γαλλικό-επενδυτικό-ενδιαφέρον-για-τη-192960
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 17.11.2014 | 18:57

Γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη νέα ιχθυαγορά στο Ρέντη

Ενδιαφέρον από γαλλικό επενδυτικό όμιλο έχει εκδηλωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη νέα ιχθυαγορά στον Ρέντη, στην πρώτη φάση προσφορών για το έργο κατασκευής και διαχείρισης της νέας ιχθυαγοράς που προχωράει με τη μέθοδο Συμφωνίας Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Το έργο ΣΔΙΤ αφορά στην ανέγερση της πρώτης ολοκληρωμένης κτιριακής εγκατάστασης ιχθυαγοράς περίπου 43 καταστημάτων 11.000 τμ στην Ελλάδα. Η σύμπραξη του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) με τον ιδιώτη φορέα θα έχει ως αντικείμενο τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση/διαχείριση της ιχθυαγοράς για 25 έτη.

Στον ΟΚΑΑ θεωρούν πως η υλοποίηση σαν έργο ΣΔΙΤ για την κατασκευή και λειτουργία με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια της Κεντρικής Ιχθυαγοράς, θα επιφέρει την ένταση του ανταγωνισμού μέσα από σύγχρονες συνθήκες άσκησης του χονδρεμπορίου, θα «μετακινηθούν» περισσότερα από 200 εκ ευρώ εμπορικά κεφάλαια κάτω από ένα ενιαίο διοικητικό σχήμα και θα επενδυθούν στην ιδιωτική οικονομία περίπου στα 13 εκ ευρώ μέσω των έργων υποδομής.

Στόχος της διοίκησης του ΟΚΑΑ αλλά και του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ο σχετικός διαγωνισμός να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του έτους, οπότε και θα έχει καθοριστεί ο ιδιωτικός φορέας που θα συμπράξει με το Δημόσιο για την υλοποίηση της επένδυσης.

Πρόκειται για τη δημιουργία της πρώτης ιχθυαγοράς χονδρικής στην Ελλάδα εντός της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΟΚΑΑ θα δημιουργηθεί στην Αθήνα η κεντρική ιχθυαγορά, δίπλα στην υφιστάμενη κρεαταγορά και λαχαναγορά, διαμορφώνοντας έτσι το πρώτο και μεγαλύτερο διατροφικό πάρκο στην Ελλάδα.

Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) Παναγιώτης Σταμπουλίδης «για πρώτη φορά οργανώνεται η ιχθυαγορά στην Ελλάδα και ξεχωρίζει η δημοπρατική διαδικασία από την εμπορική. Με την κίνηση αυτή δίνεται υπεραξία στην δουλειά του Έλληνα αλιέα και το εμπόριο εξορθολογίζεται».

Όμως η διοίκηση του ΟΚΑΑ, τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δομικών μεταρρυθμίσεων στην Κεντρική Αγορά Αθηνών και στις ιχθυόσκαλες ανά την ελληνική επικράτεια με στόχο την ένταση του ανταγωνισμού, τη διαφάνεια στις συναλλαγές και την προστασία των καταναλωτών.

Για το νέο του πρόσωπο που δείχνει ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, ο κ. Σταμπουλίδης παρέλαβε τo βραβείο Public Management από τους διοργανωτές του διήμερου διεθνούς συνεδρίου Disrupt Startup Scale UP, στην Αθήνα, που μεταδόθηκε ταυτόχρονα σε 126 χώρες.

Ο κ. Σταμπουλίδης και οι επικεφαλής τριών ακόμη δημοσίων οργανισμών (Αστικών Συγκοινωνιών, Εθνικού Συστήματος Υποδομών και Ποιότητας, Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου) βραβεύθηκαν για τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη δημοσίων επιχειρήσεων που κατάφεραν παρά τις αντιξοότητες και την οικονομική κρίση, να επαναφέρουν τους δημοσίους φορείες στην κερδοφορία , να ενισχύσουν τις υπηρεσίες τους προς όφελος των πολιτών και να αναπτύξουν τον εξαγωγικό τους χαρακτήρα.

“Η δημόσια περιουσία μπορεί και πρέπει να είναι αποδοτική. Μετά από τρία χρόνια σκληρής δουλειάς το Disrupt Startup Scale Up αναγνώρισε την προσπάθεια μας και ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές της πολύ σημαντικής διεθνούς ενδιαφέροντος εκδήλωσης” ανέφερε ο κ. Σταμπουλίδης παραλαμβάνοντας το βραβείο. Νωρίτερα στην ομιλία του αναφερόμενος στην πορεία του ΟΚΑΑ τόνισε μεταξύ άλλων πως “οι μεταρρυθμίσεις άρχισαν να αποδίδουν προς όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος. Ο ΟΚΑΑ αποτελεί παράδειγμα οργανισμού που αναδιοργανώθηκε εν λειτουργία επιτυγχάνοντας παραλλήλως να εδραιωθεί ως ηγέτης και καθοδηγτής των εξελίξεων στον κλάδο του χονδρεμπορίου τροφίμων”.