83-προαπαιτούμενα-της-3ης-αξιολόγησης-γι-31546
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 23.06.2017 | 08:35

83 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης για τους επόμενους μήνες

Ένα «θερμό» καλοκαίρι προβλέπεται να περάσει η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει εκκρεμότητες που θα αποτελέσουν τα προαπαιτούμενα της επικείμενης τρίτης αξιολόγησης.

Στο κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου , το οποίο έχει στη διάθεσή της η Καθημερινή, καταγράφονται, ούτε λίγο ούτε πολύ, 83 «βασικά παραδοτέα», για τους επόμενους πέντε μήνες πολλά από τα οποία έχουν προθεσμία τον Σεπτέμβριο.

Το νέο μνημόνιο περιλαμβάνει πολιτικές σε τέσσερις άξονες: Δημοσιονομική σταθερότητα, χρηματοπιστωτική σταθερότητας, ανάπτυξη-ανταγωνιστικότητα-επενδύσεις και εκσυγχρονισμός του κράτους-δημόσια διοίκηση.

Βασικοί πυλώνες του είναι τα προνομοθετημένα μέτρα που εξοικονομούν 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις το 2019-2022 και 1% του ΑΕΠ από τη μείωση του αφορολογήτου το 2020-2022.

Προβλέπεται ότι το φορολογικό πακέτο μπορεί να εφαρμοστεί νωρίτερα (το 2019) αν το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τους θεσμούς, κρίνει κατά την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος ότι χρειάζεται μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή του για την επίτευξη του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επίσης αναφέρεται ότι στην τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος οι θεσμοί θα αποφασίσουν αν προβλέπεται υπεραπόδοση έναντι του στόχου για το 2019, η οποία θα επιτρέψει την εφαρμογή των αντιμέτρων (και ποσών).

Εν τω μεταξύ, επείγει να κλείσουν οι δεκάδες εκκρεμότητες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
Φορολογικά – δημοσιονομικά

Προσαρμογή των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων (έως τον Δεκέμβριο του 2017).

Επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις, κατάργηση όσων κρίνονται αναποτελεσματικά και επαναξιολόγηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης της ναυτιλίας (έως τον Δεκέμβριο του 2017).

Στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και καθορισμό των απαραίτητων οργανικών θέσεων μεσοπρόθεσμα (έως τον Σεπτέμβριο του 2017).
Συντάξεις – Εργασιακά – Υγεία – Πρόνοια

Επανυπολογισμό όλων των συντάξεων (έως τον Δεκέμβριο του 2017).

Τον επανυπολογισμό και την έκδοση του 30% των νέων συντάξεων που αφορού την περίοδο μετά το νόμο Κατρούγκαλου (έως τα τέλη Ιουνίου 2017).

Την καθιέρωση υποχρεωτικής εγγραφής των ασφαλισμένων σε έναν οικογενειακό γιατρό (έως την 1η Ιανουαρίου 2018).

Τη νομοθέτηση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεταρρύθμιση στα οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα αναπηρίας (έως το Νοέμβριο του 2017).

Τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος εκπροσώπησης για τις κλαδικές συμβάσεις (έως τον Σεπτέμβριο του 2017).

Τη νομοθέτηση της αύξησης στο 50% του ποσοστού συμμετοχής των πρωτοβάθμιων σωματείων που θα αποφασίζουν τη διενέργεια απεργιών (έως την επόμενη αξιολόγηση).

Τη σύνταξη έκθεσης (έως τον Δεκέμβριο του 2017) με βάση μια ανεξάρτητη νομική άποψη για το ρόλο της διαιτησίας στις συλλογικές συμβάσεις.

Την αναθεώρηση της ισχύουσας διαδικασίας μεσολάβησης και διαιτησίας (έως τον Φεβρουάριο του 2018) και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων (έως τον Μάρτιο του 2018).

Πηγή: Καθημερινή