υπεγράφη-η-σύμβαση-για-τις-1-000-έξυπνες-στ-211360
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 30.06.2014 | 21:36

Υπεγράφη η σύμβαση για τις 1.000 έξυπνες στάσεις στην Αττική

Υπεγράφη η Σύμβαση Σύμπραξης ΣΔΙΤ για το έργο της Τηλεματικής σε λεωφορεία και τρόλεϊ μεταξύ του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Α.Ε και της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού: «Advanced Transport Telematics» που συνέστησε ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης «Ένωση Προσώπων Intrasoft International S.A. – Intrakat».

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση εξοπλισμού σε 1750 λεωφορεία και 250 τρόλεϊ για την παρακολούθηση του συγκοινωνιακού έργου σε πραγματικό χρόνο και την πληροφόρηση του επιβατικού κοινού για την εκτέλεση των δρομολογίων μέσω 1000 «έξυπνων» στάσεων. Παράλληλα θα λειτουργεί διαδραστικό σύστημα πληροφόρησης κοινού για το σύνολο των γραμμών και των δρομολογίων μέσω διαδικτύου.

H σύμβαση είναι δωδεκαετής, προβλέπει την κατασκευή και υλοποίηση του έργου εντός 18 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής και τη διαχείριση και λειτουργία του έργου για 10 χρόνια και 6 μήνες από τον ανάδοχο. Ο ανάδοχος θα αποπληρώνεται κατά την περίοδο λειτουργίας του έργου στη βάση λεπτομερούς μηχανισμού πληρωμών που θα ελέγχει συνεχώς την καλή λειτουργία του έργου. Μετά το πέρας των 12 ετών το σύστημα θα μεταβιβαστεί εξ ολοκλήρου στον ΟΑΣΑ.

Η υλοποίηση του έργου η οποία πραγματοποιείται μέσω διαδικασίας ΣΔΙΤ, συγχρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα Jessica, παράλληλα με ιδιωτικούς πόρους.

Σημειώνεται ότι τόσο το έργο της τηλεματικής όσο και το ηλεκτρονικό εισιτήριο αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη δημιουργία ενός πρότυπου συστήματος αστικών συγκοινωνιών, που θα συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας του επιβατικού κοινού και στην αναβάθμιση του επιπέδου συντονισμού και παραγωγικότητας του συγκοινωνιακού έργου.

Οφέλη έργου για τον ΟΑΣΑ και το επιβατικό κοινό

Βελτίωση του επιπέδου συντονισμού και παραγωγικότητας του Συστήματος Αστικών Συγκοινωνιών:

–        Εποπτεία των γραμμών και παρακολούθηση της επιχειρησιακής εκμετάλλευση του δικτύου σε πραγματικό χρόνο

–        Επικαιροποίηση και ανασχεδιασμός των δρομολογίων, βέλτιστη διαχείριση του στόλου οχημάτων, βελτίωση λειτουργικής διασύνδεσης γραμμών. Μάλιστα δειγματοληπτικά το σύστημα θα καταγράφει αριθμό επιβατών σε λεωφορεία προκειμένου να ανασχεδιάζονται τα δρομολόγια.

–        Βέλτιστη διαχείριση συμβάντων στο δίκτυο και αντιμετώπιση ειδικών γεγονότων

–        Βελτιστοποίηση διαχείρισης των λειτουργικών δαπανών των οργανισμών μέσω παρακολούθησης όλων των στοιχείων λειτουργίας, όπως δρομολόγια, βλάβες κ.α.

Για το επιβατικό κοινό σημαίνει:

-Βελτίωση της  καθημερινότητας των πολιτών-επιβατών με πληρέστερη, επίκαιρη και ακριβέστερη πληροφόρηση κατά την αναμονή στις στάσεις και εντός των οχημάτων

-Διευκόλυνση στην χρήση των αστικών συγκοινωνιών, μείωση του χρόνου αναμονής στις στάσεις και του συνολικού χρόνου των μετακινήσεων

Η ανάπτυξη ανταγωνιστικών υπηρεσιών των αστικών επιβατικών συγκοινωνιών θα επιφέρει:

-Περιορισμό στη χρήση των αυτοκινήτων – μείωση της κυκλοφοριακής κίνησης

-Μείωση της ατμοσφαιρικής, οπτικής και ακουστικής ρύπανσης