Κρήτη: Κόντρα επιχειρηματιών-δήμων για το τέλος παρεπιδημούντων

Νέο κεφάλαιο αντιδράσεων στην υπόθεση «τέλος παρεπιδημούντων», η μείωση του οποίου από 2 σε 0,5% από 1.1.2009 είχε προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ δημάρχων και κυβέρνησης ΝΔ (http://www.aftodioikisi.gr/dhmoi/2022) ξεκινάει από την Κρήτη.

Αυτή τη φορά πρωταγωνιστές είναι οι επιχειρηματίες του Ηρακλείου οι οποίοι με επιστολή τους στον υπουργό Οικονομικών εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την αύξησή του από συγκεκριμένους δήμους, όπως αυτός της Χερσονήσου.

«Το εν λόγω μέτρο, αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της ξενοδοχειακής κοινότητας το οποίο και αποκατάστησε την αδικία της υπερφορολόγησης των εσόδων των επιχειρήσεων και όχι των κερδών τους. Θεωρούμε λοιπόν αδικαιολόγητη την κατάργησή του και επαναφορά του 2%, δεδομένων των κακών συνθηκών που διέπουν τον κλάδο αλλά και της βαρύτητας που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στη βαριά βιομηχανία της χώρας. Είναι επίσης άδικο, οι όποιες απώλειες εσόδων των ΟΤΑ επήλθαν από την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», να αντιμετωπιστούν (για μια ακόμη φορά – βλέπε για παράδειγμα περαίωση, έκτακτη εισφορά κλπ) από τις επιχειρήσεις», αναφέρεται στην επιστολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Στην ίδια επιστολή σημειώνεται επίσης ότι η μείωση του ΦΠΑ, στον τουρισμό έχει ήδη περάσει με τη μορφή εκπτώσεων στους tour operators και κατ’επέκταση στον τελικό καταναλωτή, με στόχο την αύξηση των αφίξεων στη νέα σεζόν γι’ αυτό και προτείνει το επιμελητήριο προς το υπουργείο να παραμείνει η διάταξη που ορίζει το τέλος στο 0,5%.

Να σημειωθεί ότι το «Τέλος Διαμονής Παρεπιδημούντων» αποτελεί, κυρίως, έσοδο για τους τουριστικούς δήμους καθώς καταβάλλεται από τους καταναλωτές, τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος προς την αυτοδιοίκηση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