ekt-αυξήθηκαν-τα-πλαστά-χαρτονομίσματα-411945
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 27.01.2018 | 14:41

EKT: Αυξήθηκαν τα πλαστά χαρτονομίσματα το 2017

Μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό των πλαστών χαρτονομισμάτων που αποσύρθηκε από την κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Περίπου 363.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2017, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση κατά 9,7% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2017 και κατά 2,8% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ αναφέρει: «Η πιθανότητα να λάβετε πλαστό τραπεζογραμμάτιο είναι πολύ μικρή. Ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία, ο οποίος, μετά την εισαγωγή των τραπεζογραμματίων ευρώ, αυξάνεται σταθερά, με ρυθμό ταχύτερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ», σημειώνει η ΕΚΤ. Το 2017, για παράδειγμα, ο αριθμός και η αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία αυξήθηκαν κατά περίπου 5,9% και 4,0%, αντίστοιχα.

ήμερα βρίσκονται σε κυκλοφορία περισσότερα από 21 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια ευρώ με συνολική αξία που υπερβαίνει το 1,1 τρισεκατομμύριο.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017:

• Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Οι δυο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί σε περίπου 85% των πλαστών τραπεζογραμματίων.

• Η πλειονότητα των πλαστών τραπεζογραμματίων (97,8%) εντοπίστηκαν σε χώρες της ζώνης του ευρώ. Περίπου 1,7% εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και 0,5% εντοπίστηκαν σε άλλα μέρη του κόσμου.

Καθήκον του Ευρωσυστήματος – δηλαδή της ΕΚΤ και των 19 εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης – είναι να διαφυλάσσει την ακεραιότητα των τραπεζογραμματίων ευρώ και να εξακολουθεί να βελτιώνει τις τεχνικές παραγωγής τραπεζογραμματίων, αναφέρει η ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι «τα τραπεζογραμμάτια ευρώ της δεύτερης σειράς – της σειράς «Ευρώπη» – είναι ακόμη πιο ασφαλή και συμβάλλουν στη διατήρηση της εμπιστοσύνης του κοινού στο νόμισμα».