reuters-σχέδιο-για-μόνιμο-μνημόνιο-στην-ελλά-93814
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 07.09.2016 | 10:11

Reuters: Σχέδιο για μόνιμο μνημόνιο στην Ελλάδα και μετά το 2018

Σε καθεστώς λιτότητας με στόχο την επίτευξη μόνιμων υψηλών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια ακόμα, κινδυνεύει να οδηγηθεί η χώρα, όσο δεν βρίσκει λύσεις στα δημοσιονομικά προβλήματα για να βγει άμεσα από το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters προετοιμάζεται σχέδιο για την «επόμενη μέρα» μετά τη λήξη των Μνημονίων, το οποίο θα προβλέπει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης των χωρών με πρόβλημα όπως η Ελλάδα, που θα υποχρεώνονται σε «μνημονιακές» απαιτήσεις, πέραν εκείνων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ως το 2018.

Όπως αποκαλύπτει το Reuters, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εφοδιαστούν με ένα έγγραφο, το οποίο περιγράφει πως το νέο Ταμείο θα δεσμεύει τα μέλη της Ευρωζώνης σε συγκεκριμένα πλεονάσματα κάθε χρόνο, ενώ οι χώρες μέλη θα ελέγχονται ετησίως τόσο για την πορεία των δημοσιονομικών τους όπως και για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει υποσχεθεί (ή του έχει υποδειχθεί) το κάθε κράτος μέλος.

Αυτά αφορούν προφανώς την περίοδο μετά το 2018, όπου εκπνέει τυπικά και το ελληνικό Μνημόνιο, καθώς όλα τα άλλα «Μνημόνια» είναι ήδη παρελθόν για τις υπόλοιπες χώρες που τα χρειάστηκαν, ενώ αντιθέτως η Ελλάδα παραμένει -εδώ και μισό χρόνο ήδη- η μόνη χώρα σε σκληρή εποπτεία. Μέχρι να μπορέσει να βγει ξανά κάποτε στις αγορές για δανεικά, συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες να χρειαστεί τον «αναπνευστήρα» του υπό σύσταση νέου Ταμείου Στήριξης.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, αυτό θα σηματοδοτήσει:

1) απαιτήσεις αποτροπής δημιουργίας νέων ελλειμμάτων σε όλες τις χώρες

2) δέσμευση των χωρών με πρόβλημα για συνεχή πλεονάσματα

3) μέτρα συγκράτησης των κρατικών δαπανών

4) παρακολούθηση και αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος

5) αύξηση της είσπραξης φόρων

6) συνέχιση των πολιτικών λιτότητος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το λεγόμενο και «ΔΝΤ της Ευρωζώνης» περιγράφεται σαν ένα Ταμείο με σκοπό την θωράκιση της ζώνης του ευρώ από χρηματοπιστωτικά σοκ, όπως αυτά που έζησε από το 2010 και μετά.

Βάσει του τρόπου λειτουργίας του Ταμείου:

– θα είναι δυνατή η οικονομική ενίσχυση από πλούσιες χώρες προς τις προβληματικές,

– τα κράτη-μέλη με πρόβλημα θα εντάσσονται αυτομάτως στον Μηχανισμό αυτόν ώστε, όπως σημειώνεται, να αποφευχθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες και οι καθυστερήσεις του παρελθόντος (πχ ψηφοφορίες και διαφωνίες στα εθνικά Κοινοβούλια των δανειστών και των δανειζομένων κλπ).