ραντεβού-το-νοέμβρη-δίνουν-θεσμοί-και-83386
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 27.10.2016 | 09:27

Ραντεβού το Νοέμβρη δίνουν θεσμοί και κυβέρνηση

Με πυκνές επαφές των τεχνικών κλιμακίων, αλλά κι εξ αποστάσεως εργασία των επικεφαλής των δύο πλευρών αναμένεται να κυλήσει το μεσοδιάστημα μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου οπότε κι αναμένονται εκ νέου οι επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα και πάλι. Πλέον μετά το «ναυάγιο» με τις τηλεοπτικές άδειες η αξιολόγηση αναδεικνύεται σε κεντρικό μέτωπο για την κυβέρνηση που από την εξέλιξη του θα κριθούν πολλά.

Σήμερα, σε μια σειρά πυκνών συναντήσεων θα γίνει μια αναλυτική επισκόπηση όλων των ανοικτών θεμάτων ώστε να καταγραφούν τα αγκάθια και να τεθούν οι γραμμές εκατέρωθεν για κάθε θέμα, όπως τα δημοσιονομικά, τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, έτον εξωδικαστικό συμβιβασμό υπερχρεωμένων αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων, τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό και τα ειδικά μισθολόγια.

Το σημερινό πρόγραμμα επαφών, ξεκινά με εργασιακά (στις 10.00) και ασφαλιστικό (στις 11.30) για να συνεχιστεί με θέματα τα οποία σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα (στη 1 το μεσημέρι) και τα δημοσιονομικά (στις 3.30).

Στις 5.30 έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση ανασκόπησης όλων των ανοιχτών θεμάτων με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Δημοσιονομικές διαφωνίες

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί σε σχέση με τα δημοσιονομικά μεγέθη διαφορετικές εκτιμήσεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο οποίο θα οδηγήσουν τα μέτρα τα οποία έχουν ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017. Σημειώνεται ότι αυτή συζήτηση γίνεται στο φόντο έντονων συζητήσεων τόσο στους κύκλους της αγοράς, όσο και στην κυβέρνηση, για το κατά πόσο θα αποδώσουν μέτρα όπως η αύξηση του ΕΦΚ στα καπνικά ή η επιβολή ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι τα έσοδα από ΕΦΚ καπνικών πέφτουν  εδώ και δύο μήνες ενώ παράγοντες των εταιριών κινητής τηλεφωνίας σημειώνουν ότι η επιβολή τέλους θα οδηγήσει πολλούς σε σύναψη συνδέσεων με εταιρίες εκτός Ελλάδος λόγω και της κατάργησης των χρεώσεων περιαγωγής.

Πάντως ο στόχος, που έχει θέσει η κυβέρνηση για πλεόνασμα 1,83% του ΑΕΠ, μετά και την αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 0,5% για το 2015, θεωρείται δεδομένο ότι θα προσαρμοστεί στο 1,75% που απαιτεί το πρόγραμμα. Ωστόσο το ζήτημα είναι αν οι δανειστές ζητήσουν πρόσθετα μέτρα  μόνιμου χαρακτήρα, δηλαδή γερές περικοπές μισθών συντάξεων και δαπανών ή αναθεώρηση μέτρων. Ήδη το ΔΝΤ με την τελευταία έκθεσή του, εκτιμούσε ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2017 θα διαμορφωθεί σε 0,7% του ΑΕΠ, έστω και αν για το ΑΕΠ προέβλεπαν αύξηση 2,8% έναντι ελληνικής πρόβλεψης για μεγέθυνση 2,7%.

Στο μέτωπο της εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών, οι δύο πλευρές καλούνται να να συμφωνήσουν στα κριτήρια ένταξης στις διαδικασίες αυτές των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Οι δανειστές, αντίθετα με την κυβέρνηση που επιθυμεί καθολική ισχύ, προτείνουν, η εξωδικαστική οδός με τη συμβολή των διαμεσολαβητών να ισχύσει για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ για τις μικρές να ακολουθηθεί μια αυτοματοποιημένη διαδικασία αξιολόγησης των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων, στην οποία τον πρώτο λόγο θα έχουν τα τραπεζικά ιδρύματα και ακολούθως το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο καυτό πολιτικά και κοινωνικά μέτωπο των εργασιακών οι εκπρόσωποι των δανειστών  έθεσαν με «ακραίο» τρόπο ζητήματα που για την κυβέρνηση έχουν κλείσει, (ασφαλιστικό, υποκατώτατος μισθός κτλ)  προδικάζοντας ουσιαστικά το γεγονός ότι το Νοέμβρη το παζάρι θα είναι σκληρό. Στο μεταξύ  κατά τη χθεσινή συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων, συζητήθηκαν θέματα για την προώθηση ευελιξίας στο ωράριο εργασίας – με τη σύμφωνα γνώμη του συνδικάτου – προκειμένου να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις. Οι αμοιβές θα συμπληρώνονται με επιδότηση από το δημόσιο.

Το θέμα των ομαδικών απολύσεων θα συζητηθεί προφανώς τον Νοέμβριο, εν αναμονή και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την ελληνική πλευρά να προτάσσει το επιχείρημα ότι ο σεβασμός στις αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να δεσμεύει και τις δύο πλευρές.

Την ίδια ώρα οι θεσμοί αντιδρούν στο θέμα των αλλαγών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μέσω της επαναφοράς του καθορισμού του κατώτατου μισθού στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων και της υπερίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών.

Στο θέμα της αναδιάρθρωσης  των προνοιακών επιδομάτων οι θεσμοί ζητούν «ισοδύναμα» μόνιμου χαρακτήρα. Η κυβέρνηση πάντως λέει ότι υπάρχουν χρήματα για την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) χωρίς να χρειαστεί να μειωθεί το αφορολόγητο όπως ζητεί η Παγκόσμια Τράπεζα ή να περικοπούν σημαντικά επιδόματα που δίνονται σε άνεργους, ΑΜΕΑ και οικογένειες για τη στήριξη των παιδιών.

Η συνέχεια πάντως αναμένεται θερμή με το ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου να παραμένει κεντρικό στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Τότε συνεδριάζει το eurogroup και ευελπιστεί η κυβέρνηση να έχει κλείσει τα μέτωπα μέχρι τότε.

Γιώργος Αλεξάκης