ιοβε-εεδε-αδεδυ-άμεσα-οι-διαθρωτικές-273304
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 29.11.2012 | 20:19

ΙΟΒΕ, ΕΕΔΕ, ΑΔΕΔΥ: Άμεσα οι διαθρωτικές αλλαγές με επένδυση στο προσωπικό

Την ανάγκη να εφαρμοστούν δραστικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση, προκειμένου να περιοριστεί η γραφειοκρατία και οι άσκοπες χρονοβόρες διαδικασίες και να εξασφαλιστεί, παράλληλα, η διαφάνεια και η αξιοκρατία, επισήμαναν οι ομιλητές σε σημερινή ημερίδα, με θέμα «Αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης (ΔΔ): Το Μάνατζμεντ μίας Μείζονος Αλλαγής». Την ημερίδα διοργάνωσαν ο Τομέας Μάνατζμεντ Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΤΟΜΔΔΑ) της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Στα προβλήματα, που αντιμετωπίζει σήμερα η δημόσια διοίκηση και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο προϊστάμενος της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παναγιώτης Καρκατσούλης, συνοψίζοντας τα στα εξής: Πολυνομία, γραφειοκρατικό βάρος, που εκτιμάται στο 6,8%, λεπτομερείς αρμοδιότητες σε χιλιάδες νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, η επιχειρησιακή λειτουργία των υπουργείων, οι πολλές και διάσπαρτες δομές στα υπουργεία, ο «υδροκεφαλισμός» του πολιτικού συστήματος, ο συντονισμός των δημοσίων πολιτικών, καθώς και η λειτουργία πολλών δημοσίων νομικών προσώπων. Όπως είπε, η μοναδική περίπτωση, που επιχειρήθηκε τυποποίηση των διαδικασιών είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

«Η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης πρέπει να αποτελέσει βασικό στοιχείο του Εθνικού Προγράμματος Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της χώρας», δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κωνσταντίνος Τσικρικάς. «Η ΑΔΕΔΥ θεωρεί πως η σημερινή συγκυρία απαιτεί μία δημόσια διοίκηση ανεξάρτητη, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, επένδυση στο ανθρώπινο δυνάμικό της, καλύτερη διαχείριση του προσωπικού και ενίσχυση του αισθήματος κοινωνικής ευθύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσικρικάς, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν τα ικανά στελέχη με την εφαρμογή κανόνων διαφάνειας, δικαιοσύνης, αξιοκρατίας, με διαδικασίες δια βίου εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, επανακατάρτισης και διασφάλισης των αναγκαίων συνθηκών εργασίας, που θα βελτιώνουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.

Σχολιάζοντας τα όσα αναφέρονται για υπερδιογκωμένο δημόσιο και υψηλό μισθολογικό κόστος, ο κ. Τσικρικάς ανέφερε ότι «με την απογραφή αποκαλύφθηκε ότι ο όγκος απασχόλησης στο Δημόσιο και το συνολικό μισθολογικό κόστος βρίσκονται στα κατώτερα επίπεδα των χωρών του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.». Τόνισε μάλιστα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ξεπερνούν τις 450.000 και σε ποσοστό επί του εργατικού δυναμικού της χώρας αποτελούν το 8%-9%, τη στιγμή που στις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται από 15%-17%.

Για την αποκατάσταση των παθογενειών της δημόσιας διοίκησης, ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Ηλιόπουλος, πρότεινε τα εξής: Τον πλήρη εκσυγχρονισμό με σύγχρονη τεχνολογία όλων των υπηρεσιών και σύνδεσή τους, πρόγραμμα για συνεχή επιμόρφωση των εργαζομένων, σύστημα αξιολόγησης υπηρεσιών, δομών, αποτελεσμάτων, στόχων και επίτευξή τους και του προσωπικού, που θα χρησιμοποιηθεί για τη στελέχωση της ιεραρχίας, με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, αξιοπρεπή μισθό στους εργαζόμενους, τήρηση της προβλεπόμενης νομοθεσίας και αυστηρές και άμεσες ποινές για τους επίορκους, εξάλειψη της γραφειοκρατίας και διαφάνεια.

Στις προϋποθέσεις, που πρέπει να υπάρξουν, για να γίνουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις και να έχουν αποτέλεσμα, αναφέρθηκε ο υπεύθυνος Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας του ΙΟΒΕ, Σταύρος Ιωαννίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να υπάρξει, μεταξύ άλλων, πολιτική βούληση και υπερκομματική διεύθυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, στρατηγικός σχεδιασμός, κεντρική ομάδα διοίκησης υπό τον πρωθυπουργό, απλοποίηση νομοθεσίας, υψηλού επιπέδου μονάδες σε κάθε υπουργείο υπεύθυνες για τη διυπουργική συνεργασία και συντονισμό, μόνιμο γενικό γραμματέα σε κάθε υπουργείο και υπηρεσία «μίας στάσης» για τις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα σημαντικό, όπως υπογράμμισε, είναι κάθε νομοσχέδιο να περιλαμβάνει σχέδιο εφαρμογής με ενδιάμεσους και μετρήσιμους στόχους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου Διάζωμα, Σταύρος Μπένος, δήλωσε ότι το κράτος πρέπει να ελέγχει τη ροή του ανθρώπινου δυναμικού, των διαδικασιών και τη ροή του χρήματος. Όπως ανέφερε, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό είναι να υπάρξει κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού, σε περιπτώσεις που χρειάζεται και διαρκής αξιολόγηση.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να πάψουμε να έχουμε την ακατάσχετη κριτική και να γίνει αυτοαξιολόγηση, για να κτίσουμε μία καινούργια Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ανέφερε ότι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα απέδειξε ότι μπορούν να γίνουν τεράστια βήματα προόδου, όταν δίνονται οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις.