μεγάλη-επιχείρηση-κινδυνεύει-να-κλεί-170146
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 22.01.2018 | 21:11

Μεγάλη επιχείρηση κινδυνεύει να κλείσει -«Θρίλερ» στις δικαστικές αίθουσες

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να κριθεί η τύχη του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Λακιτίρα στην Κω, καθώς στις 25 Ιανουαρίου θα συζητηθεί η αίτησης τριτανακοπής που έχουν καταθέσει ορισμένοι εργαζόμενοι κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης που έχει ξεκινήσει ο ειδικός εκκαθαριστής. Η υπόθεση αντιμετωπίζεται από την αγορά ως σηματωρός της διαδικασίας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καθώς αποτυπώνει τις δυνατότητες μετόχων, εργαζομένων, πιστωτών αλλά και επενδυτών να βρουν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα.

Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν πως εάν η αίτηση γίνει δεκτή, το ξενοδοχείο κινδυνεύει να κλείσει, αφού οι πιστώτριες τράπεζες, Eurobank και Πειραιώς που επιχειρούν να ανακτήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 42 εκατ. ευρώ, θα αναγκαστούν να στραφούν προς την οδό του εκπλειστηριασμού των παγίων όπως συνέβη στην περίπτωση του Athens Ledra που αναγκάστηκε να κλείσει πριν τελικά πουληθεί μετά πολυετή διαδικασία. Και αυτό, διότι όπως εκτιμούν, δεν θα είναι δυνατή η πώληση της επιχείρησης, που ελέγχει τρία πολυτελή ξενοδοχεία σε διακεκριμένη τοποθεσία της Κω, ως συνεχής δραστηριότητα από ειδικό διαχειριστή.

Ηδη, η διαδικασία που έτρεξε η Deloitte «πάγωσε» τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου μετά προσωρινή διαταγή που εξασφάλισαν κάποιοι εκ των εργαζομένων. Τούτο συνέβη παρά την εμφάνιση έξι υποψηφίων που ήταν έτοιμοι να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για τον όμιλο η αξία του οποίου με βάση την απόφαση του Εφετείου που έθεσε τη «Λακιτίρα Ανώνυμος Εταιρεία – Τουριστικαί & Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις» σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 106 ια (Ν. 3588/2007) έχει προσδιοριστεί σε ποσό της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.

Κύκλοι σε γνώση των χειρισμών των δύο ειδικών διαχειριστών αναφέρουν στην «Καθημερινή» πως οι προσδοκίες για το προϊόν του διαγωνισμού είναι υψηλές και διαβεβαιώνουν πως τα εκτιμώμενα έσοδα θα αρκέσουν για να καλυφθούν όλες οι οφειλές προς τράπεζες, τους προνομιούχους πιστωτές δηλαδή Δημόσιο, Ταμεία και εργαζομένους και τους προμηθευτές. Κατά τον νόμο τα έσοδα του διαγωνισμού μοιράζονται κατά 65% στις τράπεζες, 25% στους προνομιούχους πιστωτές και 10% στους προμηθευτές. Παρά το γεγονός αυτό, όμως, σημειώθηκε η αίτηση τριτανακοπής, οδηγώντας ορισμένους κύκλους να μιλούν για «αμυντική απόπειρα συμφερόντων και εργαζομένων που πρόσκεινται στον βασικό μέτοχο κ. Νίκο Ανδριόπουλο». Και προς επίρρωση του επιχειρήματος αυτού σημειώνουν πως η ίδια η προκήρυξη του διαγωνισμού αναφέρει ότι «με δεδομένο ότι η υπό ειδική εκκαθάριση εταιρεία αποτελεί δρώσα επιχειρηματική οντότητα, ο υποψήφιος αγοραστής πλέον των περιουσιακών στοιχείων θα αναλάβει τόσο τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στην υπό ειδική εκκαθάριση εταιρεία όσο και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τις συβάσεις της υπό ειδική εκκαθάριση τελούσης εταιρείας με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες». Η «Κ» επιχείρησε να επικοινωνήσει επανειλημμένως με τον επιχειρηματία κ. Νίκο Ανδριόπουλο, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν, ενώ αναφέρθηκε από τους οικείους του πως βρίσκεται για δουλειές στο εξωτερικό.

