σκοτάδι-παιχνίδι-καθυστερήσεων-και-α-52656
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 23.03.2017 | 10:33

Σκοτάδι, παιχνίδι καθυστερήσεων και αγκάθια στις συζητήσεις των Βρυξελλών

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων της η Eurostat στις 22 Απριλίου για το πλεόνασμα του 2016, που σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνει στα επίπεδα του 3,2% με 3,3% του ΑΕΠ είναι κομβική στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Καθώς η πλευρά των θεσμών έχει ορθώσει «τοίχο» και δεν υποχωρεί με προεξάρχον το Ταμείο εκτιμάται στην Ελληνική πλευρά ότι τα καλά μηνύματα από την πλευρά της μακροοικονομικής πορείας του 2016 μπορεί να αμβλύνουν τις διαφορές.

Την Πέμπτη θεωρητικά είναι η τελευταία μέρα συζήτησης στις Βρυξέλλες, συζήτησης που κινείται σε απόλυτο σκοτάδι. Από τα «συμφραζόμενα» μέχρι στιγμής πάντως η αίσθηση είναι ότι οι θεσμοί ζητούν τα πάντα για να γυρίσουν στην Αθήνα και να κλείσουν την αξιολόγηση. Πιο συγκεκριμένα:

— Στο μέτωπο των ενεργειακών που είναι και το μεγάλο αγκάθι θέλουν πώληση μονάδων της ΔΕΗ

— Ζητούν εξοικονόμηση από τις κύριες συντάξεις (1,4 δισ. ευρώ ή 1,8 δισ. ευρώ) άμεσα με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς

— Στα εργασιακά θέματα επιδιώκουν παράταση της υφιστάμενης διαδικασίας ορισμού του κατώτατου μισθού χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις και μη επέκταση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων ενώ ζητούν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ή αύξηση του ποσοστού τους.

— Στο φορολογικό, βέβαιη θεωρείται θέλουν τη δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου στην περιοχή των 5.600-5.900 ευρώ από το 2019

— Στα θέμα των αντιμέτρων το ΔΝΤ ζητεί αναπτυξιακού χαρακτήρα ελαφρύνσεις κι όχι μειώσεις φόρων. Η ελληνική πλευρά στοχεύει σε μείωση του φόρου κατά περίπου 30% σε σχέση με τη σημερινή του βεβαίωση (περίπου 3,5 δισ. ευρώ), πράγμα για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη απάντηση από τους θεσμούς.

— Σημειώνεται τέλος ότι εσχάτως λόγω και της πορείας του ΑΕΠ τους τελευταίους μήνες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει μπει και πάλι στο τραπέζι το θέμα δημοσιονομικού κενού για το 2018, που είχε κλείσει ωστόσο στην τελευταία παρουσία της τρόικας στην Αθήνα καθώς είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές στο κλείσιμο του κενού 400-450 εκατ. ευρώ με παραμετρικά μέτρα, όπως με περικοπές σε κρατικές δαπάνες μέσω της διαδικασίας του spending review, κοινωνικά επιδόματα και φοροαπαλλαγές.

Με δεδομένη την σκληρότητα των μέτρων είναι ενδιαφέρον να δει κανείς εάν θα επιμείνουν να προσυπογράψει την τελική συμφωνία και η αντιπολίτευση. Κάτι ανάλογο είχε επαναληφθεί το 2011 και 2012, ξανά από τη Νέα Δημοκρατία, με κατάληξη το 2ο Μνημόνιο και στη συνέχεια εκλογές.

Γιώργος Αλεξάκης