πράσινο-φως-από-το-eurogroup-για-τη-δόση-67-δισ-435996
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 22.01.2018 | 21:18

«Πράσινο φως» από το Eurogroup για τη δόση 6,7 δισ. ευρώ

Την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ενώ τόνισε ότι με το κλείσιμο όλων των προαπαιτουμένων, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τόνισε ότι επετεύχθη επίσης συμφωνία για το ύψος της επόμενης δόσης, η οποία θα ανέρχεται σε 6,7 δισ. ευρώ.

Είπε επιπλέον ότι είναι ζωτικής σημασίας η «ιδιοκτησία» του προγράμματος. Επίσης, ενημέρωσε για την έναρξη των τεχνικών συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους και το μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους στο μέλλον με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, την ανάγκη διατήρησης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Μ. Σεντένο εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαμορφώσει μια δική της «συνολική στρατηγική ανάπτυξης» για τα επόμενα χρόνια, καθώς όπως είπε, η «κυριότητα» του προγράμματος είναι «πολύ σημαντική» τόσο κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του όσο και μετά.

Συμπληρώνοντας ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι αυτή η στρατηγική ανάπτυξης θα μπορούσε να συμβάλει στην προσπάθεια «σύγκλισης» μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Λαμβάνοντας το λόγο ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε πως οι «σημαντικές προσπάθειες» των ελληνικών αρχών «αναγνωρίστηκαν από όλους, ακόμα και από αυτούς που ήταν σκεπτικοί στο παρελθόν», ενώ έκανε λόγο για «εντυπωσιακή αλλαγή κλίματος» και για «ενθαρρυντική πρόοδο».

Επιπρόσθετα, ο Π. Μοσκοβισί χαρακτήρισε το 2018 μια «καθοριστική» χρονιά για την Ελλάδα καθώς θα «βγει μετά από μια μακρά περίοδο οικονομικής βοήθειας» που περιλάμβανε μεταξύ άλλων «πολύ σκληρά μέτρα» για την κοινωνία και «άνευ προηγουμένου διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που θα καταστήσουν την οικονομία πιο «ανθεκτική».

«Αυτή η χώρα γίνεται πλέον αυτό που θέλουμε και ήθελε και αυτή. Μια κανονική χώρα, με κανονικούς κανόνες και κανονικές διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι σήμερα είναι μια «όμορφη μέρα για την Ελλάδα» προκειμένου «όχι μόνο να βγει από το πρόγραμμα, αλλά να βγει επιτυχώς».

Ερωτηθείς εάν το ΔΝΤ έδωσε κάποια ένδειξη σήμερα για τη ενεργοποίηση της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι πρακτικά δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες, ωστόσο σε «ψυχολογικό επίπεδο», «ένιωσε» ότι η «στάση και η γλώσσα του Ταμείου ήταν πολύ θετική».

«Σήμερα νιώθω βέβαιος ότι θα τους έχουμε μαζί μας» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι το Ταμείο «εντυπωσιάστηκε από τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα».

Τέλος, ο Κ. Ρέγκλινγκ σχολίασε και αυτός τη «σημαντική πρόοδο» που σημείωσε η Ελλάδα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με πιο «ομαλό τρόπο, απ’ ότι ανέμεναν οι περισσότεροι».

Υπενθύμισε ο ίδιος την «συνεχή» μείωση των spreads την τελευταία εβδομάδα και την αναβάθμιση των οίκων αξιολόγησης, ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση να «συνεχίσει».

Δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Tην ικανοποίησή του για την εφαρμογή περίπου όλων των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης εκφράζει το Eurogroup καλώντας τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως αυτά που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα, ούτως ώστε να εγκριθεί το πρώτο τμήμα της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), εντός του Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, στη δήλωση του Eurogroup επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2018 που υιοθέτησαν οι ελληνικές αρχές, είναι συμβατός με το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Επίσης, επισημαίνεται ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών διαπιστώνει υπεραπόδοση των στόχων της ελληνικής οικονομίας τα τρία τελευταία χρόνια ( 2015-2017). Αναφέρεται, ακόμη, ότι οι ελληνικές αρχές συνέχισαν να ενισχύουν τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς μέσα από την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και ενίσχυσαν τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού κράτους. Το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί μέσα από περαιτέρω δράσεις που στοχεύουν στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στη βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης επενδύσεων και την άρση των κανονισμών που περιορίζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά προϊόντων και στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Επίσης, διαπιστώνεται πρόοδος στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, μέσα από περαιτέρω δράσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του συστήματος εξωδικαστικής επίλυσης και την έναρξη των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Το Eurogroup επαναβεβαιώνει τη σημασία μιας φιλόδοξης «συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης» που θα έχει την ισχυρή κυριότητα των ελληνικών αρχών και η οποία θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς, πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος.

To Εurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως τα προαπαιτούμενα που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα και αναθέτει στο Euroworking Group να εξετάσει την πλήρη εφαρμογή τους, στη βάση της αξιολόγησης που θα κάνουν οι θεσμοί. Μεταξύ άλλων, θα αξιολογηθεί αν εξασφαλίζεται συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς και η ολοκλήρωση κυβερνητικών εκκρεμών δράσεων στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων και μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος, ύψους 6,7 δισ. ευρώ και η οποία θα εκταμιευθεί σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη εκταμίευση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ θα γίνει το Φεβρουάριο για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, και για να στηριχθεί η δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος που θα στηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Η δεύτερη υποδόση θα κατευθυνθεί αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου από ίδιους πόρους και θα εκταμιευθεί μετά από τη θετική έκθεση των θεσμών για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και για την απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

To Εurogroup θα επικεντρωθεί τώρα στα τελικά στάδια του ελληνικού προγράμματος, το οποίο αναμένεται να λήξει τον Αύγουστο του 2018. Σημειώνει ότι τώρα ξεκινάει το τεχνικό έργο του Euroworking Group για το μηχανισμό που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό το τεχνικό έργο είναι, βάσει της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστούν, αν χρειαστεί και εφόσον το πρόγραμμα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Το Eurogroup καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη τη συνολική ελληνική στρατηγική ανάπτυξης κατά την επικαιροποίηση της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους (DSA)..

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