κυβέρνηση-θεσμοί-μαραθώνιος-και-παζ-83882
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 25.10.2016 | 10:34

Κυβέρνηση – Θεσμοί: Μαραθώνιος και παζάρια μέχρι το Νοέμβρη

Το Νοέμβριο θα κριθεί το δημοσιονομικό μέλλον της χώρας στη δεύτερη επίσκεψη των Θεσμών, που αναμένεται να γίνει αμέσως μετά την έλευση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομάμα στην Αθήνα.

Μέχρι τότε οι δύο πλευρές θα ανταλλάσσουν στοιχειά με ηλεκτρονική αλληλογραφία ώστε να βρεθεί κοινός τόπος. Ωστόσο το πρόσφατο παρελθόν των διαπραγματεύσεων παραπέμπει σε νέα σκληρά παζάρια, που εγείρουν ανησυχίες νέων μέτρων έστω κι αν αυτά ξορκίζονται από την κυβερνητική πλευρά. Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για εμάς το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση αφορολόγητου, υποστήριξε χτες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, εισερχόμενος στο ραντεβού με τους δανειστές για τα δημοσιονομικά.

Ο ίδιος τόνισε ότι θεωρεί πως όλα τα ζητήματα, τόσο για το Μεσοπρόθεσμο, όσο και για τα υπόλοιπα που περιλαμβάνονται στη διαπραγμάτευση, θα κλείσουν όλα μαζί τον Νοέμβρη ή στις αρχές Δεκέμβρη.

Πάντως οι διαφωνίες επί του επιτεύξιμου των στόχων του προϋπολογισμού, ειδικά από το Ταμείο, ήταν το κεντρικό στοιχείο της χτεσινής μέρας. Η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντέλια Βελκουλέσκου, όπως κάνει κατά πάγια τακτική, με την επίσημη έκθεση του ΔΝΤ ( Fiscal Monitor), αμφισβήτησε ότι η Ελλάδα θα πιάσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα τόσο φέτος όσο και το 2017. Στο παρελθόν βέβαια το ΔΝΤ έχει διαψευστεί, ωστόσο τεπιμένει κύρια στην ανάγκη μόνιμων μέτρων περικοπών, κύρια δαπανών, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων των πλεονασμάτων. Σημειώνεται ότι για το 2016 το Ταμείο βλέπει πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ αντί για 0,5% του στόχου, ενώ για το 2017 αναμένει πλεόνασμα μόλις 0,7% αντί για 1,75% του στόχου που ισχυρίζεται ότι θα υπερκαλύψει η κυβέρνηση (στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2017).

Σύμφωνα με το Ταμείο, δηλαδή, οι αποκλίσεις που αφορούν στο φετινό και στον επόμενο Προϋπολογισμό φτάνουν στο 1,45% του ΑΕΠ, ήτοι πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να ανασύρει μια ισχυρή επιχειρηματολογία ώστε αφενός να πείσει άπαντες ότι δε χρειάζονται άλλα μέτρα αλλά και το Ταμείο να εισέλθει στο πρόγραμμα, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στο μέτωπο του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση το όλο θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις ημέρες που θα μπαίνει προς ψήφιση ο προϋπολογισμός του 2017. Εκεί τελικά θα φανεί αν θα απαιτηθούν νέα μέτρα, που αν ωστόσο ληφθούν θα σημάνουν πιθανότατα και πολιτικές εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα βασικά σημεία όπου οι Θεσμοί βάζουν αστερίσκους είναι τα εξής:

1. Η υποχώρηση του πρωτογενούς πλεόνασματος της περασμένης χρονιάς από το 0,7% του ΑΕΠ στο 0,2 % του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 0,5% του ΑΕΠ, οδηγεί σε μείωση κατά 900 εκατ. ευρώ της δημοσιονομικής βάσης πάνω στην οποία τρέχει ο Προϋπολογισμός του 2016. Μένει να φανεί ποιο θα είναι το ποσό που θα επηρεάσει το 2017.

2. Η απροθυμία από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να περικόψει δαπάνες. Σημειώνεται ότι από τα 400 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν ότι θα περικοπούν «τελικά δεν πήραμε τίποτα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

3. Η αδυναμία εξεύρεσης πόρων πέραν των 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της καθολικής εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που κοστίζει συνολικά 760 εκατ. ευρώ και προορίζεται για να στηρίξει μεταξύ άλλων και όσους έχασαν το ΕΚΑΣ. Τα 460 εκατ. ευρώ που λείπουν, κάπου πρέπει να βρεθούν. Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ πρότειναν τη μείωση του αφορολογήτου κάτω από τα 8.600 ευρώ, σενάριο που απέρριψε η κυβέρνηση.

4. Η τρόικα θεωρεί ότι η υπεραπόδοση των εσόδων ως το τέλος Σεπτεμβρίου είναι κατά ένα μέρος συγκυριακή και αυτό σημαίνει ότι δεν θα επαναληφθεί το 2017.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί ότι προτάσσει ότι υπάρχει ένα μαξιλάρι 140 εκατ. ευρώ από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2017 που έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό καθώς ο πήχης μπήκε λίγο πάνω από στο στόχο, στο 1,8% του ΑΕΠ αντί για 1,75%. Εκτιμά επίσης ότι το κονδύλι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα μπορούσε να στηριχθεί και από άλλο κωδικό που αφορά σε δαπάνες Υγείας και Πρόνοιας.

Επίσης υπερτονίζει ότι η πορεία των εσόδων είναι καλή. Δεν είναι τυχαίο ότι αμε΄σως μετά τις διαρροές για τους αστερίσκους των θεσμών χτες δημοσιοποίησε τα στοιχεία του προϋπολογισμού του εννεάμηνου. Εκεί τα έσοδα, λόγω ΕΝΦΙΑ, εμφανίζονται αυξημένα κατά 1,5 δισ. ευρώ έναντι του στόχου του τακτικού προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο.

Γιώργος Αλεξάκης