. Έτσι στις αρχές τις εβδομάδας μέσα από ένα δημοσίευμα στο εξειδικευμένο οικονομικό ιστότοπο cointelegraph ενημερωθήκαμε για την κίνηση της BTC Greece και της Cubits να τοποθετήσουν 1000 ATM’s bitcoin στην χώρα μας.

Το WE του news247 επικοινώνησε με τον ιδρυτή του BTC Greece, κ. Θάνο Μαρίνο, με σκοπό να κατανοήσει καλύτερα γιατί η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα διαθέτει ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο σημείων συναλλαγής για το άυλο νόμισμα. Αναπόφευκτα η πρώτη δημοσιογραφική ερώτηση δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το “πότε και το που”;

Όπως εξηγεί ο κ. Μαρίνος “το πλάνο προβλέπει την εγκατάσταση 1.000 ΑΤΜ στην επικράτεια μέσα στο διάστημα των επόμενων δέκα μηνών. Η σταδιακή εγκατάσταση που αναμένεται να ξεκινήσει από τον προσεχή Οκτώβριο με 40 έως 50 ΑΤΜ και στην συνέχεια συνεκτιμώντας την κατάσταση σκοπεύουμε να τοποθετούμε 75 με 100 κάθε μήνα.Ως δίκτυο εξετάζεται τόσο η ύπαρξη υφιστάμενων σημείων που σχετίζονται με χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (ανταλλακτήρια, υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων κ.α) αλλά και χώροι σε κεντρικά και τουριστικά σημεία σε όλη την χώρα και αεροδρόμια. Σε ότι αφορά τα μηχανήματα δεν θα έχουν μόνο τις παραδοσιακές λειτουργίες των τραπεζικών ATM, θα προσφέρουν συνδυαστικές υπηρεσίες όπως να μπορεί κάποιος να κάνει κράτηση σε ένα ένα ξενοδοχείο ή ένα εστιατόριο. Επίσης θα έχουν την δυνατότητα έκδοσης e-voucher με τα οποία μπορείς να πληρώσεις διάφορες υπηρεσίες ή λογαριασμούς (π.χ. κινητής τηλεφωνίας) ακόμη και φιλανθρωπικές δωρεές”.

Ποιο ήταν το κίνητρο για μία τέτοια κίνηση; Αναμφισβήτητα σύμφωνα με τον ιδρυτή της BTC Greece, η παρούσα οικονομική κατάσταση. “Με τα capital controls δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα σχεδόν στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν συναλλαγές με το εξωτερικό. Σκεφτείτε, μία εταιρεία που θέλει να να πληρώσει σήμερα τον server της στην Βρετανία. Θα πρέπει να καταθέσει αίτημα στην σχετική επιτροπή μία επιτροπή η οποία παράλληλα εξετάζει έναν υπέρογκο αριθμό αιτήσεων καθημερινά. Η επιχείρηση που έχει αιτηθεί ένα μικρό ποσό μπορεί να μην λάβει θετική απάντηση, ή και καθόλου απάντηση. Ποιες είναι οι εναλλακτικές της; ή να κλείσει ή να βρει άλλες λύσεις. Το bitcoin μπορεί να προσφέρει μία άλλη λύση. Δίνει την δυνατότητα στην επιχείρηση να μετατρέψει τα κεφάλαιο που χρειάζεται για συναλλαγή σε bitcoin και να ενημερώσει την συνεργαζόμενη εταιρεία στην Βρετανία ότι θα την πληρώσει με αυτό τον τρόπο”.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρίνο το bitcoin, βρίσκει εύφορο έδαφος να αναπτυχθεί σε οικονομίες που έχουν προβλήματα με capital controls. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Αργεντινή όπου όπως αναφέρει μόνο στο Μπουένος Άϊρες υπάρχουν πάνω από 8.000 τερματικά για αγοραπωλησία και συναλλαγές bitcoin. Το άυλο νόμισμα έχει βρει εφαρμογή στην χώρα της Νοτίου Αμερικής κυρίως στον τομέα του τουρισμού. Ο συνομιλητής μας αναφέρει την περίπτωση των ξενοδοχείων όπου με την χρήση πιστωτικής κάρτας ο ξενοδόχος θα πληρωθεί μετά από σαράντα ημέρες με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να έχει απολέσει ένα μέρος του τιμήματος από την συναλλαγματική διαφορά. Με το bitcoin η συναλλαγή θα γίνει μέσα σε μία ημέρα και στην ισοτιμία της στιγμής που πραγματοποιήθηκε.Η συζήτηση έρχεται και στο πόσο ενδιαφέρον υπάρχει από τους Έλληνες για το bitcoin μετά από τις οικονομικές εξελίξεις. “ Το νούμερο των ανθρώπων που είχαν εμπλακεί με το νέο νόμισμα ήταν ελάχιστοι ένα χρόνο πριν. Όταν ξεκινούσαμε πριν από 14 μήνες την BTC Greece πραγματοποιούσαμε 6-7 εγγραφές την ημέρα, τώρα έχουμε φτάσει σε ημερήσια βάση να εγγράφουμε 150 – 200 άτομα που είναι τεράστιο νούμερο για τα ελληνικά δεδομένα. Από αυτούς περίπου οι μισοί το κάνουν επειδή θέλουν να δώσουν λύση σε κάποιο πρόβλημα τους, όχι επειδή ξαφνικά ερωτεύτηκαν το bitcoin. Σε ότι αφορά τον αριθμό που κάνουν σήμερα συναλλαγές η εκτίμηση μου είναι ότι ανέρχονται μεταξύ 15.000 – 20.000.