Από την Deloitte εξηγούν πως η διαγωνιστική διαδικασία «πάγωσε» μεν, πλην όμως θα επανεκκινηθεί άμεσα εφόσον το δικαστήριο το επιτρέψει. Την περασμένη Δευτέρα, οπότε και εξέπνεε η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, εμφανίστηκαν έξι υποψήφιοι με προσφορές (H Hotels, Atrium Hotels, Eurobank, Atlantica και δύο fund, ένα βρετανικό και ένα ισραηλινό), ωστόσο οι προσφορές δεν παρελήφθησαν από τους ειδικούς διαχειριστές εξαιτίας της προσωρινής διαταγής που εκδόθηκε εκείνο το πρωί. Πληροφορίες της «Κ» από ενδιαφερομένους επενδυτές αναφέρουν πως εφόσον ο διαγωνισμός συνεχιστεί θα κατατεθούν και επιπλέον προσφορές, οι οποίες δεν εμφανίστηκαν τώρα επειδή δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να προετοιμαστούν.

Οι τρεις μονάδες του ομίλου είναι η 5 αστέρων και 83 δωματίων Lakitira Suites, η 5 αστέρων και 241 δωματίων Helona Resort και η 4 αστέρων και 239 δωματίων Lakitira Resort & Village. Ο όμιλος απασχολεί περί τους 350 εργαζομένους και ορισμένες πληροφορίες θέλουν τη χρήση του 2017 να επιτεύχθηκε κύκλος εργασιών της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ. Για το 2018 έχουν ήδη γίνει προκρατήσεις και εισπραχθεί προκαταβολές από tour operators. Βάσει του τελευταίου ισολογισμού (2015), ο κύκλος εργασιών της Λακιτίρα το 2015 ήταν 10,7 εκατ. ευρώ με καθαρές ζημίες 4,1 εκατ. Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ήταν 39,48 εκατ. και το σύνολο των υποχρεώσεων 73,78 εκατ. και εμφάνιζε αρνητικό κεφάλαιο κίνησης κατά 39,2 εκατ. Οι ορκωτοί λογιστές σημείωναν τότε πως «οι δράσεις της διοίκησης της εταιρείας για την αντιμετώπιση των ανωτέρω κινδύνων δεν μας έχουν γνωστοποιηθεί ώστε να εκτιμήσουμε τη λογικότητα της χρήσης της παραδοχής συνέχισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας».

