στα-άκρα-η-μύκονος-e12-για-ένα-ποτήρι-κρασ-171060
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 22.05.2018 | 17:49

Στα άκρα η Μύκονος: €12 για ένα ποτήρι κρασί στη Μικρή Βενετία

Με ταρίφα 7 ευρώ χρεώνουν και τον ντελιβερά – Την ίδια ώρα  οι αστυνομικοί του νησιού ζουν σε «φαβέλες» – Δύο εικόνες: ακρίβεια και εγκατάλειψη.

Στο καφέ Cova στο Μιλάνο, επί της οδού Montenapoleone, του 7ου ακριβότερου δρόμου στον κόσμο, στον αριθμό 8, ένας στυλάτος άνδρας με γκρίζα μαλλιά διαμαρτύρεται στον barista γιατ ην αύξηση στην τιμή του εσπρέσο.

Πέρυσι τον πλήρωνε 0,90 ευρώ και φέτος τον χρεώνουν 1 ολόκληρο ευρώ. Βλέπετε, στο ζαχαροπλαστείο-αντίκα της πόλης με την εκλεκτική πελατεία, που πρωτοάνοιξε το 1817 στην πλατεία της Σκάλας του Μιλάνου και έγινε σημείο συνάντησης των θεατρόφιλων, ο καφές είναι ιεροτελεστία και οι διακυμάνσεις στην τιμή του δεν περνούν απαρατήρητες από τους θαμώνες.

Περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά πιο μακριά με το αεροπλάνο, μια απόσταση περίπου 1.615 μιλίων από αέρος, στη δική μας Μύκονο και στον δρόμο προς τον Πλατύ Γυαλό, βρίσκεται ένα ολοκαίνουριο μικροσκοπικό καφέ με εξαίρετο design.

Εκεί o εσπρέσο κοστίζει 2,80 ευρώ, δηλαδή 180% πιο ακριβά απ’ όσο στο διάσημο μιλανέζικο καφέ. Μάλιστα, αν πάρεις τον φρέντο σε πλαστικό μαζί με έναν χυμό φρούτων και λαχανικών Ethos (300 ml), θα πληρώσεις και για τα δύο γύρω στα 12 ευρώ.

Στο Σύνταγμα, στο κεντρικό κατάστημα του νεοφερμένου juice bar «Ethos» θα πληρώσεις τον ίδιο ακριβώς χυμό 4 ευρώ, όταν στη Μύκονο τον πουλάνε 7,65 ευρώ.

 Δεκαπέντε λεπτά φθηνότερα, δηλαδή 7,50 ευρώ κοστίζει ένα ποτήρι με φρέσκο χυμό πορτοκάλι. Μπορείς και να τον πιεις σε πλαστικό σε μία από τις παραλίες του νησιού αντί 10 ολόκληρων ευρώ.

Και όταν αναφερόμαστε σε παραλίες της Μυκόνου, δεν εννοούμε τις πασίγνωστες με τα πανάκριβα beach bars, αλλά τις λιγότερο δημοφιλείς, εκεί όπου καταφεύγουν οι τουρίστες μεσαίου εισοδήματος.

Σε αυτές τις παραλίες λοιπόν το σετ δυο ξαπλώστρες-ομπρέλα κοστίζει 40 ευρώ, χρήματα που είσαι υποχρεωμένος να καταβάλεις στον υπάλληλο της παραλίας με το που κάνεις την κίνηση να απλώσεις την πετσέτα σου πάνω στο στρώμα.

Στο νησί υπάρχουν κι άλλα μαγαζιά που κοστολογούν τον εσπρέσο όσο μια κανονική μερίδα φαγητού. Για παράδειγμα, στον περιφερειακό δρόμο της Μυκόνου, ο φρέντο εσπρέσο σε γυάλινο ποτήρι κοστίζει 6,20 ευρώ. Στο ίδιο μαγαζί, για ένα πιάτο scrambled eggs θα πληρώσεις 13 ευρώ.

Τελευταία, δε, ανακαλύψαμε ότι η Μύκονος πρέπει να είναι και το μοναδικό μέρος στη χώρα όπου χρεώνεται η υπηρεσία delivery.

