φοροδιαφυγή-έρχονται-ρυθμίσεις-για-α-87728
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 06.10.2016 | 10:14

Φοροδιαφυγή: Έρχονται ρυθμίσεις για αδήλωτες καταθέσεις, “βραχιολάκια” και δράσεις “αλά γερμανικά”

Προχωρημένες είναι οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για την ολοκλήρωση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές προβλέπεται ότι ο φορολογούμενος που θα προχωρήσει άμεσα σε οικειοθελή αποκάλυψη των χρημάτων του θα καταβάλλει το 50% κι θα νομιμοποιεί τα κεφάλαιά του χωρίς μάλιστα να μπαίνει στο «μάτι» της εφορείας ώστε να είναι στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» που προτάσσονται στους ελέγχους που διεξάγονται βάσει των νέων τεχνικών.

Η «ταρίφα» αυξάνεται στο 55% αν ο έλεγχος ξεκίνησε αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί και 60% αν ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Η σχετική ρύθμιση «ψήνεται» εδώ και καιρό ωστόσο με τις ενστάσεις των θεσμών έχει καθυστερήσει σημαντικά. Σημειώνεται ότι οι διατάξεις νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων δεν θα συνοδεύονται από υποχρέωση επαναπατρισμού, στο βαθμό όπου τα χρήματα βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είχε προτείνει σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση επιστροφής των χτημάτων στην Ελλάδα από τράπεζες του εξωτερικού, παροχή εκπτώσεων, όμως οι αντιδράσεις των δανειστών, που ζητούσαν φόρο έως και 120% του κεφαλαίου με αντάλλαγμα την απαλλαγή από ποινικές διώξεις, το είχε μπλοκάρει,

Κινήσεις με οδηγό τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία

Ωστόσο φαίνεται ότι στην τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο το σχετικό σχέδιο νόμου που θα ενταχθεί σε μια σειρά δράσεων της κυβέρνησης που θα έχουν στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Εκεί μάλιστα θα ενταχθούν και κινήσεις ακόμα και συλλήψεων σύμφωνα με πληροφορίες. Η σχετική απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση της Τρίτης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συλλεχθεί στοιχεία από τις λίστες περίπου 2000 πολίτες που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, ενώ υπάρχει προχωρημένη συνεργασία με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεσφαλίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του Γερμανικού τύπου το ΣΔΟΕ της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (ΒΡΒ) έβαλε στο στόχαστρο 57 τράπεζες στην Ελβετία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο και Αυστρία με την υποψία ότι υποβοηθούσαν πελάτες τους να εξαπατούν το γερμανικό δημόσιο και να φοροδιαφεύγουν.

Σε 10 περιπτώσεις έγινε συμφωνία μεταξύ των τραπεζών ή δικηγορικών γραφείων και του γερμανικού δημοσίου και το πρόστιμο που εισέπραξε το κράτος έφτασε τα 120εκ. , εκ των οποίων τα 37,5 πλήρωσε η BaslerKantonalbank (Βασιλείας). Το ενδιαφέρον είναι ότι έφτασαν στις τράπεζες κάνοντας ανάλυση παλιών υποθέσεων αυτοκαταγγελιών ιδιωτών.

Μάλιστα η ΒΡΒ έχει από το 2010 έως σήμερα μαζέψει 2,3 δις πρόστιμα από αυτοκαταγγελίες ιδιωτών και τραπεζών της Ελβετίας.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι Ελληνικές αρχές, που είναι σε ανοικτή γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών της ΒΡΒ κ. Μπόργιανς, κι έχουν προχωρήσει σε εντατικές διαπραγματεύσεις με την Ελβετία.

Συνεργασία με ΟΟΣΑ

Την ίδια ώρα η χώρα ξεκινάει μιαν στενή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Αναλυτικότερα οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς σε σχέση με τις διαδικασίες ελέγχου και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και η οργάνωση του συστήματος ανάκτησης και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (asset recovery) θα είναι οι δύο τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η πρώτη φάση του προγράμματος παροχής τεχνικής βοήθειας από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, με τίτλο: «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Ο.Ο.Σ.Α.», παρουσία της Επικεφαλής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ, κας Γκαμπριέλα Ράμος.

Στην ομιλία του στην ημερίδα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ιωάννης Δραγασάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Επενδύουμε σε μια πολιτική που κατανοεί τη διαφθορά ως σύμπτωμα βαθύτερων κοινωνικών πολιτικών και πολιτισμικών παραγόντων και αιτιών και θέτει ως στόχο το ξερίζωμά τους. Με αυτή την έννοια, μιλάμε για μια διαδικασία που πρέπει να είναι διαρκής».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επεσήμανε ότι: «κάθε μέρα και κάθε βήμα μας εμπλουτίζει, ισχυροποιεί και καθιστά πλέον αποτελεσματικό το οπλοστάσιο κατά της διαφθοράς. Γι΄ αυτό άλλωστε αυξάνονται και πληθύνονται τον τελευταίο καιρό οι χαλκευμένες ειδήσεις, οι άναρθρες κραυγές, οι θεατρινισμοί, η υποκρισία και το θράσος των εκπροσώπων της διαπλοκής. Όλοι μας καταλαβαίνουμε και πολύ εύκολα το γιατί».

