πράσινες-επενδύσεις-και-υποδομές-γ-160760
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 23.06.2015 | 21:47

«Πράσινες» επενδύσεις και υποδομές για επιστροφή στην ανάπτυξη – Η θεματολογία του συνεδρίου (πρόγραμμα)

Στον καταλυτικό ρόλο των «πράσινων» υποδομών και επενδύσεων για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, εστιάζει το ετήσιο ενεργειακό-περιβαλλοντικό φόρουμ της επενδυτικής Πρωτοβουλίας Α- ENERGY ΙΝVESTMENTS (σ.σ. συμμετέχει και η aftodioikisi.gr), που διοργανώνεται στις 24-25 Ιουνίου με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη συνεργασία και συμμετοχή του Υπουργείου  Παραγωγικής Ανασυγκρότησης,  Περιβάλλοντος και  Ενέργειας, της  Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών  Σχέσεων και  Αναπτυξιακής  Συνεργασίας  του  Yπουργείου  Εξωτερικών, των  αρμόδιων διευθύνσεων  των υπουργείων Οικονομίας και Εσωτερικών, της  Κεντρικής Ενωσης  Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Περιφερειών, καθώς επίσης του συνόλου των  δημόσιων αλλά και ιδιωτικών φορέων και επενδυτών, που εμπλέκονται στον τομέα της Πράσινης Επιχειρηματικότητας.  Τίτλος του συνεδρίου είναι «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» και θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel ( ώρες 11.15-18.30).

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Πρώτη Μέρα, Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Εισαγωγικές Ομιλίες και Χαιρετισμοί

Πρώτο Πάνελ:   Ενεργειακές υποδομές , ΑΠΕ , Φυσικό Αέριο, ασφάλεια εφοδιασμού, εξοικονόμηση, περιβάλλον

Θεματολογία: Το βέλτιστο  ενεργειακό μείγμα  για την Ελλάδα και ο επανασχεδιασμός, με γνώμονα την τρέχουσα  οικονομική  συγκυρία. Η προοπτική αύξησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και η ουσιαστική λύση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών. Οι κοινοί  ευρωπαϊκοί στόχοι βελτίωσης των υποδομών και διασυνδέσεων, μεγαλύτερης αξιοποίησης των εγχώριων ενεργειακών πόρων και  συνέχισης των πράσινων ενεργειακών πολιτικών.  Η στρατηγική και το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ. H συνύπαρξη του λιγνίτη με τις ΑΠΕ και το μεταβατικό στάδιο μέχρι την επίτευξη των στόχων για τις ΑΠΕ. Τα συν και τα πλην σε σχέση με την μεγαλύτερη  αξιοποίηση  του λιγνίτη και το επενδυτικό ενδιαφέρον των ιδιωτών. Ο ρόλος του φυσικού αερίου για την μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή. Ο ρόλος των Διαχειριστών της Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (DSOs) στα πλαίσια των στόχων για τις ΑΠΕ και οι  αναγκαίες επενδύσεις για τη μετάβαση στα   «Ευφυή» δίκτυα (Smart Grids).  Το εν εξελίξει επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ. Το αναθεωρημένο 10ετές επενδυτικό πρόγραμμα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), η σημαντική αύξηση των επενδύσεών του και η πρόοδος στα  έργα  διασύνδεσης των Κυκλάδων και της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.  Τα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος της ΔΕΠΑ, η πρώτη φάση του προγράμματος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) για την ανάπτυξη του δικτύου πρατηρίων φυσικού αερίου για την αυτοκίνηση, το πρόγραμμα ανάπτυξης των  Εταιρειών Παροχής Αερίου, προγραμματιζόμενες νέες συνδέσεις και το πρόγραμμα μετατροπής καυστήρων πετρελαίου σε φυσικού αερίου.

Παρουσιάσεις νέων έργων/επενδυτικών προγραμμάτων

Δεύτερο Πάνελ: Χρηματοδότηση ενεργειακών υποδομών και προγραμμάτων

Ο σχεδιασμός για το νέο ΕΣΠΑ και οι δυνατότητες αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, το Πρόγραμμα Γιούνκερ, άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Tρίτο Πάνελ:  Επενδύοντας στις ΑΠΕ

  • Α΄ μέρος: Εισαγωγικές ομιλίες – Αιολική ενέργεια

Θεματολογία:  Η σημερινή αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου των αιολικών. Τα περιθώρια και οι προοπτικές ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια.  Η εγκαταστημένη  ισχύς, η  απόκλιση από τους  ενδιάμεσους εθνικούς στόχους στα πλαίσια επίτευξης των στόχων «20-20-20». Η συμβολή  της αιολικής ενέργειας στην αλλαγή  του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Το υπό διαμόρφωση καθεστώς ενισχύσεων της αιολικής ενέργειας για μετά το 2017. Επενδύσεις στα αιολικά, χρηματοδοτικά κριτήρια και δυνατότητες.

