ΕΞ.Υ.Π.Π: Ασφαλείς εργασίες συντήρησης με οφέλη για τις επιχειρήσεις

Με ιδιαίτερη επιτυχία και εντυπωσιακή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της «ΕΞ.Υ.Π.Π. ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο «THE MET HOTEL».

Η ΕΞ.Υ.Π.Π. (Εξωτερική Υπηρεσία Προστασίας & Πρόληψης) ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, αποτελεί μία από τις δραστηριότητες της «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ  – Σύμβουλοι Μηχανικοί» και εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας της εργασίας, όπως υπηρεσίες Τεχνικού Ασφαλείας, Συντονιστή Ασφάλειας και Υγείας Έργων, Γιατρού Εργασίας, Μελέτες Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου, εκπόνηση ΣΑΥ-ΦΑΥ κ.α.. 

Στόχοι της ημερίδας όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΞ.Υ.Π.Π. ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ κ. Δημήτρης Σαμαράς, ήταν αφενός η ανάδειξη της σημασίας και των δράσεων της Εκστρατείας 2010-2011 του  Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία που έχει ως θέμα τις Ασφαλείς Εργασίες Συντήρησης, καθώς μάλιστα στην πόλη μας δεν έχει γίνει καμία ανάλογη εκδήλωση τα δύο αυτά χρόνια, και αφετέρου η ευαισθητοποίηση των εμπλεκομένων και εν προκειμένω των επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων, των επιστημόνων που ασχολούνται με τα θέματα αυτά και βεβαίως των εργαζομένων.

Στην ημερίδα ομιλητές ήταν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του ΕΛΙΝΥΑΕ, εξειδικευμένοι επιστήμονες και μηχανικοί μεγάλων βιομηχανιών.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας η σωστή προληπτική συντήρηση επιτυγχάνει αποδοτικότερη εκμετάλλευση του εξοπλισμού και των κτιριακών εγκαταστάσεων και αυξάνει την διάρκεια του κύκλου ζωής τους, εκτιμάται δε ότι μπορεί να μειώσει το συνολικό κόστος συντήρησης έως και 30%, την στιγμή που οι δαπάνες συντήρησης φτάνουν να αποτελούν το 20-40% των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων. Μάλιστα αυτή η εξοικονόμηση λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, εάν αναλογιστεί κανείς ότι πάνω από το 90% της συντήρησης στην Ελλάδα είναι κατασταλτική και όχι προληπτική.

Η συντήρηση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «παραγωγικός χρόνος» και όχι ως η εύκολη λύση στην αναζήτηση τρόπων για περικοπή δαπανών. Ιδιαίτερα στις συνθήκες κρίσης που βιώνουμε όπου οι επενδύσεις για την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων και την αγορά νέου εξοπλισμού έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία η διατήρηση του υφιστάμενου εξοπλισμού σε υψηλό επίπεδο απόδοσης.

Επίσης αναφέρθηκε ότι οι εργασίες συντήρησης έχουν αυξημένο δείκτη επικινδυνότητας, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ατυχημάτων της EUROSTAT προκύπτει ότι το 15-20% περίπου του συνόλου των εργατικών ατυχημάτων και το 10-15% περίπου των θανατηφόρων ατυχημάτων σχετίζονται με τις εργασίες αυτές. Συνεπώς έχει πολύ μεγάλη σημασία ο περιορισμός των ατυχημάτων και των προβλημάτων υγείας των εργαζομένων που έχουν τεράστιο κοινωνικό κόστος και καλύπτουν μεγάλο μέρος των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων.  Η βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας είναι βέβαιο ότι ωφελεί και οικονομικά τις επιχειρήσεις καθώς ένας εργαζόμενος που λειτουργεί σε ασφαλές περιβάλλον είναι πιο αποδοτικός και η αύξηση της απόδοσης είναι ή άλλη όψη του νομίσματος στην προσπάθεια μείωσης των δαπανών.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων κ. Σπύρος Βούγιας,  ο Περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Διευθυντής του ΚΕΠΕΚ Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαραγκός, ο Πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ κ. Δραπανιώτης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Πέντζος, ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Βλαχογιάννης, ο Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Διαμαντίδης,  ο Γραμματέας Υγιεινής & Ασφάλειας της ΓΣΕΕ  κ. Κολλάς και η ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικών Ασφαλείας Ελλάδας κ. Αδαμάκης.

Παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές κκ Θ. Καράογλου, Θ. Ρομπόπουλος, Στ. Καλαφάτης,  Γ. Αρβανιτίδης και Σ. Αναστασιάδης και πλήθος κόσμου, επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, μηχανικοί, γιατροί, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων και αρμοδίων υπηρεσιών.

Μεγάλοι Χορηγοί της ημερίδας ήταν η βιομηχανία δομικών υλικών ISOMAT και η εταιρία εγκατάστασης & συντήρησης ανελκυστήρων THYSSENKRUPP Ανελκυστήρες Ελλάς ΑΕ.

Χορηγοί ήταν η βιομηχανία κατασκευής ανελκυστήρων KLEEMANN HELLAS, η εταιρία γεωπεριβαλλοντικών μελετών & έργων INTERGEO, η εταιρία εμπορίας μηχανολογικού εξοπλισμού ΕΜΜ. Δ. ΚΟΥΜΑΚΗΣ ΑΕ και η εταιρία ειδών ατομικής προστασίθας SΤOP A.E. και Χορηγοί Επικοινωνίας η εφημερίδα Αγγελιοφόρος και το agelioforos.gr

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