έρευνα-αλλάξτε-άμεσα-το-τηλεοπτικό-τ-93036
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 10.09.2016 | 13:07

Έρευνα: «Αλλάξτε άμεσα το τηλεοπτικό τοπίο», λένε 7 στους 10 πολίτες

Οι πολίτες φαίνεται να επιθυμούν την άμεση αλλαγή του τηλεοπτικού τοπίου, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά και το τέλος της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών. Σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της έρευνας της Bridging Europe για την «Εφημερίδα των Συντακτών» επτά στους δέκα ερωτηθέντες αποδίδουν την απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων να γίνει ο διαγωνισμός στη βούλησή τους να συντηρούν το τρίγωνο της διαπλοκής «κανάλια-τράπεζες-πολιτικοί», ενώ το 86% χαρακτηρίζει πέραν των προσδοκιών το τίμημα που συγκεντρώθηκε για τα δημόσια ταμεία.

Στο ερώτημα εάν συμφωνούν με τη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών που επέλεξε η κυβέρνηση, το 53% απαντά θετικά, το 26% αρνητικά και το 21% λέει «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ». Ως προς το συνολικό τίμημα που θα καταβάλουν οι καναλάρχες, το 86% δηλώνει ότι είναι «πολύ παραπάνω απ’ όσα υπολόγιζα», το 10% «περίπου όσα υπολόγιζα» και το 4% «λιγότερα απ’ όσα υπολόγιζα».

Επιπλέον, οι ερωτηθέντες δηλώνουν πως τάσσονται με τη θέση της κυβέρνησης σε ό, τι αφορά στο αδιάβλητο της διαδικασίας που απέφερε 246 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία σε ποσοστό 51%, ενώ το 29% κρίνει πως έμοιαζε με μια διαδικασία τζόγου όπως κατήγγειλε κατ’ επανάληψη η Νέα Δημοκρατία. Το 20% των ερωτηθέντων δεν θέλησε να πάρει θέση στην εν λόγω ερώτηση.

Πάντως, οι πολίτες μοιάζουν να πιστεύουν πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού πως τα έσοδα από τη δημοπρασία θα διατεθούν προς όφελος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων είναι επικοινωνιακό τρικ (60%), ενώ μόλις 4% μιλούν για κοινωνική δίκαιη λύση. Στο ίδιο επικριτικό πνεύμα προς τους πολιτικούς, οι ερωτηθέντες απαντούν πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις προτιμούσαν να συντηρούν το τρίγωνο της διαπλοκής “κανάλια-τράπεζες-πολιτικοί” σε ποσοστό 75%, από το να θέσουν όρους και να διεξάγουν διαγωνισμό για τις άδειες.

Το 65% των ερωτηθέντων της έρευνας αναμένει άμεση αλλαγή του τηλεοπτικού τοπίου, μετά και την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, ενώ ένα 30% πιστεύει πως θα ήταν προτιμότερο να τελεσιδικήσουν οι προσφυγές.

*Η έρευνα έγινε για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών από την εταιρία Bridging Europe, από τις 7 ως τις 9 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1130 ατόμων από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και τη χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.