ελληνικό-νέο-μπλόκο-για-την-επένδυσ-5102
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 04.10.2017 | 19:22

Ελληνικό: Νέο «μπλόκο» για την επένδυση από προσφυγή στο ΣτΕ

Νέα εμπόδια μπαίνουν για την επένδυση στο Ελληνικό. Μια ακόμα προσφυγή κατά της επένδυσης του Ελληνικού και των αποφάσεων που την αφορούν συζητήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Επικρατείας. Πρόκειται για προσφυγή 10 κατοίκων κατά της απόφασης  της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με την οποία δεν χαρακτηρίζονται   διατηρητέα νεώτερα μνημεία και συγκεκριμένα κτήρια στην περιοχή του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού. Η προσφυγή συζητήθηκε στο  Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον ( αντιπρόεδρο του Ανωτάτου δικαστηρίου) Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου. Αιτούντες είναι 10 κάτοικοι της περιοχής και μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

Ειδικότερα, στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου συζητήθηκε σήμερα η αίτηση 10 κατοίκων των Δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, οι οποίοι είναι μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού. Μεταξύ αυτών των μελών είναι η ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ελένη Πορτάλιου, η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το αρχικό κτήριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού, τον παλαιό Πύργο Ελέγχου και το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας συγκρότημα πέντε κτηρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων που είναι των αρχών της δεκαετίας του 1930.

Οι κάτοικοι ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με την οποία δεν χαρακτηρίζονται διατηρητέα νεώτερα μνημεία συγκεκριμένα κτήρια στην περιοχή του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού.

Επίσης, οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι η επίμαχη απόφαση ήταν πλημμελής και εσφαλμένη τονίζοντας τη σπουδαιότητα των συγκεκριμένων κτηρίων στη συλλογική κοινωνική μνήμη τόσο για τους χρήστες του παλιού αεροδρομίου όσο και για τις μαθήτριες του Κολεγίου.

Ακόμη, επισήμαναν ότι παραβιάζεται πολλαπλά η νομοθεσία για τα διατηρητέα νεώτερα κτήρια και τις αρχαιότητες (νόμος 3028/2002), ενώ τόνισαν ότι είναι πλημμελής και εσφαλμένης αιτιολογία της επίμαχης υπουργικής με την οποία δεν χαρακτηρίζονται τα εν λόγω κτήρια ως διατηρητέα.

Από την άλλη πλευρά τους οι συνήγοροι της LAMDA DEVELOPMENT, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν είναι τόσο σημαντικές ώστε να δικαιολογούν το χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέα κτήρια.