ανασφάλιστα-οχήματα-πότε-λήγει-η-προθ-217846
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 18.03.2018 | 12:22

Ανασφάλιστα οχήματα: Πότε λήγει η προθεσμία -Τι πρόστιμα έρχονται

Μέχρι τις 23 Μαρτίου έχουν ευκαιρία χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων για να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους ή να διορθώσουν οι ίδιοι λάθη που εμφανίζουν ως ανασφάλιστα αφου ξκινάει άμεσα, από το υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ο έλεγχος για όσους από τους ιδιοκτήτες τους, δεν εχουν προστρέξει να το κάνουν

Όσοι έχουν στην κατοχή τους ανασφάλιστα οχήματα από τιις 23 Μαρτίου και μετά κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 100 έως 250 ευρώ, με αφαίρεση διπλώματος οδήγησης και άδειας.

Από τις 24 Μαρτίου και μετά αρχίζει να τρέχει ο χρόνος που η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ξεκινήσει ένα νέο γύρο διασταυρώσεων προκειμένου να εντοπίσει τα οχήματα που κυκλοφορούν ανασφάλιστα στους ελληνικούς δρόμους.κυκλοφορίας, αλλά και με ποινικές κυρώσεις.

Το ύψος του χρηματικού προστίμου έχει καθοριστεί σε 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κυβικά εκατοστά, 150 ευρώ για δίκυκλα από 251 κυβικά και άνω, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 κυβικά και άνω.

Το ύψος του προστίμου θα υπολογίζεται με βάση το είδος και τον κυβισμό του οχήματός τους. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τον Ιούνιο του 2017, οπότε και διενεργήθηκε η πρώτη διασταύρωση, οι ασφαλίσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 510.000 σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αγγίζοντας, για πρώτη φορά, το ιστορικό μέγεθος των 6,26 εκατ. ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα.

Ο κάτοχος του ανασφάλιστου οχήματος αντιμετωπίζει διοικητικές κυρώσεις όπως: αφαίρεση πινακίδων, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, χρηματικό πρόστιμο και επιπλέον αντιμετωπίζει και ποινικές κυρώσεις.

Στο διαδίκτυο υπάρχει ειδική εφαρμογή του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων που δίνει στους επισκέπτες της την δυνατότητα να ελέγξουν αν το όχημά τους είναι ασφαλισμένο. Η βάση δεδομένων της εφαρμογής είναι και η ίδια που χρησιμοποιεί η ΑΑΔΕ, οπότε αν δεν εμφανίζονται εκεί, πιθανότατα θα ακολουθήσουν πρόστιμα. (δείτε εδώ)

Υποχρέωση ασφάλισης έχουν όλα τα οχήματα με εξαίρεση μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ακινησία. Για να θεωρηθεί ότι το όχημα είναι ακίνητο θα πρέπει να έχει υποβληθεί δήλωση ακινησίας στην αρμόδια ΔΟΥ μαζί με την άδεια κυκλοφορία και τις πινακίδες του οχήματος. Σε αντίθετη περίπτωση, κάθε όχημα πρέπει να είναι ασφαλισμένο με την υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι όποια δήλωση ακινησίας γίνει μετά την διασταύρωση των στοιχείων από την ΑΑΔΕ δεν απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου.

Η μετακόμιση ή η μετακίνηση κάποιου στο εξωτερικό δεν τον απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κατοχή ενός οχήματος, άρα και από την υποχρέωση της ασφάλισης. Και εδώ χρειάζεται να γίνει δήλωση ακινησίας από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη ή κάποιον άλλον που έχει εξουσιοδοτήσει.

Αν ο ιδιοκτήτης του οχήματος έχει αποβιώσει και βρίσκεται σε κυκλοφορία τότε οι κληρονόμοι πρέπει να το έχουν ασφαλισμένο. Αν δεν κάνουν αποδεκτή την κληρονομία θα πρέπει το όχημα να τεθεί σε φορολογική ακινησία με την προσκόμιση στοιχείων κυκλοφορίας του στην ΔΟΥ του θανόντα.

Όσοι λάβουν ειδοποιητήριο για όχημα που έχουν πουλήσει σημαίνει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πάτε στην τροχαία και να μπει το όχημα σε αναγκαστική ακινησία λόγω ανολοκλήρωτης μεταβίβασης. Σημειώνεται πως το όχημα μπαίνει σε ακινησία από ημερομηνία που το γεγονός δηλώνεται στην Τροχαία και όχι από την ημερομηνία που, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο πωλητής, διενεργήθηκε η πώληση του οχήματος. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα οχήματα που εμφανίζονται στο όνομα σας από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στην κατηγορία των Τελών Κυκλοφορίας.