έκλεισε-η-συμφωνία-δεπα-με-shell-για-το-49-στη-87348
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 19.06.2018 | 12:00

Έκλεισε η συμφωνία ΔΕΠΑ με Shell για το 49% στην ΕΠΑ Αττικής

Επειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις έκλεισε, τελικά, χθες η συμφωνία εξαγοράς από τη ΔΕΠΑ του 49% που κατέχει η Shell στην ΕΠΑ Αττικής. Από την περασμένη εβδομάδα οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε συνεχή ανταλλαγή μηνυμάτων πάνω στο επίμαχο θέμα των εγγυήσεων, με την πλευρά της Shell να εμφανίζεται ανυποχώρητη στη θέση της μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, στάση που κόντεψε να τινάξει το ντιλ στον αέρα.

Οι διαπραγματεύσεις πήραν θετική τροπή από την επομένη, όταν η πολυεθνική αντιλήφθηκε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η συμφωνία χωρίς να παρέχει και η ίδια εγγυήσεις έναντι της ΔΕΠΑ σε περίπτωση που το SPV μέσω του οποίου συμμετέχει στην ΕΠΑ Αττικής πτωχεύσει ή δεν τηρήσει τη συμφωνία.

Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο με ανταλλαγή μηνυμάτων για τις τελικές διατυπώσεις των όρων της συμφωνίας. Ως προς το θέμα των εγγυήσεων, η Shell αποδέχτηκε το αίτημα της ΔΕΠΑ να αναλάβει η ίδια εγγυήτρια έναντι του SPV για οποιαδήποτε εκκρεμότητα προκύψει στο μέλλον σε σχέση με υποχρεώσεις της ΕΠΑ Αττικής, όπως και σε περίπτωση παραβίασης των όρων της συμφωνίας ή πτώχευσης. Η ΔΕΠΑ θα έχει δικαίωμα να στραφεί κατά της Shell αφού προηγουμένως στραφεί δικαστικά κατά του SPV και για διάστημα τουλάχιστον μίας δεκαετίας μετά.

Ο όρος αυτός κρίθηκε από τους ανεξάρτητους νομικούς συμβούλους της ΔΕΠΑ (Νομικά γραφεία Λαμπαδάριου και Κουταλίδη) ότι καλύπτει πλήρως τη ΔΕΠΑ και έτσι δόθηκε το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η ανταλλαγή των τελικών κειμένων της συμφωνίας έγινε χθες αργά το βράδυ, ενώ στο μεταξύ ορίστηκε για σήμερα η σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας για την έγκρισή της και την παραπομπή της στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Το τίμημα εξαγοράς του 49% της ΕΠΑ Αττικής και της ΕΔΑ Αττικής από τη Shell είχε οριστεί από πολλούς μήνες νωρίτερα στα 150 εκατ. ευρώ και δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί και από τα διοικητικά συμβούλια του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ, ενώ η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που θα συγκληθεί θα εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της ΔΕΠΑ για την υπογραφή της συμφωνίας. Αμέσως μετά την υπογραφή της από τις διοικήσεις των ΔΕΠΑ και της Shell θα τεθεί προς έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στη συνέχεια θα περάσει από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DGcomp). Η ολοκλήρωση της συμφωνίας ΔΕΠΑ – Shell αποτελεί προαπαιτούμενο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο «ντιλ» ΔΕΠΑ -Shell έχουν εκφραστεί ήδη αντιδράσεις από πλευράς της αγοράς και συγκεκριμένα από την Motor Oil, που κατέθεσε τις ενστάσεις της με τη μορφή υπομνήματος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το κλείσιμο της συμφωνίας ΔΕΠΑ – Shell ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, καθώς η συνολική εταιρική αναδιάρθρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου έχει τεθεί από τους θεσμούς ως προαπαιτούμενο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ήδη υπογραφεί η συμφωνία για τη μεταβίβαση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας από τη ΔΕΠΑ στην ΕΝΙ.

Η ΔΕΠΑ μετά και την έγκριση των δύο συμφωνιών από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και την DGcomp αποσύρεται από τη λιανική αγορά φυσικού αερίου στη γεωγραφική περιφέρεια Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, ενώ θα ελέγχει το 100% της λιανικής αγοράς στη γεωγραφική περιφέρεια της Αττικής.

Πηγή: «Καθημερινή» – Ρεπορτάζ: Χρύσα Λιάγγου