Αυτό που έχουμε ξεκαθαρίσει είναι ότι σαν BTC Greece είναι ότι έχουμε θέσει αυστηρά όρια καταθέσεων. Αυτές δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα 200 ευρώ την ημέρα. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε κατάχρηση από μεμονωμένα πρόσωπα. Θέλουμε αντί να βοηθήσουμε κάποιον να βγάλει 200.000 ευρώ να βοηθήσουμε κάποιες εκατοντάδες ή χιλιάδες να κάνουν την συναλλαγές τους με το εξωτερικό”.Τελειώνοντας ρωτάμε αν με αυτή την εντυπωσιακή κίνηση η Ελλάδα γίνεται ένα “πειραματόζωο” για το νέο νόμισμα. Ο κ. Μαρίνος δεν θα διαφωνήσει: “Θα δεχτώ τον όρο του πειραματόζωου, όχι όμως με την αρνητική έννοια που έχει αυτή η λέξη. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο μηδέν, όχι σαν οικονομία, αλλά λόγω συνθηκών. Συνθηκών που θα μπορούσε να γίνει ένα τέτοιο “πείραμα”. Να δούμε πως το blockchain (σ.σ. η τεχνολογία του bitcoin) να βοηθήσει στα καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν. Στην Αμερική υπάρχουν venture capital founds που επενδύουν εκατομμύρια για να εξετάσουν ενδεχόμενα χρήσης των άυλων νομισμάτων, εδώ υπάρχει άμεση εφαρμογή. Στην χώρα μας περάσαμε στο στάδιο που η τεχνολογία δίνει λύσεις στην πράξη, όχι στην θεωρεία. Από αυτή την πλευρά θεωρώ ότι είναι δόκιμο η Ελλάδα να γίνει το “πειραματόζωο” της συγκεκριμένης τεχνολογίας, ξεχνώντας το νόμισμα. Το bitcoin δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτό που πρέπει να εξετάσουμε και να εκτιμήσουμε είναι ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία στα έξι χρόνια της πορείας της παραμένει ασφαλής, αξιόπιστη και πρωτοπόρα στην αλλαγή του τρόπου που αντιμετωπίζουμε το χρήμα”.

Πηγή: news247.gr