αξιολόγηση-ξεκινά-το-παζάρι-με-τους-θε-322889
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 08.05.2018 | 09:44

Αξιολόγηση: Ξεκινά το παζάρι με τους θεσμούς και του ισχυρούς της ΕΕ

Την ερχόμενη Τρίτη 15 Μάη αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το κλιμάκιο των επικεφαλής των θεσμών ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την τελευταία αξιολόγηση με στόχο την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ( staff level agreement) στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει ότι η παρουσία των επικεφαλής θα είναι για λίγες μέρες ώστε την Κυριακή 20 Μάη να αναχωρήσουν εκτός, βέβαια, αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Οι θεσμοί αναμένεται να βάλουν στο μικροσκόπιο τα προαπαιτούμενα και όσα εκκρεμούν. Ήδη τις τελευταίες μέρες άλλες 10 υποχρεώσεις της χώρας έχουν πάρει το δρόμο της υλοποίησης ενώ όσα δεν είναι εφικτό να γίνουν, εκτιμάται ότι θα πάνε για το λεγόμενο μεταμνημονιακό πρόγραμμα εποπτείας.

Το θέμα του χρέους, οι ιδιωτικοποιήσεις, το μοίρασμα της πίτας των κρατικών δαπανών στους μεγάλους παίκτες της ΕΕ (επιχειρήσεις από Γερμανία και Γαλλία), αλλά και η στάση του ΔΝΤ αναμένεται να είναι σημεία κλειδιά στην αξιολόγηση. Αυτά αναμένεται να κρίνουν την έκβαση αλλά και το αν θα υπάρξει γρήγορη ολοκλήρωση, όπως βέβαια και η προθυμία της Αθήνας να εκπληρώσει υποσχέσεις χωρίς “πολιτικές καντρίλιες” όπως αναφέρεται από τεχνικούς γνώστες της διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται ότι το Eurogroup στο Λουξεμβούργο την 21η Ιουνίου είναι η ημερομηνία κλειδί, που προτάσσεται από την Επιτροπή  για συμφωνία πακέτο( χρέος, μεταμνημονιακό πλαίσιο, 4η αξιολόγηση).

Πάντως η Γερμανία ήδη βρίσκεται σε φάση εκκίνησης ώστε να διαδραματίσει τον κεντρικό ρόλο που επιθυμεί κατοχυρώνοντας και για την μετά το μνημόνιο εποχή τη θέση της στην γεωπολιτική σκακιέρα της Αν. Μεσογείου μέσω της Ελλάδας. Ήδη έστειλε μηνύματα με την ιστορία των φρεγατών Fremm αλλά και με την υπόμνηση ότι δεν επιθυμεί αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους χωρίς παράλληλο οδικό χάρτη δεσμεύσεων. Αντίθετα μέσα από μια διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας επιδιώκει να έχει λόγο στις εξελίξεις μέσω του ESM. Το τι θα δώσει το Βερολίνο ώστε να «κλειδώσει» το ρόλο του μένει να φανεί. Αυτή η «προσφορά» πάντως ίσως κρίνει και τις πολιτικές εξελίξεις. Δηλαδή αν θα επιμείνει για σκληρές μεταρρυθμίσεις, αφορολόγητο κτλ χωρίς αντίμετρα ή αν θα δώσει κάτι στην Αθήνα για να πάρει την πολυπόθητη ισχυρή σύνδεση εν όψει και εξελίξεων στο μέτωπο των ενεργειακών ανακαλύψεων στην Αν. Μεσόγειο.

Γιώργος Αλεξάκης