σε-εκκρεμότητα-συντάξεις-και-κόκκινα-44766
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 29.04.2017 | 09:34

Σε εκκρεμότητα συντάξεις και κόκκινα δάνεια στο παζάρι κυβέρνησης-θεσμών

Βήματα προσέγγισης έγιναν μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις την Παρασκευή μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης, ωστόσο παραμένουν κάποια καυτά ανοικτά μέτωπα. Υπάρχει «συμφωνία σε όλα τα θέματα εκτός από το πακέτο των συντάξεων που δεν είναι μόνον τεχνικό έχει και  πολιτικές πτυχές» ανέφερε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μετά το πέρας των συζητήσεων στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Παράλληλα πολιτικό ζήτημα υπάρχει και στη διαχείριση των κόκκινων δανείων σύμφωνα με τις πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Εδώ άλλωστε είναι κι ένα πεδίο όπου συγκρούονται επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και κρίνεται η πορεία της Ελληνικής επιχειρηματικότητας τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα τις επόμενες μέρες αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα εργασιακά αλλά και η «ανατομία» του πλεονάσματος που έφτασε το 2016 4,2%, ώστε να φανεί ποιο τμήμα του είναι είναι μόνιμου ή προσωρινού χαρακτήρα. Άλλωστε αυτή η συζήτηση γίνεται και στο φόντο της προσγείωσης των προσδοκιών για την κίνησης του ΑΕΠ, που επηρεάζει καταλυτικά το δημοσιονομικό σενάριο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο θέτει  νέα θέματα στις συζητήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα μέτρων που φέρνουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα αλλά και ζητήματα  που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, νωρίτερα την Παρασκευή τόνισε ότι «το ΔΝΤ έχει ανοίξει κάποια θέματα, που δεν ήταν στην ατζέντα σχετικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή τις τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παράλληλα, γίνεται εκτενής συζήτηση σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία, αναλύοντας το πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ για το 2016.»

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, θα εξεταστεί τι μερίδιο από αυτό είναι μόνιμο και επαναλαμβανόμενο τα επόμενα έτη και τι είναι έκτακτο, προκειμένου να υπολογιστεί η θετική επίπτωση το 2017 και το 2018.

Κατά πάγια τακτική του το ΔΝΤ ζητεί να ελεγχθούν εξονυχιστικά τα συγκεκριμένα στοιχεία για να οριστούν οι κινήσεις για τα επόμενα έτη. Ασφαλώς, η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση, καθώς δεν αποκλείεται το Ταμείο να θέσει και νέα αιτήματα για επιπλέον μέτρα.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, στο πεδίο των χρηματοοικονομικών θα συζητηθούν κάποια καινούργια θέματα που εγέρθηκαν από το ΔΝΤ, καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια.

Πρόκειται ασφαλώς για νέες εξελίξεις που προβληματίζουν την κυβέρνηση, που είχε την ελπίδα πως μέχρι την Κυριακή θα μπορούσε να πετύχει μία συμφωνία, που θα μπορούσε να κλείσει οριστικά την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι συμφωνία επί σημείων

Πάντως πέρα από αυτά το πακέτο  των μέτρων- αντίμετρων ετέθη αλλά χωρίς κατάληξη καθώς αφορά και το carry over από το πλεόνασμα του 2016. Σύμφωνα όμως με κυβερνητικό παράγοντα στο φορολογικό πακέτο υπάρχει συμφωνία, όπως και στα μέτωπα της ενέργειας, παιδείας και υγείας.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι έντονο παρασκήνιο για το χρέος που αποτελεί κι ένα βαισκό σημείο που «επενδύει» η Ελληνική πλευρά.

«Η ΕΚΤ θέλει πολύ συγκεκριμένη δήλωση για το χρέος. Για να εντάξει την Ελλάδα στο QE θέλει νομικά κείμενα και όχι πολιτικές δηλώσεις από το Eurogroup του Μαΐου. Αν πάρει τις δεσμεύσεις που θέλει, προλαβαίνουμε να μπούμε στο QE τον Ιούλιο», δήλωσε ανώτερη τραπεζική πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα πρέπει στις 22 Μαΐου να υπάρξει κατ’ ελάχιστον μια πολύ συγκεκριμένη δήλωση του Eurogroup για το χρέος και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

«Δεν έχω δει θέματα που μπορεί να είναι εμπόδιο στη συμφωνία», σχολίασε η ίδια πηγή, ενώ για το πλεόνασμα εξέφρασε την εκτίμηση ότι ήταν καλό που το πετύχαμε αλλά δεν πρέπει να είναι τόσο υψηλό.

Όσον αφορά στις εκροές καταθέσεων, η ίδια πηγή σημείωσε ότι μετά το Eurogroup της Μάλτας υπάρχει βελτίωση στις καταθέσεις.

«Ρίχνει» τις προβλέψεις για ανάπτυξη η ΤτΕ

Μάλιστα, η ίδια τραπεζική πηγή δήλωσε ότι η εκτίμηση της Τράπεζα της Ελλάδος για την ανάπτυξη φέτος είναι ότι αυτή θα κινηθεί στο 1,9-2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,5-2,7%.

Γιώργος Αλεξάκης