Σήμερα η μέρα της κρίσης για τις ελληνικές τράπεζες: Ανακοινώνει τα stress test η ΕΚΤ

Στη δημοσιότητα θα δώσει σήμερα το πρωί η ΕΚΤ τα αποτελέσματα από τα stress test για τις ελληνικές τράπεζες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει στις 11.30 (ώρα Ελλάδος)- σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό- τα αποτελέσματα από τους ελέγχους αντοχής των τραπεζών και παράλληλα αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση έως και 14 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επιβιώσουν.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφαλαιοποίηση χάρη στην πρόσβασή τους στο Ευρωσύστημα, αλλά η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους θεωρείται επείγουσα, καθώς αν αυτό δεν έχει γίνει έως τα τέλη του 2015, τότε οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να σημάνουν πως οι μεγάλοι καταθέτες, για παράδειγμα διάφορες εταιρείες, θα μπορούσαν να υποστούν πλήγμα καθώς οι αποταμιεύσεις τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανακεφαλαιοποιήσεις «εκ των έσω», ή bail-in. Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες είναι η Εθνική Τράπεζα, η Πειραιώς, η Alpha Bank και η Eurobank.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι έλεγχοι αντοχής θα καταδείξουν ένα κεφαλαιακό κενό ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, δήλωσε πηγή του τραπεζικού τομέα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το «δυσμενές» σενάριο προβλέπει πως το κενό μπορεί να ανέλθει σε περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την Παρασκευή, εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Συζητήσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο σήμερα συζητείται στην Ολομέλεια.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΚΤ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, STRESS TEST


Αφήστε μια απάντηση