eurogroup-νεύμα-για-τη-δόση-και-ορίζοντα-για-χρ-179422
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 12.03.2018 | 09:54

Eurogroup: Νεύμα για τη δόση και ορίζοντα για χρέος και έξοδο αναζητεί η Αθήνα

Μέσα σε ένα κλίμα έντονης αβεβαιότητας στο διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό με την Τουρκία να εξελίσσεται σε βασικό πρόβλημα για την ΕΕ, συνέρχεται το απόγευμα της Δευτέρας το Eurogroup για να εξετάσει την πορεία του Ελληνικού προγράμματος μετά και την τελευταία αποστολή των θεσμών το τέλος Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα που βρίσκεται στη προμετωπίδα της όλη γεωπολιτικής δίνης κι έχει σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό παιχνίδι της Αν. Μεσογείου αναμένει από τους εταίρους της ένα θετικό νεύμα σε σχέση με την πορεία του προγράμματός της, ώστε τουλάχιστον να κρατήσει χαμηλά ένα από τα μέτωπά της.

Στο επίκεντρο, έτσι, της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί η πορεία του προγράμματος, ωστόσο τα «καυτά» ζητήματα του χρέους και της μεταμνημονιακής εποπτείας φαίνεται να παραπέμπονται για μετά. Βέβαια συζητήσεις στο παρασκήνιο είναι σε πλήρη εξέλιξη, κυρίως μέσα από τους διαύλους του ΔΝΤ που επιμένει στη γνωστή θέση στο χρέος περί γενναίας παρέμβασης. Αλλά η απουσία κυβέρνησης στο Βερολίνο παγώνει τις διαδικασίες παραπέμποντας το όλο ζήτημα μαζί με όλες τις εκκρεμότητες του προγράμματος για το «παζάρι» της τέταρτης αξιολόγησης. Ωστόσο στο παρασκήνιο η γαλλική πρόταση για το χρέος έχει τεθεί.

Στη σημερινή συνεδρίαση πάντως αναμένεται να εκφραστεί ένας καλός λόγος για την πορεία των δύο προαπαιτούμενων που εκκρεμούν από τη γ’ αξιολόγηση, τους πλειστηριασμούς και το Ελληνικό, κάτι που έχει απόλυτη ανάγκη η Αθήνα μέσα στο κλίμα των ημερών. Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες στις 2 Μαρτίου το EuroWorking Group πιστοποίησε την πρόοδο στο μέτωπο των δύο τελευταίων προαπαιτούμενων, κι έχει παραπέμψει στη διοίκηση του ESM το θέμα της εκταμίευσης της δόσης. Από το ESM σειρά παίρνουν τα κοινοβούλια που μέχρι το Μάιο αναμένεται να έχουν καταλήξει επ’ αυτού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 88 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, κυρίως στην εφαρμογή κι όχι τη νομοθέτηση, που όμως, θα παραπεμφθούν στην τέταρτη αξιολόγηση ως «ουρές» της τρίτης. Π.χ. αλλαγές των αντικειμενικών αξιών, οι αλλαγές στο δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις κτλ.

Εν τω μεταξύ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και σήμερα αναμένεται στο περιθώριο να θέσει επί τάπητος τις γνωστές θέσει για την έξοδο από το μνημόνιο. Χτες σε συνέντευξή του έθεσε το στίγμα μιλώντας στη Real News.

«Οι παράμετροι της εξόδου μας προσδιορίστηκαν στην απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017. Εκεί αποφασίστηκε η δημιουργία του αποθέματος [buffer] -το οποίο θα χτιστεί τόσο με εκταμιεύσεις από τον ESM όσο και από τις εξόδους μας στις αγορές- για να βοηθήσει την Ελλάδα μετά από τον Αύγουστο του 2018. Και σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Eurogroup το φθινόπωρο του 2014, στην δική μας περίπτωση δεν υπάρχει καμία αναφορά σε προληπτική γραμμή πίστωσης. Για τον απλούστατο λόγο ότι η μία στρατηγική υποκαθιστά την άλλη, δεν την συμπληρώνει.»

Γιώργος Αλεξάκης