«Η διαφθορά αποτελεί τον καρκίνο των εθνών μας: αποδυναμώνει τις οικονομίες μας, αρρωσταίνει τις κοινωνίες μας και παραλύει τις κυβερνήσεις μας, διαβρώνοντας το πιο σημαντικό συστατικό στις κοινωνικές μας συμβάσεις: την εμπιστοσύνη» σημείωσε από την πλευρά της η κα Ράμος και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα έχει δεσμευτεί για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης εξ αρχής με τη δημιουργία μιας Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της διαφθοράς και την υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ».

Ο κ. Ντάνιελ Ντότο, Συντονιστής Ελληνικού Προγράμματος, Προϊστάμενος της Μονάδας Διακυβέρνησης και Δημόσιας Διοίκησης της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Structural Reform Support Service «S.R.S.S.») στην ομιλία του τόνισε ότι «αυτό που η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο είναι να εξυγιάνει το θεσμικό της πλαίσιο για διαρκή ανάπτυξη και κυρίως για δίκαιη και σταθερή ανάπτυξη στους ανθρωπιστικούς τομείς (κυρίως υγεία και εκπαίδευση)», σημειώνοντας ότι «το πάθος μας για την Ελλάδα μας έφερε εδώ σήμερα για να ξεκινήσουμε μαζί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο να σας βοηθήσουμε προκειμένου η χώρα να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της καταπολέμησης της διαφθοράς».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε ότι «το Υπουργείο Οικονομικών, όπως και σε άλλες χώρες, αποτελεί χώρο στον οποίο δυστυχώς παρατηρούνται συχνά φαινόμενα διαφθοράς από τα χαμηλά έως και τα υψηλά επίπεδα στελεχιακού δυναμικού. Πολιτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η πάταξη αυτών των φαινομένων μέσω της θέσπισης κατάλληλων δικλείδων ασφαλείας και επανελέγχων αλλά και μέσω της δημιουργίας κλίματος και περιρρέουσας ατμόσφαιρας που θα απομονώνει και θα περιθωριοποιεί τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Το τέλος στην ασυδοσία και την παροχή «ασυλίας που είχαν οι παρανομούντες, από μιζαδόρους και κλέφτες του δημοσίου χρήματος μέχρι τους φοροφυγάδες, κάποιοι από τους οποίους κατηγορούνται ότι ήταν και χρηματοδότες κομμάτων ή πολιτικών προσώπων», προανήγγειλε από την πλευρά του Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Τέρενς Κουίκ.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού κ. Δημήτρης Παπαγιαννάκος υπογράμμισε ότι «η διαφθορά δεν είναι φαινόμενο που εμφανίζεται μόνο στην Ελλάδα. Εμφανίζεται και σε πολλές άλλες χώρες κι έχει αξιοσημείωτες διακρατικές πτυχές. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο χρειάζεται να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

«Η μάχη κατά της διαφθοράς είναι μία δυναμική και εξελίξιμη διαδικασία», τόνισε από την πλευρά του Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργος Πιτσιλής, προσθέτοντας ότι «μόνο με συνεχείς παρεμβάσεις που μειώνουν τη γραφειοκρατία και καθιστούν πιο ευέλικτη τη λειτουργία και ταυτόχρονα την εποπτεία του κρατικού μηχανισμού, θα μπορέσουμε να φτάσουμε στα επίπεδα περιορισμού της διαφθοράς που επιθυμούμε».

Τις εργασίες της Ημερίδας έκλεισε ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κ. Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος επεσήμανε ότι: «από την πρώτη μέρα σύστασης αυτής της Γραμματείας, δόθηκε απόλυτη προτεραιότητα σε συνεργασία με το σύνολο των διεθνών οργανισμών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το σκοπό μας. Από την πρώτη μέρα προσπαθήσαμε να είμαστε παρόντες σε κάθε ευρωπαϊκό φόρουμ που υπήρχε, σε κάθε οργανισμό να ακουστεί η φωνή μας και να πάρουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε από κάθε διεθνή οργανισμό» και πρόσθεσε ότι «σε τέτοιες περιόδους ο σχεδιασμός, η αποφασιστικότητα και η υλοποίηση τέτοιου είδους δράσεων είναι κομβικής σημασίας για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στους θεσμούς της πολιτείας και απόδειξη, ότι οι υποσχέσεις γίνονται πράξεις».

Γιώργος Αλεξάκης