Δυσκολίες στις διαδικασίες εκκαθάρισης

Με το επενδυτικό κλίμα για την απόκτηση ξενοδοχειακών μονάδων εν λειτουργία ζωηρό, ολοένα και περισσότεροι μιλούν για στρατηγικούς κακοπληρωτές, ξένους επενδυτές που έχουν «βάλει στο μάτι» συγκεκριμένες μονάδες, περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και αδυναμία συνεννόησης μεταξύ παλαιών μετοχών και τραπεζιτών προκειμένου να βρεθούν βιώσιμες λύσεις. Η αλήθεια ίσως να βρίσκεται κάπου μεταξύ όλων αυτών, αλλά γεγονός παραμένει πως ο κλάδος βιώνει μεγάλη ανάπτυξη και είναι αντιληπτό και το επενδυτικό ενδιαφέρον και η δυνατότητα των ομίλων να εξυπηρετήσουν σταδιακά τις υποχρεώσεις τους. Εάν όμως συνεκτιμηθούν οι νομικές πολυπλοκότητες που συνεπάγεται η προσπάθεια επιβολής λύσης από οιαδήποτε πλευρά, καθίσταται αντιληπτό πως η διαδικασία διαχείρισης των κόκκινων τραπεζικών δανείων ενδέχεται να χρειαστεί πολλά χρόνια για να αρχίσει να ολοκληρώνεται, αναφέρουν στην «Κ» τραπεζικές πηγές. Ποιο είναι όμως το ύψος των δανείων των ξενοδόχων και πόσα από αυτά είναι πραγματικά μη εξυπηρετούμενα; Μια απάντηση που τραπεζίτες σχολιάζουν πως βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματικότητα έδωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος. Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική εκπλειστηριασμού ξενοδοχειακών μονάδων που βαρύνονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις πιστώτριες τράπεζες, χαρακτήρισε τον κλάδο των ξενοδοχείων υποδανεισμένο σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία, αφού με 8 δισ. συνολικές τραπεζικές χρηματοδοτήσεις ή 8% περίπου του συνόλου των επιχειρηματικών δανείων καλύπτει το 20% του ΑΕΠ. Προσδιόρισε δε το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών κάτω από τα επίπεδα των 3 δισ. ευρώ, αλλά υπογράμμισε πως υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες σε αυτό το τμήμα της αγοράς που είναι έτοιμοι να βάλουν λεφτά στις εταιρείες τους υπό την προϋπόθεση πως οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε βιώσιμες ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση, χαρακτήρισε δυσάρεστη εξέλιξη τους πλειστηριασμούς επιχειρήσεων που δεν είναι βιώσιμες, εξαιρώντας όμως εκείνους τους επιχειρηματίες που ευθύνονται αποκλειστικά οι ίδιοι και όχι η κρίση για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν, πάντως, πως η επιτάχυνση των επενδύσεων σε κόκκινα δάνεια μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός του ελέγχου των τραπεζιτών που χειρίζονται σήμερα αυτές τις πιστώσεις. Σύμφωνα με την Ashurst –πολυεθνική δικηγορική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο που παρακολουθεί την ελληνική αγορά– σχετίζονται με το μεγάλο χρονικό διάστημα που χρειάζεται μέχρις ότου τελεσιδικήσουν οι δικαστικές αποφάσεις, τη δυσκολία αναγκαστικής απομάκρυνσης των παλαιών μετόχων και τις σύνθετες δομές χορηγήσεων που έχουν προκύψει κατά περίπτωση χωρίς κατάλληλους μηχανισμούς εξασφάλισης και απεμπλοκής των τραπεζών. Επιπλέον, λέει η Ashurst, «σε αρκετές μεγάλες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, οι τελικοί μέτοχοι είναι πιθανό να κατέχουν και άλλες επιχειρήσεις με πρόσθετες υποχρεώσεις προς τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες πρέπει να συνεκτιμηθούν».

Η τουριστική ανάπτυξη της Κω και ο πόλεμος των τραπεζών με τον όμιλο Κυπριώτη

Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κω δεν περιορίζεται στις τρεις ξενοδοχειακές μονάδες της Λακιτίρα αλλά στο σύνολο των συγκροτημάτων του νησιού. Με την τουριστική κίνηση να αυξάνεται με ρυθμούς διπλάσιους των πανελλαδικών θεωρείται και είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport Greece, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου, το 2017 έκλεισε με αύξηση των αφίξεων επιβατών της τάξεως του 20,7% στα 2,32 εκατ. ταξιδιώτες από 1,922 εκατ. το 2016. Μάλιστα, σημαντικότατες αυξήσεις, μεγαλύτερες του 20% παρατηρούνται και σε μη εποχικά δυνατούς μήνες όπως ο Οκτώβριος ή ο Νοέμβριος. Και αυτά παρά την προσφυγική κρίση και τους σεισμούς.