  • Β΄ μέρος: Μικρά υδροηλεκτρικά

Θεματολογία:   Ο ρόλος των μικρών υδροηλεκτρικών  στην σταθεροποίηση του δικτύου, στην περιφερειακή ανάπτυξη  και στις τοπικές κοινωνίες.

  • Γ΄ μέρος: Βιομάζα -Βιοαέριο-Βιοντήζελ

Θεματολογία:   Οι επενδύσεις στην αξιοποίηση της βιομάζας,  η οικονομική τους  βιωσιμότητα, η ωφέλεια για τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία. Το ανεκμετάλλευτο δυναμικό,  οι δοκιμασμένες τεχνολογίες αλλά και το πρόβλημα εφοδιασμού. Οι εξελίξεις στο νομοθετικό πλαίσιο-  η επικείμενη επανεξέταση του πλαισίου των επενδύσεων σε βιομάζα. Η δυναμικότητα των εγχώριων μονάδων παραγωγής βιοκαυσίμου, οι προοπτικές στην παραγωγή βιοντήζελ  από ενεργειακά φυτά και  απόβλητα. H χρηματοδοτική πρόταση της Συμβολαιακής Γεωργίας στην καλλιέργεια του ηλίανθου και το νέο πρόγραμμα για τους παραγωγούς καλλιέργειας ηλίανθου.  Άλλα προγράμματα.

Δεύτερη Μέρα, Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Εισαγωγικές Ομιλίες και Χαιρετισμοί

Πρώτο πάνελ:  Επενδύσεις σε μικρές  και  μεγάλες  υποδομές  για την μείωση του ενεργειακού κόστους: Φωτοβολταϊκά – Net-Metering

Θεματολογία:  Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγη με το σύστημα της αυτοπαραγωγής και συμψηφισμού (net metering) και η  αξιοποίησή του ως εργαλείο μείωσης του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.  Τα συμπεράσματα από τις πρώτες αιτήσεις. Η σχετική νομοθεσία, οι διαδικασίες σύνδεσης των παραγωγών με το ηλεκτρικό δίκτυο, το κόστος, οι βασικές κατευθύνσεις και τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τη βέλτιστη μεθοδολογία σχεδίασης και εγκατάστασης των Φ/Β εγκαταστάσεων. Η ελκυστικότητα της επένδυσης. Το ενδιαφέρον των τραπεζών για τη χρηματοδότηση αυτών των εγκαταστάσεων.

Δεύτερο πάνελ:  Υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων και βιώσιμη ανάπτυξη

  • Α΄ μέρος: Η μετατροπή των προκλήσεων σε αναπτυξιακή ευκαιρία

Θεματολογία: Οι προκλήσεις στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. Η ανάγκη επιτάχυνσης των σχετικών υποδομών και των διαδικασιών απορρόφησης  κοινοτικών πόρων και η προοπτική   χρηματοδότησής τους, ενόψει της νέας Προγραμματικής  Περιόδου 2014-2020. Η  αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ),  και τα πρώτα αποτελέσματα της  δημόσιας διαβούλευσης.  Η κατεπείγουσα αντιμετώπιση του προβλήματος των χωματερών   στα πλαίσια της οριστικοποίησης του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Το ενδιάμεσο στάδιο της δημιουργίας XYTY  σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.  Οι εξελίξεις στο έργο  αποκατάσταση των ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου. Η προοπτική των έξι διαγωνισμών κατασκευής μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που βρίσκονται σε τελικό στάδιο και η σύμβαση για τη μονάδα-πιλότο στη Δυτική Μακεδονία.

  • Β΄ μέρος: Επενδύοντας στην πρόληψη, στην ανακύκλωση και στην ανάκτηση

Θεματολογία: Ο στόχος της  δραστικής μείωσης των σύμμεικτων απορριμμάτων με μεγαλύτερη αξιοποίηση της ανακύκλωσης- επανάχρησης και  κομποστοποίησης. Oι σχετικές επενδύσεις και παραγωγικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων προς αυτήν την κατεύθυνση και το αναπτυξιακό τους αποτέλεσμα. Τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων. Η ενεργοποίηση της συμμετοχής των πολιτών. ΄Εργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στα νησιά. Η εναλλακτική λύση της θαλάσσιας μεταφοράς για τα νησιά, άλλες άμεσες λύσεις για τις τουριστικές περιοχές.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