Οταν στην υπόλοιπη Ελλάδα οι ντελιβεράδες «σκοτώνονται» για να μεταφέρουν γρήγορα την παραγγελία για φιλοδωρήματα των 50 λεπτών, στο κυκλαδίτικο νησί κάποια μαγαζιά χρεώνουν μέχρι και τα μεταφορικά!

Για την ακρίβεια, τα υπερχρεώνουν, αφού για κάθε παραγγελία ο πελάτης βαρύνεται επιπλέον με το ποσό των 7 ευρώ.

Το διαπιστώσαμε όταν καλέσαμε σε κατάστημα πασίγνωστης αλυσίδας ζαχαροπλαστείων στη Χώρα. Για 10 καφέδες φρέντο εσπρέσο και 10 συνοδευτικά μπισκοτάκια που πρότεινε ο υπάλληλος, το συνολικό κόστος της παραγγελίας «μαζί με τα μεταφορικά» ήταν 47 ευρώ.

Οπως μας εξήγησε, τα 7 θα πήγαιναν στο παιδί που θα μετέφερε την παραγγελία. Στην ερώτηση αν στην απόδειξη θα αναγραφόταν και το ποσό των 7 ευρώ επειδή τάχα τα έξοδα έπρεπε να δικαιολογηθούν, ο υπάλληλος μας καθησύχασε λέγοντάς μας ότι «το κόστος μεταφοράς των καφέδων μαζί με τα μπισκότα θα συμπεριλαμβάνονταν στο συνολικό κόστος της παραγγελίας», οπότε κατά την άποψή του δεν συνέτρεχε λόγος ανησυχίας.

Στα παλιά καλά χρόνια, αν το μπάτζετ των διακοπών σου δεν ήταν αρκετό για να συνδυάσεις ποτά στο «Caprice» και γαριδομακαρονάδες στου «Φιλιππή», μπορούσες να τη βολέψεις και με ένα σουβλάκι στου «Jimmy’s» στη Χώρα.

Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Μια μερίδα γύρος, σύμφωνα με τον κατάλογο, κοστίζει 14,90 ευρώ και το κλασικό πιτόγυρο 3,74 ευρώ.

Συμπερασματικά: Από το ρεπορτάζ της περασμένης Δευτέρας στο protothema.gr με τα δύο τηγανητά αυγά των 9,90 ευρώ και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αλλά και από το σημερινό αναλυτικό ρεπορτάζ επιβεβαιώνεται περίτρανα το γεγονός ότι η ακρίβεια μαστίζει τη Μύκονο και ότι πλέον δεν χρειάζεται να καθίσεις σε μία από τις πανάκριβες ξαπλώστρες του «Nammos» για να το διαπιστώσεις.

Σεζόν με τη σεζόν γίνεται ακόμη πιο απαγορευτικός προορισμός για το πορτοφόλι του μέσου τουρίστα και σε λίγα χρόνια σε αυτό το πανέμορφο νησί με τις καλύτερες παραλίες διακοπές θα μπορούν να κάνουν μόνο ξένοι – οι Ελληνες θα πηγαίνουν εκεί κολυμπώντας. Υπερβολή; Μπορεί, αλλά καταδεικνύει γλαφυρά την εικόνα που διαγράφεται.

Ο τιμοκατάλογος της ακρίβειας 

timokatalogos

Σε Κοινόβιο οι αστυνομικοι 

Με τις τιμές να κινούνται σε απαγορευτικά επίπεδα για τους κοινούς θνητούς και για να αποφευχθεί η υποστελέχωση των υπηρεσιών, ο Δήμος Μυκόνου παραχωρεί ξενώνα για τη δωρεάν διαμονή των υπαλλήλων 

Την ώρα που η ακρίβεια μαστίζει το Νησί των Ανέμων, καθηγητές και αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί ζουν στους χώρους ενός ξενώνα που τους παραχώρησε ο Δήμος Μυκόνου, καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο ακριβό κόστος ζωής. Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς αναγκάζονται να μοιράζονται ανά τέσσερα άτομα ένα δωμάτιο 15 τ.μ.