Ετσι δεν αποτελεί έκπληξη για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για τους ξένους και Ελληνες επενδυτές αλλά και για τους σχεδιασμούς των τραπεζών, πως ο επόμενος στόχος είναι το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο συγκρότημα όλων, αυτό του ομίλου Κωνσταντίνου Κυπριώτη. Ο όμιλος ελέγχει πέντε ξενοδοχεία, 2 πέντε αστέρων (Panorama Hotel & Suites και Maris Suites) και 3 τεσσάρων αστέρων (Aqualand, Hippocrates και Village Resort). Σε αντίθεση όμως με τη Λακιτίρα, η μάχη αυτού του ομίλου με τις τράπεζες μόλις άρχισε και πιθανόν να έχει διαφορετική κατάληξη, αφού το εν λόγω συγκρότημα, σύμφωνα με πηγές της διοίκησής του, έχει υπερδιπλασιάσει τη λειτουργική του κερδοφορία, αναπτύσσεται υγιώς, εξυπηρετεί μέρος των υποχρεώσεών του και έχει στραφεί δικαστικά εναντίον των πιστωτριών τραπεζών ισχυριζόμενο πως επιδιώκεται να του επιβληθεί παρανόμως ειδική διαχείριση. Πράγματι, στις 20 Δεκεμβρίου Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank κατέθεσαν αίτηση ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κω με διαδικασία εκουσίας δικαιοδοσίας, με την οποίαν ζητείται να διαταχθεί η υπαγωγή της «Ξενοδοχειακές Τουριστικές Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις Γ. Κυπριώτης & Υιοί Α.Ε.» στη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης και να οριστεί ο προτεινόμενος από αυτές ειδικός διαχειριστής. Ο όμιλος φέρεται να οφείλει ομολογιακά δάνεια αξίας περί τα 64,5 εκατ. και άλλα 41,7 εκατ. βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας, του 2014, επί των ακινήτων της υφίστανται προσημειώσεις συνολικού ποσού 134,8 εκατ. ευρώ για εξασφάλιση τραπεζικών δανείων από τις τράπεζες Κύπρου, Eurobank, Αττικής και Γενική, το ύψος των οποίων στις 31/12/2014 ήταν 109,929 εκατ. ευρώ. O κύκλος εργασιών το 2014 ήταν 21,05 εκατ., τα μεικτά κέρδη εκμεταλλεύσεως 2,04 εκατ, και το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημίες 4,7 εκατ., ενώ τα ίδια κεφάλαια ήταν 58,98 εκατ. Ωστόσο, σύμφωνα με το management της εταιρείας υπήρχε standstill agreement με τις τράπεζες έως και το 2016, ενώ υποβλήθηκε επιχειρηματικό σχέδιο από κοινού με στρατηγικό επενδυτή που προέβλεπε και χρονοδιάγραμμα εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων. Ομως αυτό, πάντοτε σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της εταιρείας, ενώ είχε κατ’ αρχάς συζητηθεί σε θετικό κλίμα με τους πιστωτές, δεν έγινε τελικά δεκτό για λόγους για τους οποίους ο Κυπριώτης έχει προσφύγει στα δικαστήρια. Ο όμιλος λειτουργεί κανονικότατα και όπως αναφέρει έχει σημαντική βελτίωση του κύκλου εργασιών του και της λειτουργικής του κερδοφορίας και αύξηση των κρατήσεων για φέτος, γεγονός που εκτιμά πως διασφαλίζει περαιτέρω την υλοποίηση του επιχειρηματικού του σχεδίου και την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του.

Ομως οι δανειστές περιγράφουν μια διαφορετική εικόνα ενός μη συνεργάσιμου δανειολήπτη, επικαλούμενες μάλιστα και τη σειρά αγωγών και μηνύσεων που έχει υποβάλει ο επιχειρηματίας. Ετσι, η υπόθεση αυτή αναμένεται να κριθεί στις δικαστικές αίθουσες και εκτιμάται πως θα χρειαστεί πολύ καιρό ακόμα πριν καταλήξει στη μία ή την άλλη λύση. Πηγή: Καθημερινή