ΣΕΒΙΑΝ: «Παγώστε» την Κερατέα, προχωρήστε τη Φυλή

Να προωθηθεί άμεσα η διαγωνιστική διαδικασία για το εργοστάσιο της Φυλής και να «παγώσουν» τα υπόλοιπα τρία μεταξύ των οποίων  και αυτό της Κερατέας και του Γραμματικού, προκειμένου να προχωρήσει η περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, ζήτησε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ) και επικεφαλής της εταιρείας «Ηλέκτωρ»,  Θανάσης Κατρής.

Όπως είπε ο κ Κατρής η συγκεκριμένη μονάδα επεξεργασίας 700.000 τόνων από τους συνολικά  1,3 εκ. τόνους που πρόκειται να επεξεργάζονται τα εργοστάσια,  είναι η μεγαλύτερη (για παράδειγμα στην Κερατέα είναι μόλις 175.000  τόνων) και μπορεί (αφού «σπάσει» ο διαγωνισμός, τον οποίο η κυβέρνηση έχει προβλέψει να γίνει ενιαίος) να προκηρυχθεί άμεσα, καθώς δεν υπάρχουν προβλήματα, όπως  για παράδειγμα στην Κερατέα.

Διαφορετικά, όπως είπε, οι Αθηναίοι μετά το 2014 θα ζήσουν «εικόνες κόλασης», καθώς με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν μέχρι τότε τα εργοστάσια. Έφερε δε ως παράδειγμα σχετικό έργο που έχει αναλάβει η εταιρεία «Ηλέκτωρ» στην Αγία Πετρούπολη για την κατασκευή εργοστασίου μικρότερης δυναμικότητας από αυτά της Αττικής, τονίζοντας ότι παρότι η σύμβαση θα υπογραφεί άμεσα, το εργοστάσιο δεν θα είναι έτοιμο πριν το 2015.

Από 60 έως 90 ευρώ τον τόνο το κόστος διαχείρισης

Απαντώντας σε ερώτημα της aftodioikisi.gr σχετικά με το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς ακούγεται από πολλές πλευρές ότι αυτό θα αυξηθεί από 60 που είναι σήμερα σε 180 ευρώ τον τόνο, με αποτέλεσμα αυτό να μετακυλισθεί μέσω των δημοτικών τελών στους πολίτες, ο κ, Κάτρης διαβεβαίωσε ότι το κόστος δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 90 ευρώ: «Οι συμβάσεις που έχουμε υπογράψει σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις είναι ανάμεσα σε 60 και 90 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν σε καμία περίπτωση τα όσα ακούγονται περί 180 ή 240 ευρώ τον τόνο».

Παράλληλα χαρακτήρισε «τερατώδες» το σημερινό κόστος των 60 ευρώ ανά τόνο, σημειώνοντας ότι το κόστος 60 έως 90 ευρώ έχει συμπεριλάβει την προστασία του περιβάλλοντος που προκύπτει από τις νέες μεθόδους επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων.

Ο κ. Κατρής μίλησε και για την ανάγκη να προχωρήσει η ανακύκλωση στη χώρα μας που έχει «κολλήσει», ενώ παράλληλα γνωστοποίησε την πρόθεση του ΣΕΒΙΑΝ να συνεργαστεί με το Δήμο Ελευσίνας για τη δημιουργία Πιλοτικής Μονάδας Κομποστοποίησης, ενώ θα γίνεται ταυτόχρονα ενεργειακή αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαρίου, καλώντας «όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνδράμουν και να συνδιαμορφώσουν τη πρωτοβουλία αυτή».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ Παναγιώτης Σκιαδάς σημείωσε πως «σε αυτή την συγκυρία η Πράσινη Ανάπτυξη και Οικονομία, περνάει μέσα από την ανάγκη επενδύσεων που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα αντιμετωπίσει κοινωνικά οξυμένα προβλήματα.»

Τέλος o πρόεδρος του International Solid Waste Association Αντώνης Μαυρόπουλος πως «για κάθε Μητροπολιτική περιοχή στην Ευρώπη υπάρχει ένα μείγμα λύσεων ανάλογων των συνθηκών που επικρατούν. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας».

Για το προηγούμενο ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