πλειστηριασμούς-ακινήτων-ετοιμάζουν-106814
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 21.06.2016 | 09:04

Πλειστηριασμούς ακινήτων ετοιμάζουν οι τράπεζες

Λίστες περίπου 500 ακινήτων προς πλειστηριασμό θα βγάλουν από τα συρτάρια τους οι τράπεζες με τη λήξη της απεργίας των δικηγόρων. Παράλληλα, οι τράπεζες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Κεφάλαιο» ετοιμάζουν τη δεύτερη “φουρνιά” ακινήτων που θα βγάλουν στο “σφυρί”, προχωρώντας μέχρι τα τέλη του έτους σε τουλάχιστον 1.000 πλειστηριασμούς, που ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και τους 2.000.

Οι τράπεζες προγραμματίζουν τους πρώτους πλειστηριασμούς Ιούνιο και Ιούλιο. Θα πρόκειται για υποθέσεις που έχουν ωριμάσει, έχοντας περάσει και από το στάδιο των ανακοπών, ή έχει οριστεί ημερομηνία πλειστηριασμού από συμβολαιογράφο.

Με τη λήξη της απεργίας των δικηγόρων (εκτός και αν λάβει νέα παράταση), οι τράπεζες θα μπορέσουν να προχωρήσουν μέχρι τις 30 Ιουλίου, που θα λειτουργούν τα δικαστήρια, στους πρώτους πλειστηριασμούς. Στην ουσία, το πότε θα λήξει η απεργία των δικηγόρων καθορίζει και το ύψος των πλειστηριασμών που θα προλάβουν να διενεργηθούν φέτος.

Πιέζουν οι δανειστές

Έπειτα από μακρά περίοδο “ηρεμίας” στο μέτωπο των πλειστηριασμών, οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να προβούν σε εκποιήσεις ακινήτων στο ευρύτερο πλαίσιο των τακτικών που θα ακολουθήσουν για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων. Επιπλέον, όμως, στην περίπτωση των στρατηγικών κακοπληρωτών, τους οποίους η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκτιμήσει στο 20% των δανειοληπτών.

Μάλιστα, από πλευράς “θεσμών” συνολικά, έχει τεθεί το θέμα ενίσχυσης των δικαστικών δομών, προκειμένου να μπορέσουν να επιταχυνθούν πλειστηριασμοί και άλλες δικαστικές ενέργειες που θα διαχωρίσουν σύντομα τους πραγματικά αδύναμους οφειλέτες από τους έχοντες, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν τις μέχρι σήμερα αστοχίες και κενά του θεσμικού πλαισίου για να μην πληρώνουν τις οφειλές τους. Με τα σημερινά του δεδομένα, το δικαστικό σύστημα έχει “αντοχές” για 5.000 πλειστηριασμούς ετησίως.

Το σχέδιο των τραπεζών

Το σχέδιο των τραπεζών για τους πλειστηριασμούς ακινήτων δανειοληπτών που έχουν χαρακτηριστεί μη συνεργάσιμοι προβλέπει γεωγραφική κατανομή και θα αφορά μεγάλα ακίνητα, σε αναλογία 60% στην περιοχή της Αττικής και 40% στην επαρχία, με πλήρη “εκπροσώπηση” ανά νομό.

Οι τράπεζες έχουν εντοπίσει 28.000-30.000 δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών και οι οποίοι αρνούνται συστηματικά να προβούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση με την τράπεζά τους, τη στιγμή που διαθέτουν παράλληλα υψηλές καταθέσεις. Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα μπουν στο στόχαστρο των πρώτων πλειστηριασμών προς παραδειγματισμό και συμμόρφωση.

Το 2015 οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες ήταν ουσιαστικά “παγωμένοι”, καθώς ούτε το 2% όσων έγιναν δεν επισπεύσθηκε από τράπεζες.

Το 2014 είχαν γίνει 16.000 πλειστηριασμοί, από 19.200 το 2013, όταν, τις χρονιές “αιχμής” των πλειστηριασμών, το 2008 και 2009 (οι δύο πρώτες χρονιές της διεθνούς κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers), είχαν γίνει αντίστοιχα 43.000 και 52.000 πλειστηριασμοί.

Σημειώνεται ότι, με βάση τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Ιούλιο του 2015, από φέτος οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή. Σήμερα οι εμπορικές τιμές είναι, κατά μέσο όρο, 30% χαμηλότερες σε σχέση με τις αντικειμενικές.