μαξίμου-στο-μικροσκόπιο-υποψήφιοι-112340
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 16.05.2016 | 16:47

Μαξίμου: «Στο μικροσκόπιο» υποψήφιοι για νέο Ταμείο, Τράπεζες & επιχειρήσεις Δημοσίου

Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα καθώς για τους θεσμούς και ειδικά το Βερολίνο αποτελεί βασική «κόκκινη γραμμή». Μάλιστα λόγω και της καταληκτικής ημερομηνίας για την κύρωση της σύμβασης γα το Ελληνικό τίθεται εκ των πραγμάτων επί τάπητος. Επιπλέον ζήτημα της δομής του νέου Ταμείου είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς η λίστα με τις πωλήσεις μετοχικών πακέτων εταιρειών του Δημοσίου.

Ήδη πάντως κορυφώνονται οι «ζυμώσεις» για τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου όπως και για τις επιχειρήσεις που θα επoπτεύει το Ταμείο όπως οι τράπεζες όπου το ΤΧΣ έχει τον πρώτο λόγο. Μάλιστα στο Μαξίμου «ξεσκονίζουν» σχετικά βιογραφικά και προτάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter.gr, ώστε άμεσα να βγουν μπροστά τα νέα πρόσωπα που θα σηματοδοτούν και την επόμενη μέρα που θέλει το Μαξίμου να ξεκινήσει μετά και το πέρας της αξιολόγησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για το Ταμείου σύμφωνα με την απόφαση της συνόδου κορυφής του Ιουλίου, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμμετέχουν στην εποπτεία της λειτουργίας του Ταμείου, που ασκείται από ένα πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board). Η Ελληνική κυβέρνηση ορίζει την πλειονότητα του Εποπτικού Συμβουλίου (3/5). Ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου δεν είναι ο πρόεδρος του Ταμείου. Δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες και είναι υπεύθυνος, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του, για τη συνολική ορθή λειτουργία και εκπλήρωση του σκοπού του Ταμείου, την τήρηση του καταστατικού, την αποτελεσματικότητα και την ακεραιότητά του. Όσον αφορά το ΤΑΙΠΕΔ, θα λειτουργήσει ως θυγατρική εντός του Ταμείου μόνο για το διάστημα που θα διαρκέσει η εκπλήρωση του στόχου για 19 ιδιωτικοποιήσεις που έχει τεθεί από το πρόσφατο Asset Development Plan.

Σημειώνεται ότι στις 9 αποκρατικοποιήσεις (Περιφερειακά Αεροδρόμια, Ελληνικό, Αστέρας Βουλιαγμένης, Αφάντου, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος), έχουν προστεθεί οι εξής:

– ΕΛ.ΠΕ.: Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35% των μετοχών της εταιρείας, το 42% να ανήκει στον όμιλο Λάτση, ενώ το υπόλοιπο διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο.

– ΔΕΗ: Οι θεσμοί ζητούσαν την πώληση του 51% της ΔΕΗ, δηλαδή να μεταβιβαστεί το επιπλέον 34% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ήδη κατέχει το 17%.

– ΔΕΠΑ: Το 65% της ΔΕΠΑ κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Η ΔΕΠΑ είναι ο επίσημος εισαγωγέας και διανομέας φυσικού αερίου και κατέχει το 51% των Εταιρειών Διανομής Αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, που προμηθεύουν τους πελάτες λιανικού εμπορίου στις αντίστοιχες περιοχές. Το 35% των μετοχών ανήκει στα ΕΛ.ΠΕ.

– ΕΥΔΑΠ: θα πωληθεί μειοψηφικό πακέτο της ΕΥΔΑΠ. Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 27% της ΕΥΔΑΠ και σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να πωληθεί ποσοστό 11%.

– ΕΥΑΘ: Στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει σήμερα το 74,02% των μετοχών της εταιρείας, το υπόλοιπο 23% αναμένεται να οδεύσει προς πώληση.

– ΕΛΤΑ: Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 90% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο 10% ανήκει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.).

– ΟΤΕ: Στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει το 6% του ΟΤΕ και τα δικαιώματα ψήφου επιπλέον 4% των μετοχών που ανήκουν στο ΙΚΑ.

– Εγνατία Οδός: Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει στην προκήρυξη για την πρόσληψη τριών συμβούλων για τον σχεδιασμό της παραχώρησης για 35 χρόνια της Εγνατίας Οδού καθώς και τριών κάθετων οδικών αξόνων.

– Μαρίνες: Συζητείται παραχώρηση ορισμένων μαρίνων για 40 χρόνια.

πηγή: reporter.gr