«Ημουν έτοιμος να τα βροντήξω και να φύγω. Είχα ενημερώσει τον διοικητή μου ότι δεν πάει άλλο», λέει στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικός του Α.Τ. Μυκόνου. Με οκτώ χρόνια προϋπηρεσίας στην πλάτη του και μισθό 1.050 ευρώ καθαρά, κατάλαβε από τον πρώτο κιόλας καιρό που πάτησε το πόδι του στη Μύκονο ότι δεν υπήρχε περίπτωση να επιβιώσει. Πέρυσι, δε, ήταν η χρονιά που βρέθηκε σε πλήρη απόγνωση.

Αν και είχε βρει ένα σπίτι το οποίο μοιραζότανε με συγκάτοικο, δίνοντας ο καθένάς τους από 300 ευρώ, ξαφνικά ο ιδιοκτήτης τους ανακοίνωσε ότι θα έπρεπε να το ανακαινίσει για να το νοικιάζει με τη βραδιά μέσω Airbnb. Εκεί που έπαιρνε 600 ευρώ τον μήνα ως ενοίκιο, τώρα θα έβγαζε έως και 200 ευρώ μέσα σε μια νύχτα νοικιάζοντάς το σε τουρίστες. Ο,τι δηλαδή συνέβη και στην πλειονότητα των ντόπιων όταν εξαπλώθηκε στο νησί ο «ιός Airbnb» μεταμορφώνοντάς τους εν μια νυκτί σε ξενοδόχους. Τα ίδια προβλήματα και ακόμη σοβαρότερα αντιμετώπισαν η λογίστρια Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, άνεργη σήμερα, και ο σύζυγός της, αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΠΑΛ Μυκόνου, Διαμαντής Αναστασόπουλος. Οταν έμαθαν ότι έπρεπε να μετακομίσουν στη Μύκονο έπαθαν πανικό.

Οπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» η κυρία Γιαννοπούλου, «κάναμε 150 τηλεφωνήματα για να βρούμε ένα μικρό σπιτάκι και δεν βρίσκαμε τίποτα κάτω από 400 ευρώ. Ηταν αδύνατον να αντεπεξέλθουμε στο κόστος ζωής του νησιού με τα 1.000 ευρώ μισθό που παίρνει ο σύζυγός μου». Ευτυχώς για όλους αυτούς υπήρχε η λύση της φιλοξενίας τους σε ξενώνα, όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

Είναι άλλωστε γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι -μόνιμοι και εποχιακοί- στην ανεύρεση κατοικίας, στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Μύκονος. Το αυξημένο κόστος ενοικίασης από τη μία και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου από την άλλη έχουν μετατρέψει την ανεύρεση κατοικίας σε άλυτο γρίφο. Αυτόν ακριβώς τον γρίφο επιχειρούν να λύσουν για πρώτη φορά στη Μύκονο με ενέργειες της δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου Μυκόνου Κωνσταντίνου Κουκά, αν και τυπικά αυτό το ζήτημα θα έπρεπε να απασχολεί το κεντρικό κράτος και όχι τον εκάστοτε δήμαρχο.

Ο δήμαρχος Μυκόνου λοιπόν θέλοντας να βρει μια λύση και να κρατήσει στο νησί πάση θυσία τους απαραίτητους δημόσιους υπαλλήλους, αναζήτησε «συμμαχίες» με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο νησί, ζητώντας τους να συνδράμουν εθελοντικά στην επίλυση του προβλήματος, αναλαμβάνοντας τη μίσθωση κατοικιών για ορισμένους εποχιακούς δημόσιους υπαλλήλους (ΕΛ.ΑΣ., ΕΚΑΒ, πυροσβέστες, ιατρούς). Να σημειωθεί ότι διαδικαστικά οι δωρητές επιχειρηματίες παραδίδουν στον δήμο τα κλειδιά σπιτιών χωρίς να υπάρχει κάποια οικονομική συναλλαγή.

Χρόνο με τον χρόνο η συμμετοχή των επιχειρηματιών που θέλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια του δημάρχου αυξάνεται, αλλά δεν είναι δυστυχώς αρκετή για να επιλύσει το πρόβλημα στο μέγεθός του.

Ετσι λοιπόν η μετατροπή του Λιμεναρχείου, ιδιοκτησίας Δήμου Μυκόνου, στον Γυαλό, σε δημοτικό ξενώνα, με μοναδικό σκοπό τη δωρεάν φιλοξενία δημόσιων λειτουργών (εκπαιδευτικών, αστυνομικών κ.λπ.) ήταν μονόδρομος.

«Αρχικά το εν λόγω κτίριο προοριζόταν για τη μεταστέγαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, όμως, εδώ που τα λέμε, τι να την κάνεις τη βιβλιοθήκη αν δεν έχεις δάσκαλο να σου μάθει να διαβάζεις;» εξηγεί ο κ. Κουκάς. Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτίριο, το οποίο βρίσκεται σε ένα από τα πλέον προνομιακά σημεία του νησιού, ακριβώς πάνω στον Γυαλό της Χώρας, με μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο. Ο ξενώνας διαθέτει 6 δωμάτια, με κλιματιστικά και ψυγεία, WC και ντους, ενώ συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν 18 άτομα.

Υπάλληλος της Καθαριότητας του Δήμου Μυκόνου φροντίζει καθημερινά για την καθαριότητα του χώρου, αλλά και για την προμήθεια των φιλοξενούμενων με καθαρά σεντόνια και πετσέτες, στα πρότυπα ξενοδοχειακών μονάδων. Τα δωμάτια βρίσκονται σε δύο επίπεδα, ενώ τα τέσσερα από τα έξι έχουν πρόσβαση στην υπέροχη θέα του Γυαλού. Το κτίριο είναι προσφάτως ανακαινισμένο, φρεσκοβαμμένο και ακόμα και σήμερα, μήνες μετά τη λειτουργία του, αστράφτει από καθαριότητα. Βέβαια, οι χώροι είναι κάπως περιορισμένοι. Για παράδειγμα, σήμερα τέσσερις αστυνομικοί αναγκάζονται να μοιράζονται ένα δωμάτιο 15 τ.μ. χωρίς ντουλάπες, όντας υποχρεωμένοι να ζουν με τις βαλίτσες τους ανοιχτές. Δεν υπάρχει μπάνιο μέσα στο δωμάτιο και για να εξυπηρετηθούν χρησιμοποιούν τα κοινόχρηστα ντους.

«Τουλάχιστον δεν επιβαρυνόμαστε με το δυσβάσταχτο κόστος του ενοικίου», λένε. «Διαφορετικά θα είχαμε φύγει χθες από το νησί», προσθέτουν. Ο δήμαρχος, πέραν όλων των προαναφερόμενων πρωτοβουλιών για τη στέγαση των δημόσιων λειτουργών, προκειμένου να παρέχει κίνητρο-στήριξη σε εκείνους που επιθυμούν να εργαστούν στο νησί, θέσπισε και την καταβολή ειδικού ετήσιου επιδόματος.

Πρόκειται πλέον για νόμο του κράτους, που ψηφίστηκε ύστερα από σχετική πρόταση του κ. Κουκά, ο οποίος είναι και ο πρώτος δήμαρχος που θα εφαρμόσει αυτό το μέτρο κοινωνικής πολιτικής τους επόμενους μήνες.

Τονίζεται, δε, ότι πρόκειται για χρήματα που βγαίνουν από τα ταμεία του Δήμου Μυκόνου, καθώς το κεντρικό κράτος δεν συμβάλλει στο παραμικρό και σε αυτή την περίπτωση. Το ποσό είναι διόλου ευκαταφρόνητο, καθώς ανέρχεται σε 350.000 ευρώ ετησίως και είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του νησιού.

Η δημοτική αρχή στις αρχές κάθε έτους στέλνει αιτήματα στο ΕΚΑΒ και στην ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας την απόσπαση προσωπικού για την τουριστική σεζόν και ενημερώνει τις διοικήσεις ότι παρέχει δωρεάν σίτιση και διαμονή. Φέτος επιχείρηση του νησιού παραχώρησε δωρεάν μεζονέτα με 2 κρεβατοκάμαρες για τη φιλοξενία προσωπικού του ΕΚΑΒ, ενώ επιχειρήσεις εστίασης αναλαμβάνουν τη δωρεάν σίτιση κρατικών υπαλλήλων με προτροπή του δημάρχου.

πηγή: protothema.gr